ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΓ ΣΥΡΙΖΑ: Παράλογοι οι δανειστές - Συμφωνία και για το χρέος που θα επιβαρύνει τους έχοντες

ΠΓ ΣΥΡΙΖΑ: Παράλογοι οι δανειστές - Συμφωνία και για το χρέος που θα επιβαρύνει τους έχοντες

Με κοινό παρονομαστή ότι οι τελευταίες προτάσεις των πιστωτών «είναι παράλογες» και ξεπερνούν τα όρια αντοχών της ελληνικής κοινωνίας, αλλά και με ευρεία συζήτηση για τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης και του κόμματος πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ.

O γραμματέας του κόμματος, Τάσος Κορωνάκης, ανέπτυξε τη θέση ότι η τελική πρόταση συμφωνίας πρέπει να αξιολογηθεί συνολικά από τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ, με βάση τόσο τα όρια της εντολής που έχει λάβει η κυβέρνηση, όσο και τη βιωσιμότητά της, συμπεριλαμβανομένου του σκέλους της ανάπτυξης και του χρέους.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, σημείωσε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι μια αξιοπρεπής συμφωνία, ενώ σύμφωνα με κομματικές πηγές, στη συνεδρίαση της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ, συζητήθηκαν όλες οι εξελίξεις στη διαπραγμάτευση.

Στην εισήγησή του, ο κ. Κορωνάκης υπογράμμισε πως η κυβέρνηση δίνει σκληρή μάχη απέναντι σε απίστευτους εκβιασμούς και πρωτοφανείς τακτικές ασφυξίας, προσθέτοντας ότι «η νέα συμβιβαστική πρόταση της κυβέρνησης αποδεικνύει τη θέλησή για λύση, αν και περιλαμβάνει και επώδυνα στοιχεία που βρίσκονται στα όρια των αντοχών της κοινωνίας, όπως μέχρι σήμερα συλλογικά έχουμε περιγράψει».

Ο υπουργός Επικρατείας σημείωσε, τέλος, ότι η πρόθεση της κυβέρνησης είναι μια αξιοπρεπής συμφωνία που θα επιβαρύνει τα υψηλά στρώματα και όχι τα φτωχά, ενώ χαρακτήρισε παράλογες τις νέες απαιτήσεις των δανειστών.

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, μετά τις εισηγήσεις του Γραμματέα του κόμματος Τάσου Κορωνάκη και του υπουργού Επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη υπήρξαν πολλές τοποθετήσεις που περιελάμβαναν και σκληρή κριτική τους πιστωτές, αλλά και στους κυβερνητικούς χειρισμούς. Μέλη της ΠΓ σημείωναν ότι αν υπάρξει συμφωνία θα είναι πολύ επώδυνη και για την κοινωνία – θα είναι δύσκολο να υποστηριχθεί καθώς έρχεται σε αντίθεση με τις θέσεις του κόμματος - αλλά και για τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ υπήρξαν και αναφορές για την ανάγκη προσφυγής σε εκλογές.

Επίσης τονίστηκε η ανάγκη να υπάρξει οπωσδήποτε αναφορά στο θέμα ρύθμισης του χρέους, διαφορετικά θα είναι δύσκολο να γίνει αποδεκτή η συμφωνία. Κομματικές πηγές τονίζουν ότι αν ο πρωθυπουργός καταφέρει να αποσπάσει μια δέσμευση για το χρέος, τότε πολλοί θα αλλάξουν στάση ακόμη και στις ψηφοφορίες, καθώς το θεωρούν μείζον για την αντιμετώπιση της κρίσης. Επίσης, άλλα στελέχη υπογράμμισαν την ανάγκη, η όποια συμφωνία να είναι βιώσιμη, να μπορεί να δηλαδή να επιλύσει προβλήματα και όχι να προκαλέσει σύντομα νέες επιπλοκές στην οικονομία.

Από τη συνεδρίαση προέκυψε επίσης ότι την Παρασκευή, μετά το μεσημέρι, θα συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ και την επομένη η Κοινοβουλευτική Ομάδα, ώστε να τοποθετηθούν για την συμφωνία, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει συμφωνία.