ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σταθάκης: Η πιο ισορροπημένη συμφωνία δεδομένων των συνθηκών

Σταθάκης: Η πιο ισορροπημένη συμφωνία δεδομένων των συνθηκών

Την εκτίμηση ότι η κυβέρνηση θα πετύχει «την πιο ισορροπημένη συμφωνία που ήταν δυνατή υπό τις δεδομένες συνθήκες» εξέφρασε ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, προσθέτοντας πως πιστεύει ότι στο σημερινό Eurogroup θα υπάρχει συμφωνία.

«Έχω την εντύπωση ότι έχουμε συμφωνία μέσα στο χρονοδιάγραμμα που βασίστηκε τη Δευτέρα. Σήμερα θα τελειώσει», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σταθάκης, μιλώντας στο MEGA.

Ο υπουργός Οικονομίας ανέφερε πως η κύρια προσαρμογή γίνεται με τη φορολόγηση των πιο ευκατάστατων και των επιχειρήσεων. Είπε ακόμη ότι η συμφωνία θα είναι πολύ ισορροπημένη γιατί έχουν μειωθεί τα πλεονάσματα που καλείται να παράξει η χώρα.

Ο κ. Σταθάκης πρόσθεσε πως ενδεχόμενες νέες αξιώσεις των δανειστών είναι πολύ μικρές λεπτομέρειες που δεν μπορούν να αλλάξουν τις ισορροπίες.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας, ένα από τα θετικά της υπογραφής της συμφωνίας είναι ότι θα υπάρξει άμεση μεταστροφή της οικονομίας.

Συγκεκριμένα, προέβλεψε ότι παρά το γεγονός ότι στο α’ τρίμηνο υπάρχει οριακή ύφεση, τελικά το πρόσημο για την οικονομία το 2015 θα είναι θετικό, καθώς θα καταγραφεί ρυθμός ανάπτυξης κοντά στο 1,5%.

Ερωτηθείς για τον ΕΝΦΙΑ, ο υπουργός Οικονομίας υπογράμμισε ότι σε περίπτωση που καταργηθεί θα πρέπει να βρεθούν ισοδύναμα που θα αναπληρώσουν τα έσοδα, ενώ σε ερώτηση αν θα τον πληρώσουμε και το 2016, ο υπουργός απάντησε: «Τον Σεπτέμβριο, με τον προϋπολογισμό του 2016, θα σας πούμε αν και τι θα πληρώσετε».

Αναφερόμενος στο ΦΠΑ στα νησιά, ο κ. Σταθάκης τόνισε ότι δεν θα σημειωθεί σοβαρός αντίκτυπος για τα εμπορικά νησιά, ενώ για τα άλλα «δίνεται μάχη για να διατηρηθεί ο μειωμένος».

Σχετικές ειδήσεις