ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημοψήφισμα 2015 - Μέρκελ: Πρόγραμμα και πρόταση εκπνέουν την Τρίτη 30 Ιουνίου

Δημοψήφισμα 2015 - Μέρκελ: Πρόγραμμα και πρόταση εκπνέουν την Τρίτη 30 Ιουνίου

Δεν υπήρξε διάθεση συμβιβασμού από την ελληνική κυβέρνηση, υποστήριξε η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου, με τον αντικαγκελάριο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, για την Ελλάδα.

«Το πρόγραμμα και η πρόταση εκπνέουν αύριο (30/06/2015) στις 12. Από εκεί και πέρα δεν υπάρχει πρόγραμμα. Αν κάποιος θέλει να μιλήσει μαζί μας, είμαστε πρόθυμοι. Ως φίλος, εξακολουθώ να βλέπω την Ελλάδα ως φίλο», τόνισε η κα Μέρκελ για το εάν μετά από ένα πιθανό «ναι» στο δημοψήφισμα θα μπορεί να συνεργαστεί με την ελληνική κυβέρνηση, προσθέτοντας ότι όταν υπάρχουν κρίσεις στο ευρώ, το αντίστοιχο κράτος πρέπει να αναλαμβάνει τις ευθύνες.

«Είναι μια θεμιτή απόφαση της Αθήνας. Εμείς μπορούμε να πούμε τι νομίζουμε αλλά δεν θέλουμε να υπάρξει υποψία ότι θα χαρακτηριστεί ως κάποια μορφής πίεση προς τον ελληνικό λαό. Οι Έλληνες είναι περήφανος λαός, κανείς δεν θέλει να επηρεάσει τους πολίτες, αλλά θα πρέπει να ξέρουν και τις συνέπειες», συμπλήρωσε η Γερμανίδα Καγκελάριος όσον αφορά στο δημοψήφισμα και κατέστησε σαφές πως: «Όλα όσα μπορούν να δοθούν ως αναπτυξιακά μέτρα, υπάρχουν ακόμα στο τραπέζι», σημειώνοντας ωστόσο: «Η έκβαση του δημοψηφίσματος έχει να κάνει με το μέλλον της Ελλάδας στην Ευρωζώνη».

«Ο ελληνικός λαός θα διαμορφώσει την άποψή του, αλλά εμείς οι 18 χώρες της ΕΕ υποβάλαμε μια πολύ καλή πρόταση, πέραν αυτού του προγράμματος, το οποίο η Ελλάδα το Φεβρουάριο είχε πει ότι θα ήθελε να ολοκληρώσει εντός του 2015» υποστήριξε η κυρία Μέρκελ και συνέχισε:

«Η Ευρώπη θα λειτουργήσει μόνο αν υπάρχει διάθεση συμβιβασμού», αποκαλύπτοντας πως θα υπάρξει συζήτηση για την Ελλάδα στο γερμανικό κοινοβούλιο, την Τετάρτη, προκειμένου να ενημερωθούν τα κόμματα, στην οποία, μεταξύ άλλων, θα λάβει το λόγο και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

«Για οποιαδήποτε κίνηση θα πρέπει να έχουμε έγκριση από το Γερμανικό κοινοβούλιο», σημείωσε.

Αφού τάχθηκε, δε, κατά της διεξαγωγής Συνόδου Κορυφής για την Ελλάδα, δηλώνοντας ότι δεν σκοπεύει να μεταβεί στην Αθήνα, χωρίς ωστόσο να αποκλείσει το ενδεχόμενο να συγκληθεί η Σύνοδος μετά το δημοψήφισμα, ερωτηθείσα αν υπάρχει η δυνατότητα μιας ενδιάμεσης εκταμίευσης χρημάτων η Γερμανίδα Καγκελάριος ήταν κάθετη: «Λυπούμαι δεν υπάρχει νομική βάση για μια ενδιάμεση χρηματοδότηση της Ελλάδας. Οι προϋποθέσεις για να γίνει αυτό περιγράφονται σε νομικά κείμενα».

«Εναπόκειται στην ελληνική πλευρά, μετά την εκπνοή του προγράμματος να υποβάλει αίτημα για περαιτέρω διαπραγματεύσεις, ανεξάρτητα από την έκβαση του δημοψηφίσματος», κατέληξε.

Νωρίτερα, η Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε πως η αποτυχία του ευρώ θα ήταν αποτυχία της Ευρώπης και κάλεσε σε «συμβιβασμό».

«Αν αποτύχει το ευρώ, αποτυγχάνει η Ευρώπη», τόνισε η καγκελάριος μιλώντας στους αντιπροσώπους του συντηρητικού κόμματός της στο Βερολίνο, για πρώτη φορά μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της.

«Αν χάσουμε την ικανότητα να βρίσκουμε συμβιβασμούς, τότε η Ευρώπη είναι χαμένη», πρόσθεσε, χωρίς να σχολιάσει τις τελευταίες εξελίξεις και προφέροντας τη λέξη «Ελλάδα» μόνο μία φορά.

Αναγνωρίζοντας πως «το βλέμμα ολόκληρου του κόσμου είναι αυτές τις ημέρες στραμμένο στην Ευρωπαϊκή Ένωση», η Μέρκελ συνέχισε: «Θα μπορούσαμε να εγκαταλείψουμε (...), όμως λέω: "μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα θα υποφέρουμε αν το κάνουμε, αν δεν παραμείνουμε ενωμένοι, δεν θα καταφέρνουμε να ακουγόμαστε στον κόσμο"».

Η καγκελάριος αρνήθηκε την ιδέα ότι «βάζει στην άκρη» τις αρχές που διέπουν την Ευρώπη, ανάμεσα στις οποίες είναι αυτή της ισορροπίας ανάμεσα σε «αλληλεγγύη» μεταξύ των Ευρωπαίων και «προσπαθειών των ενδιαφερομένων» που καθοδηγεί τη δράση της από την αρχή της κρίσης.

Επιμένοντας στις «κοινές αξίες» της Ευρώπης, τάχθηκε υπέρ της «εξεύρεσης συμβιβασμών σε όλες τις προκλήσεις», πλέκοντας το εγκώμιο του υπουργού Οικονομικών της.

«Αν κάποιος το έζησε αυτό τους τελευταίους μήνες και τις τελευταίες εβδομάδες, αυτός είναι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε», υπογράμμισε.

Γκάμπριελ: Αν οι Έλληνες ψηφίσουν «όχι», δεν θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις

Η Ευρωζώνη θα βρισκόταν σε κίνδυνο, αν γίνονταν δεκτές οι προδιαγραφές που ήθελε η ελληνική κυβέρνηση, σημείωσε από τη μεριά του, ευθαρσώς, ο αντικαγκελάριος και επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

«Παρουσιάσαμε πολύ ανοιχτή και πλούσια πρόταση στους Έλληνες», τόνισε σε μία ακόμη ωμή παρέμβασή του ο κ. Γκάμπριελ, διευκρινίζοντας πως αυτό έγινε γιατί «λάβαμε υπόψιν την κοινωνική κατάσταση αυτή την στιγμή».

«Από την πλευρά της Ευρωζώνης υπήρχε διάθεση για διαπραγμάτευση, όχι όμως με λευκή επιταγή, ωστόσο αυτό δεν μπορούσε να το αποδεχθεί η ελληνική κυβέρνηση, που ζητούσε αλλαγή στο σύνολο. Η ελληνική κυβέρνηση δεν ακολούθησε αυτές τις προτάσεις γιατί δεν ήθελε να το κάνει αυτό, αλλά ήθελε να πάρει τα κονδύλια χωρίς να δώσει κάτι. Η Γερμανία δεν μπορεί να δώσει έτσι άλλα χρήματα, πρέπει να εξηγήσουμε κι εμείς στο γερμανικό λαό πού πηγαίνουν τα χρήματα» πρόσθεσε με αυστηρό ύφος ο Γκάμπριελ, για να υπογραμμίσει: «Η Ελλάδα ήθελε να αλλάξει όλες τις προδιαγραφές ή το δικαίωμα να μην τις τηρεί στην Ευρωζώνη».

«Από ιδεολογικής πλευράς, ήθελε μια άλλη Ευρωζώνη, η οποία θα είχε αποσταθεροποιηθεί αν είχαμε ακολουθήσει τις επιταγές των Ελλήνων», ανέφερε ο αντικαγκελάριος και κατέληξε: «Το ευρώ χρειάζεται δέσμευση, όχι μείωση των ευθυνών».

Σχετικές ειδήσεις