ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε εξέλιξη το κρισιμότερο Eurogroup για την Ελλάδα

Σε εξέλιξη το κρισιμότερο Eurogroup για την Ελλάδα

Ένα σκληρό διαπραγματευτικό πόκερ βρίσκεται σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και δανειστών.

Χωρίς αποτέλεσμα η συνάντηση Τσίπρα με τους επικεφαλής των θεσμών

Λίγο μετά τις 20:30 ξεκίνησε στη βελγική πρωτεύουσα το κρισιμότερο ίσως Eurogroup για την Ελλάδα.

Ο Αλ. Τσίπρας, μετά από σχεδόν 6 ώρες διαπραγματεύσεων με τους επικεφαλής των θεσμών, αποχώρησε από το κτίριο χωρίς να κάνει δηλώσεις, ενώ κυβερνητικές πηγές κάνουν λόγο για αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις.

Όπως σημειώνουν «δεν υπάρχει προσέγγιση ανάμεσα στις δύο πλευρές και ενδέχεται να υπάρξει νέος γύρος συνομιλιών την Πέμπτη το πρωί».

Τα πράγματα μετά την σημερινή νέα πρόταση των δανειστών, που απορρίπτει η ελληνική πλευρά και μάλιστα χαρακτηρίζει «Αρμαγεδδώνα», έχουν λάβει δραματική τροπή και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πώς μπορεί να αρθεί το αδιέξοδο στις συνομιλίες μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών.

Στο σημερινό Eurogroup, εκ μέρους της Ελλάδας θα παραβρεθούν ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, αλλά και ο επικεφαλής της πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης της ελληνικής κυβέρνησης Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Μοσκοβισί: Η συμφωνία για την Ελλάδα είναι αναγκαία και εφικτή

Προσερχόμενος στο κτίριο όπου επίκειται η συνεδρίαση του Eurogroup, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί τόνισε πως «μία συμφωνία για την Ελλάδα είναι τόσο αναγκαία όσο και εφικτή».
Χωρίς δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους εισήλθαν η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ καθώς και ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης.

Σλοβάκος ΥΠΟΙΚ: Είμαι περίεργος να δω πώς θα είναι η Ευρωζώνη μετά την αποψινή συνάντηση

«Είμαι αισιόδοξος για την αποψινή συνεδρίαση, πρέπει να είμαι», τόνισε ο υπουργός οικονομικών της Σλοβακίας, Πίτερ Καζιμίρ, κατά την είσοδό του στο κτίριο όπου συνεδριάζει εντός ολίγου το Eurogroup.
«Είναι Τετάρτη απόγευμα και είμαι περίεργος να δω πως θα είναι η Ευρωζώνη, μετά την αποψινή συνάντηση για την Ελλάδα», πρόσθεσε με νόημα κ. Καζιμίρ.

Εκτίμησε δε, πως «τρεις συνεδριάσεις του Eurogroup και δύο Σύνοδοι Κορυφής αρκούν για να υπάρξει επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Αθήνας και πιστωτών». Συμφωνία που, όπως είπε, πρέπει να είναι οικονομικά βιώσιμη.

Σε κάθε περίπτωση, ο ίδιος δήλωσε προετοιμασμένος για τη μεγάλη βραδιά αλλά και αισιόδοξος για το αποτέλεσμα.

Βέλγος ΥΠΟΙΚ: Έχουμε ηθική υποχρέωση απέναντι στον ελληνικό λαό

Πρώτα να δούμε τι θα προκύψει από τις συνομιλίες μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα και των εκπροσώπων των θεσμών που είναι σε εξέλιξη εδώ και ώρες και στη συνέχεια θα δούμε πού βρισκόμαστε», τόνισε ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών, Γιόχαν Βαν Οβερτβελντ, προσερχόμενος στο Eurogroup.

Ερωτώμενος αν υπάρχει χρόνος, ο κ. Όβερτφελντ ξεκαθάρισε πως δεν του αρέσουν οι διορίες και πως στόχος των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης είναι να φτάσουν σε μια καλή συμφωνία για την ελληνική οικονομία που θα είναι αποδεκτή τόσο από την Ελλάδα όσο και από τους τρεις θεσμούς.

Ο κ. Όβερτφελντ τόνισε ακόμη πως η συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στη συμφωνία είναι σημαντική.

Ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών, πάντως, επέμεινε πως προτεραιότητα στο eurogroup πρέπει να είναι οι ανάγκες του ελληνικού λαού: «Έχουμε μεγάλη ευθύνη απέναντι στον ελληνικό λαό. Νομίζω πως υποφέρουν αφάνταστα. Μπορείτε να διανοηθείτε μία οικονομία να συρρικνώνεται κατά 25% σε λίγα χρόνια; Είναι φρικτό.

Πρέπει να βάλουμε τέλος σε αυτό. Έχουμε την ηθική υποχρέωση να το κάνουμε».

Στο χώρο όπου συνεδριάζει το Eurogroup προσήλθαν, χωρίς να κάνουν δηλώσεις στους δημοσιογράφους, οι υπουργοί Οικονομικών Ιταλίας, Γαλλίας και ο κ. Ντράγκι.

Σχετικές ειδήσεις