ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημοψήφισμα - Μαξίμου: Κοροϊδία από την πλευρά Γιούνκερ

Δημοψήφισμα - Μαξίμου: Κοροϊδία από την πλευρά Γιούνκερ

Μόνο τη μείωση του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία από 23% σε 13% περιέχει η νέα πρόταση των «θεσμών», την οποία έσπευσε να δώσει στη δημοσιότητα ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, για να… ενημερώσει τον ελληνικό λαό ενόψει του δημοψηφίσματος.

ΣΚΛΗΡΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ – ΚΑΜΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΑΣΗΣ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΣΤΩΝ

Κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου με κατηγορηματικό τρόπο διαψεύδουν τον πρόεδρο της Κομισιόν, αφού τονίζουν πως στην Αθήνα δεν έφτασε ποτέ η συγκεκριμένη πρόταση, καθώς μέχρι και τη διακοπή των συνομιλιών τα δεδομένα προέβλεπαν ΦΠΑ 23% και στην εστίαση και στα ξενοδοχεία.

Στη συνεδρίαση του Eurogroup στις 25 Ιουνίου ο Πρόεδρος του Eurogroup κ. Ντάισελμπλουμ ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση να αποδεχτεί το κείμενο των θεσμών ως το Σάββατο, θέτοντας έτσι ένα ξεκάθαρο τελεσίγραφο, αναφέρουν πηγές από το περιβάλλον του πρωθυπουργού.

Στο κείμενο που έδωσε στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή - και το οποίο δεν εστάλη ποτέ στην ελληνική κυβέρνηση – η μόνη διαφορά είναι το ΦΠΑ στα ξενοδοχεία. Τι έχει συμβεί, όμως, με αυτόν τον συντελεστή;

Την Τετάρτη το πρωί ο θεσμοί παρέδωσαν πρόταση για ΦΠΑ 23% στην εστίαση και 13% στα ξενοδοχεία από 1η Ιουλίου. Η ελληνική κυβέρνηση δεν δέχθηκε τον αυξημένο ΦΠΑ στην εστίαση. Το πρωί της Πέμπτης, οι θεσμοί επανήλθαν με πρόταση 23% και σε εστίαση και σε ξενοδοχεία! Αυτή η πρόταση κατατέθηκε από τους θεσμούς στο Eurogroup και παραδόθηκε στην Ελλάδα ως τελεσίγραφο.

Αν υπήρξε αλλαγή στάσης την επόμενη ημέρα, χωρίς να ανακοινωθεί επίσημα στην ελληνική κυβέρνηση, είναι θέμα που αφορά τους θεσμούς, κατηλήγουν οι ίδιες πηγές.

Yπενθυμίζεται ότι νωρίς το απόγευμα, σε μία προσπάθεια εντυπωσιασμού, η Κομισιόν έδωσε στη δημοσιότητα την πρόταση των δανειστών που είχε κατατεθεί στην κυβέρνηση, προτού η ελληνική κυβέρνηση ανακοινώσει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ερχόμενη Κυριακή (5/7).

Ο ίδιος ο επικεφαλής της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος συχνά πυκνά κατηγορεί την ελληνική κυβέρνηση για "παραπληροφόρηση" των πολιτών, τούιταρε στα ελληνικά:

Juncker copy

Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχει ως εξής:

«Για την ενημέρωση του ελληνικού λαού και σε πνεύμα διαφάνειας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσιεύει τις τελευταίες προτάσεις όπως συμφωνήθηκαν με τους θεσμούς (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) οι οποίες λαμβάνουν υπόψη τις προτάσεις των ελληνικών αρχών της 8ης, 14ης, 22ας και 25ης Ιουνίου 2015, αλλά και τις συνομιλίες σε πολιτικό και τεχνικό επίπεδο καθ' όλη τη διάρκεια της εβδομάδας.

Οι συζητήσεις επ' αυτών των προτάσεων συνεχιζόταν με τις ελληνικές αρχές το βράδυ της Παρασκευής ενόψει του Eurogroup της 27ης Ιουνίου 2015. Υπήρχε συναντίληψη όλων των εμπλεκομένων πλευρών ότι η σύνοδος αυτή του Eurogroup θα επιτύγχανε μια συνολική συμφωνία για την Ελλάδα, η οποία όχι μόνο θα είχε συμπεριλάβει τα μέτρα προς κοινή συμφωνία, αλλά θα κάλυπτε και τις μελλοντικές χρηματοδοτικές ανάγκες όπως και τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Περιελάμβανε επίσης την υποστήριξη ενός πακέτου για μια νέα αρχή για την ανάπτυξη και την απασχόληση με τη πρωτοβουλία της Επιτροπής που θα υποστήριζε την ανασυγκρότηση και τις επενδύσεις στη πραγματική οικονομία, όπως είχε συζητηθεί και υιοθετηθεί στη συνεδρίαση του Κολλεγίου των Επιτρόπων της Τετάρτης 24 Ιουνίου 2025.

Παρόλα αυτά, δεν έγινε εφικτή η τυπική ολοκλήρωση και παρουσίαση στο Eurogroup της τελικής εκδοχής αυτού του εγγράφου, ούτε της περίληψης μιας συνολικής συμφωνίας, λόγω της μονομερούς απόφασης των ελληνικών αρχών να εγκαταλείψουν τη διαδικασία το βράδυ της 26ης Ιουνίου 2015"

Δείτε εδώ την πρόταση των δανειστών

Σχετικές ειδήσεις