ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πιάστηκε στον... ύπνο η Ευρώπη για το δημοψήφισμα

Πιάστηκε στον... ύπνο η Ευρώπη για το δημοψήφισμα

Για πολιτικό unfair από τον Αλέξη Τσίπρα, κάνουν λόγο κύκλοι της Ευρωζώνης, σχολιάζοντας την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

Έκπληκτοι δηλώνουν διπλωματικοί κύκλοι της Ευρώπης και των Θεσμών από την αιφνιδιαστική απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να προκηρύξει δημοψήφισμα.

Ενώ αυτή τη στιγμή υπάρχει κινητοποίηση στην ΕΚΤ για να διερευνηθούν οι συνέπειες της ενέργειας αυτής στο τραπεζικό σύστημα, τόσο της χώρας μας όσο και της Ευρώπης (προγραμματίστηκε ραντεβού και με την ελληνική πλευρά), κύκλοι των Βρυξελλών, σε μια πρώτη αντίδραση, υπογραμμίζουν πως υπήρξε πολιτικό unfair από τη μεριά του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος αν και ενημέρωσε μια σειρά Ευρωπαίων ηγετών δεν είχε δώσει εικόνα των προθέσεων του προς την Κομισιόν και τον πρόεδρο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Ταυτόχρονα, τονίζεται πως πρόκειται για μια κίνηση που δημιουργεί σειρά προβλημάτων, καθώς για κάθε παράταση οικονομικού προγράμματος, τα κοινοβούλια των χωρών - μελών της Ευρωζώνης οφείλουν να παίρνουν εγκρίσεις.

«Η ελληνική πλευρά έδρασε με τρόπο μονομερή σε μια αντίδραση ακατανόητη» αναφέρεται χαρακτηριστικά, ενώ επισημαίνεται πως υπάρχει και πρόβλημα νομικής εξουσιοδότησης της ΕΚΤ και του Κεντρικού Τραπεζίτη Μάριο Ντράγκι για το κατά πόσο μπορεί να δράσει ως προς την κατεύθυνση υπεράσπισης του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Ελλάδος, από τη στιγμή που δεν δικαιούται, βάσει της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, να πράξει κάτι τέτοιο αν η χώρα δεν βρίσκεται σε πρόγραμμα.

Αναμένουν μεγάλη πίεση στις τράπεζες

«Η Δευτέρα θα είναι παραπάνω από κρίσιμη», τονίζει αρμόδια διπλωματική πηγή, αφήνοντας να εννοηθεί πως το ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα κλυδωνιστεί λόγω της πίεσης που θα υπάρξει. Αυτή η διαπίστωση βεβαία έχει να κάνει και με την αντίδραση των αγορών για την οποία αναμένεται να υπάρξει έκτακτη συζήτηση σε ανώτερο ευρωπαϊκό επίπεδο.

Πηγή: newmoney.gr

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων