ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Λήγει τα μεσάνυχτα το ελληνικό πρόγραμμα – «Όχι» Τσίπρα στην πρόταση Γιουνκέρ

Λήγει τα μεσάνυχτα το ελληνικό πρόγραμμα – «Όχι» Τσίπρα στην πρόταση Γιουνκέρ

Σειρά μηνυμάτων με κύριο χαρακτηριστικό την άσκηση πιέσεων δέχεται τις τελευταίες ώρες η ελληνική κυβέρνηση.

ΑΣΦΥΚΤΙΚΕΣ ΠΙΕΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ – ΑΝΥΠΟΧΩΡΗΤΟΣ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

Το δεύτερο ελληνικό πρόγραμμα εκπνέει σήμερα το βράδυ και από αύριο, 1η Ιουλίου, η ελληνική οικονομία μπαίνει σε... αχαρτογράφητα ύδατα.

Σύμφωνα με τους δανειστές, το δημοψήφισμα της κυβέρνησης χάνει το αντικείμενό του, διότι παραπέμπει σε δύο έγγραφα που πλέον δεν βρίσκονται στο τραπέζι.

Όπως αναφέρουν κύκλοι των Βρυξελλών και της Ουάσινγκτον, ακόμα και τα μέτρα για τα οποία καλείται να αποφασίσει ο ελληνικός λαός αναφέρονται σε μια οικονομία που δεν έχει και δεν θα έχει καμία σχέση με τη σημερινή της εικόνα.

Η ελληνική κυβέρνηση ωστόσο διαμηνύει – και διά στόματος του ίδιου του πρωθυπουργού – ότι η Ελλάδα είναι διατεθειμένη να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και μετά το δημοψήφισμα, ώστε να βρεθεί λύση στη βάση της απόφασης του ελληνικού λαού.

Σχετική η δήλωση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα μόλις χθες το βράδυ σε συνένετυξή του ότι «αν μας δώσουν συμφωνία το βράδυ, να την πληρώσουμε αύριο το πρωί» προσθέτοντας «είναι δυνατόν να έχουν προκαλέσει ασφυξία στις τράπεζες, να μην δίνουν παράταση για μια εβδομάδα για να εκφραστεί ο λαός στο δημοψήφισμα και να πληρώσουμε δόση ΔΝΤ;»

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα σήμερα Τρίτη (30/6) (18:00 ώρα Ουάσιγκτον) θα πρέπει να πληρώσει στο ΔΝΤ τις δόσεις - ύψους 1,56 δισ. ευρώ – διαφορετικά, η οφειλή θα καταστεί «ληξιπρόθεσμη» (overdue financial obligation).

Ακολούθως, αύριο 1η Ιουλίου η Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ θα ενημερώσει το Διοικητικό Συμβούλιο για την αθέττηση της πληρωμής της δόσης.

Σημειώνεται ότι η επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ θα μπορούσε βάσει του κανονισμού να ενημερώσει στο τέλος Ιουλίου για τη ληξιπρόθεσμη οφειλή τη Ελλάδος.

Στη συνέχεια από το ΔΝΤ γίνεται σύσταση προς το κράτος μέλος που έχει αθετήσει πληρωμή ώστε να καταβάλει άμεσα το ποσό, και δρομολογούνται τα μέτρα για την αναγκαστική αποπληρωμή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΑ CAPITAL CONTROLS

Προσπάθειες για λύση στο... παρά ένα!

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι διαμηνύουν ότι υπάρχει ακόμα χρόνος για να βρεθεί λύση, ενώ και η Αμερική – η οποία παρακολουθεί με αγωνία τις εξελίξεις – πιέζει Ευρωπαίους και Αθήνα να ξανακαθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να τα βρουν.

Προς αυτή την κατεύθυνση κινήθηκε και η πρωτοβουλία – πρόταση του προέδρου της Κομισιόν Ζ. Κ. Γιουνκέρ που τα μεσάνυχτα της Δευτέρας απέστειλε «μήνυμα» προς το Μέγαρο Μαξίμου, στο οποίο ζητάει από τον Αλέξη Τσίπρα να αποδεχθεί την πρόταση των θεσμών, όπως αυτή δημοσιεύθηκε από τον ίδιο τον κ. Γιούνκερ, την Κυριακή 28 Ιουνίου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι θεσμοί είναι διατεθειμένοι να αποδεχθούν μία αλλαγή στις ήδη κατατεθείσες προτάσεις.

Βάσει της πρότασης Γιούνκερ, η ελληνική κυβέρνηση θα αποδεχθεί τη νέα πρόταση και θα καλέσει τον ελληνικό λαό να ψηφίσει «ναι» στο δημοψήφισμα της Κυριακής.

Η νέα πρόταση, σύμφωνα με τους ίδιους αξιωματούχους, προβλέπει την ανανέωση της δέσμευσης των θεσμών για το ζήτημα του ελληνικού χρέους, όπως ακριβώς είχε εκφραστεί στο Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012.

Ωστόσο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το Μαξίμου απάντησε αρνητικά, τονίζοντας ότι «η ελληνική κυβέρνηση βαδίζει προς την κάλπη, ακούει με ενδιαφέρον ό,τι γράφεται και ό,τι λέγεται, εργάζεται για τη λύση».

Ο Αλέξης Τσίπρας θα ψηφίσει «όχι» την Κυριακή, καταλήγουν οι ίδιες πηγές.

Σχετικές ειδήσεις