ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νύχτα «θρίλερ» στις Βρυξέλλες: Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Τσίπρα - Θεσμών τα ξημερώματα

Νύχτα «θρίλερ» στις Βρυξέλλες: Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Τσίπρα - Θεσμών τα ξημερώματα

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης - Λίγο πριν τις 02:00 τα ξημερώματα της Πέμπτης (25/6), ολοκληρώθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τους επικεφαλής των θεσμών - Το Eurogroup της Τετάρτης ολοκληρώθηκε άρον άρον μετά από εργασίες μιας ώρας περίπου.

ΜΕΤΑΞΥ «ΣΦΥΡΑΣ ΚΑΙ ΑΚΜΟΝΟΣ» Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Ολοκληρώθηκε μετά απο περίπου δύο ώρες και η δεύτερη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τους επικεφαλής των θεσμών. Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναχώρησε χωρίς να κάνει δηλώσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες από διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες οι συνομιλίες για την επίτευξη συμφωνίας, θα συνεχισθούν και σήμερα Πέμπτη λίγο πριν το μεσημέρι.

Στη συνάντηση μετείχαν ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι και η εκτελεστική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ.

Στις συνομιλίες συμμετείχε επίσης ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) Κλάους Ρέγκλινγκ καθώς επίσης ο πρόεδρος του Eurogroup Γέρουν Ντάισελμπλουμ.

Σύμφωνα με ελληνικές κυβερνητικές πηγές η κυβέρνηση παραμένει σταθερή στις θέσεις της. Παράλληλα τονίζουν ότι δεν θα επιτραπούν νέες περικοπές σε μισθούς, συντάξεις

Πριν από την συνάντηση θα συναντηθούν στις 07:00 το πρωί, ώρα Ελλάδος, τα τεχνικά κλιμάκια.

Το Eurogroup της μίας ώρας…

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης που είχαν ενημερωθεί ότι δεν υπήρξε συμφωνία στην πενταμερή σύσκεψη που είχε προηγηθεί την Τετάρτη με την συμμετοχή και του πρωθυπουργού, Αλ. Τσίπρα, δεν κατάφεραν να οδηγήσουν σε πρόοδο τις συνομιλίες και ανανέωσαν το ραντεβού τους για τις 14:00 (ώρα Ελλάδος) της Πέμπτης.

ΔΕΙΤΕ ΟΛΟ ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΩΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΩΝ ΟΠΩΣ ΤΟ ΚΑΤΕΓΡΑΨΕ ΤΟ NEWSBOMB

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης οι υπουργοί Οικονομικών εξέφρασαν προβληματισμό για τις εξελίξεις, σημειώνοντας ότι είναι δύσκολο να επιτευχθεί συμφωνία με την Ελλάδα.

«Ενημερώσαμε απλά τους υπουργούς για το που βρισκόμαστε», δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ. «Δεν έχουμε ακόμη συμφωνία αλλά είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε εάν χρειαστεί μέσα στη νύχτα. Το Eurogroup θα συγκληθεί και πάλι αύριο στη 13:00 ώρα Βελγίου», ανέφερε ο Γ. Ντάισελμπλουμ.

Στην εξάωρη συνάντηση των Ευρωπαίων αξιωματούχων, της επικεφαλής του ΔΝΤ και του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, δεν υπήρξε κατάληξη λόγω της πολυπλοκότητας των θεμάτων αλλά και των απαιτήσεων του ΔΝΤ.

Η ελληνική κυβέρνηση από την πλευρά της πέρασε στην αντεπίθεση καταγγέλλοντας τους δανειστές ότι στην αντιπρόταση που κατέθεσαν μετέφεραν τα βάρη σε μισθωτούς και συνταξιούχους.

Σχολιάζοντας την αντιπρόταση των θεσμών, οι ίδιοι κύκλοι ανέφεραν ότι η αντιπροσωπεία της ελληνικής κυβέρνησης προσήλθε στη σημερινή διαπραγμάτευση με βάση το κείμενο της πρότασης, το οποίο οι θεσμοί είχαν αποδεχτεί ως βάση συζήτησης τη Δευτέρα.

Ωστόσο, οι θεσμοί, από την πλευρά τους, κατέθεσαν νέα πρόταση, η οποία μεταφέρει τα βάρη σε μισθωτούς και συνταξιούχους με τρόπο κοινωνικά άδικο, ενώ την ίδια στιγμή πρότειναν μέτρα ώστε να αποφευχθεί η αύξηση των βαρών στους έχοντες.

Η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται «σε όλα τα επίπεδα».

Σχετικές ειδήσεις