ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Την Πέμπτη (25/6) η ψηφοφορία του νομοσχεδίου για την Ιθαγένεια – Ένταση με ΧΑ

Την Πέμπτη (25/6) η ψηφοφορία του νομοσχεδίου για την Ιθαγένεια – Ένταση με ΧΑ

Το μεσημέρι της Πέμπτης (25/6), θα διεξαχθεί τελικά η ψηφοφορία επί της αρχής του νομοσχεδίου για την Ιθαγένεια, μετά από αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας που κατέθεσε η Νέα Δημοκρατία.

Η αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Τασία Χριστοδουλοπούλου, απηύθυνε και πάλι έκκληση για την ευρύτερη δυνατή σύμπλευση των κομμάτων, χαρακτηρίζοντας θετικό το γεγονός ότι δύο κόμματα της Αντιπολίτευσης υπερψηφίζουν (Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ).

Κατηγόρησε, ωστόσο όσους δεν κράτησαν τη διαφωνία τους στο σοβαρό επίπεδο που αρμόζει σε ένα τέτοιο νομοθέτημα και επιχείρησαν να ανεβάσουν τους τόνους, μίλησαν για «ό,τι ο καθένας θυμάται για να πάρουν μερικά λεπτά δημοσιότητας», έθεσαν ζητήματα δεδηλωμένης και μίλησαν για μια συμφωνία που δεν την ξέρει κανείς «για και να προκαταλάβουν πολιτικές εξελίξεις που θα ήθελαν να υπάρξουν».

Η κα Χριστοδουλοπούλου, επιφύλαξε ιδιαίτερη αναφορά προς τη Χρυσή Αυγή, λέγοντας «Ελπίζω να μην έδωσαν το όνομά μου στα τάγματα εφόδου για να με καρατομήσουν, διότι νομίζω ότι έχουν αποθρασυνθεί αρκετά για να τολμάνε να έρθουν εδώ και πέρα από τις απόψεις τους, που είναι καταδικασμένες, να τολμάνε να θέτουν και τέτοια ζητήματα».

Παίρνοντας το λόγο, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΧΑ, Χρήστος Παππάς, ο οποίος νωρίτερα είχε σκίσει το νομοσχέδιο, είπε πως αν υπάρχει στοχοποίηση (όπως είχε σχολιάσει νωρίτερα ο κ. Βούτσης τις αναφορές του βουλευτή Αντώνη Γρέγου) υπάρχει για τους βουλευτές του κόμματός του.

«Στα χρόνια που θα έρθουν κανείς δεν Θα ασχολείται μαζί σας. Το έργο σας θα ακυρωθεί και τις ύβρεις σας τις επιστρέφουμε», είπε απευθυνόμενος στην κα Χριστοδουλοπούλου.

«Το απειλητικό ύφος δεν ταιριάζει στο Κοινοβούλιο. Αφήστε την ιστορία να κρίνει τις απόψεις και τα νομοσχέδια, όπως θα σας κρίνει κι εσάς. Απλώς εσάς θα σας κρίνει και η Δικαιοσύνη γιατί παραπέμπεστε ως συμμορία», ανταπάντησε η αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Αντιπαράθεση κοινοβουλευτικών εκπροσώπων ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ για τις διαπραγματεύσεις

Παράλληλα, οι διαπραγματεύσεις και η επικείμενη συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με τους θεσμούς βρέθηκε στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων της κυβέρνησης και της Αξιωματικής Αντιπολιτεύσεις, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών για την ιθαγένεια.

Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη υπογράμμισε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θα κάνει βήμα στο κενό, ούτε θα σύρει το χορό της ύφεσης και της λιτότητας, τονίζοντας ότι τώρα είναι ώρα ευθύνης των δανειστών. Επιτέθηκε, δε, σε όσους στο εσωτερικό της χώρας συντάσσονται όπως είπε με τις θέσεις των δανειστών.

Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ 'Αδωνις Γεωργιάδης κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι τα έκανε θάλασσα στη διαπραγμάτευση, με αποτέλεσμα ο ελληνικός λαός να πληρώνει κάθε μέρα ακριβά τη ζημιά.

«Η αγωνία και το ενδιαφέρον μας είναι στις Βρυξέλλες. Εκεί όπου η κυβέρνηση δίνει τη μάχη για μια αμοιβαία συμφωνία. Η πρόταση μας είναι πλήρης και ξεκάθαρη για μια καθαρή βιώσιμη λύση. Είναι ώρα να αναλάβουν τις ευθύνες τους οι δανειστές μας και απέναντι τον ελληνικό λαό και απέναντι στην Ευρώπη», σημείωσε χαρακτηριστικά η κα Γεροβασίλη και πρόσθεσε:

«Βήμα στο κενό δεν θα κάνουμε. Δεν θα σύρουμε το χορό της ύφεσης και της λιτότητας, και όποιος θέλει ας πάρει και τις ευθύνες του. Κάποιοι πρέπει να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους για δούμε ποιανού τα συμφέροντα εξυπηρετεί.

Η ελληνική πρόταση ως βάση συμφωνίας δεν είναι κομμάτι του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ. Προσπαθούμε όμως να πάρουμε χρόνο, στην αρχή μιας δύσκολης, επίπονης πορείας, με προσήλωση στο στόχο της παραγωγικής, αναπτυξιακής ανασυγκρότησης της χώρας με προοπτική 4ετίας την οποία θα διανύσουμε μαζί με τον ελληνικό λαό. Αυτή η ελληνική κυβέρνηση, διαπραγματεύτηκε σκληρά και με την ΕΕ και με τις συσσωρευμένες παθογένειες, πάνω στα συντρίμμια 5 ετών μνημονιακών, υφεσιακών πολιτικών. Αυτή τη στιγμή η ελληνική κυβέρνηση δεν έφερε αυτό που ήθελε αλλά αυτό που μπορούσε, εν μέσω εκβιασμών σε βάρος του ελληνικού λαού».

Κλείνοντας, η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, μίλησε για κάποιους στο εσωτερικό της χώρας που προσπαθούν να τορπιλίσουν αυτή τη προσπάθεια, και κατέληξε τονίζοντας:

«Κάποιοι σέρνουν το χορό μαζί με τους δανειστές της χώρας. Είναι οι ίδιοι που αν ήταν κυβέρνηση θα είχαν θυσιάσει άλλους 5.000 εργαζόμενους. Εμείς κινούμαστε στον αντίποδα. Η δική μας πρόταση δεν περικόπτει μισθούς και συντάξεις και καλεί να πληρώσουν οι πλούσιοι».

«Καταφέρατε να πετύχετε το αμίμητο. Και χρέος και μέτρα περισσότερα ζητάνε οι δανειστές της χώρας χωρίς να υπάρχουν ακόμα μέσα σε αυτά οι νέες προτάσεις τους. Κάνετε μια συζήτηση εν κενώ. Τα έχετε κάνει θάλασσα», ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης και πρόσθεσε:

«Εδώ καίγεται ο πλανήτης και δεν ξέρουμε αν θα λειτουργεί το κράτος την επόμενη εβδομάδα, και συζητάμε για ιδεοληψίες. Όσο διαρκεί η ηρωϊκή διαπραγμάτευση σας, πληρώνουμε 50 με 70 εκ. ευρώ την ημέρα, γιατί τόσο μας κοστίζει. Πληρώνουμε αυτά τα λεφτά για να βλέπουμε τον κ. Βαρουφάκη να κάνει «ουάου». Θάλασσα τα κάνατε. Πιο θάλασσα δεν γίνεται. Σήμερα, αυτή τη συγκεκριμένη μέρα, με νόμο του κ. Κατρούγκαλου επιστρέφουν και οι επίορκοι γιατροί με το φακελάκι».

Ο κ. Γεωργιάδης δεν παρέλειψε να επιτεθεί και στους ΑΝΕΛ, κατηγορώντας τους για προσπάθεια πολιτικής απάτης γιατί όπως είπε, εκ του ασφαλούς δηλώνουν ότι καταψηφίζουν, με τη σιγουριά ότι υπερψηφίζουν Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ.

«ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι λένε όχι όμως αν δεν το υπερψηφίσετε και εσείς. Πού είναι η δεδηλωμένη; Μέχρι το βράδυ θα έχει ενδιαφέρον να δούμε ποιος είναι για την καρέκλα και ποιος για τις ιδέες», σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης και κατέληξε:

«Αν ο κ. κ Τσίπρας υπολόγιζε τον κ. Καμμένο ως συγκυβερνήτη και τον σεβόταν, τότε δεν έπρεπε να καταθέσει το νομοσχέδιο, Όταν έχεις ένα εταίρο δεν του μοιράζεις μόνο μια καρέκλα για να περνάει ωραία, αλλά τον σέβεσαι. Πολλοί ψήφισαν Καμμένο σκεπτόμενοι τη διαφήμιση και ότι θα πει λάθος όταν το τρενάκι πάει να βγει από τις ράγες. Εδώ ο κ. Τσίπρας έγραψε στα παλαιότερα των υποδημάτων τον κ. Καμμένο γι΄ αυτό και έφερε το νομοσχέδιο».