ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Eurogroup: Οι συζητήσεις με την Ελλάδα θα συνεχιστούν μετά το δημοψήφισμα

Eurogroup: Οι συζητήσεις με την Ελλάδα θα συνεχιστούν μετά το δημοψήφισμα

Χωρίς αποτέλεσμα για το ελληνικό ζήτημα ολοκληρώθηκε η τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

«Πρώτα να μιλήσει ο λαός και μετά θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις»

Επί τάπητος τέθηκαν οι ανανεωμένες ελληνικές προτάσεις, οι οποίες σύμφωνα με πηγές των Βρυξελλών είναι σαφώς «πιο βελτιωμένες», αλλά και το το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για διετές πρόγραμμα στήριξης.

Ωστόσο, οι υπουργοί Οικονομικών δεν έλαβαν κάποια απόφαση που θα άλλαζε τη μέχρι σήμερα κατάσταση, ενώ σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές συμφώνησαν ότι δεν υπάρχει βάση συζήτησης επί ενός νέου προγράμματος στήριξης, πριν από το δημοψήφισμα.

«Η απόφαση, δεδομένης της πολιτικής κατάστασης, της απόρριψης των προηγούμενων προτάσεων, του δημοψηφίσματος της Κυριακής, είναι πως δεν υπάρχει έδαφος για περαιτέρω συνομιλίες αυτή τη στιγμή», τόνισε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Λίγο αργότερα, ο ίδιος τόνιζε σε επιστολή του προς τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα ότι το αίτημά του για ένα νέο πακέτο στήριξης θα εξεταστεί από το συμβούλιο βάσει του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος της Κυριακής.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Σλοβάκος υπουργός Οικονομικών, ο οποίος ξεκαθάρισε πως μέχρι το δημοψήφισμα της Κυριακής δεν πρόκειται να υπάρξει νέα σύγκλιση του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών, κάτι που επιβεβαίωσε και ο Ευ. Τσακαλώτος.

Μετά το πέρας της τηλεδιάσκεψης ο Γιάνης Βαρουφάκης πήγε στο Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να ενημερώσει τον πρωθυπουργό.

Είναι προφανές πως οι δανειστές εμμένουν στην αδιάλλακτη στάση τους ελπίζοντας σε υποχώρηση του Αλ. Τσίπρα υπό το ασφυκτικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί στην Ελλάδα λόγω του «λουκέτου» στις τράπεζες.

Μέχρι την Κυριακή, ημέρα που θα πραγματοποιηθεί το δημοψήφισμα, οι δανειστές θα συνεχίσουν την χυδαία προπαγάνδα κατά της ελληνικής κυβέρνησης, παραπληροφορώντας και απειλώντας τον ελληνικό λαό ότι αν ψηφίσει «όχι» θα βγει η χώρα από το ευρώ.

Σχετικές ειδήσεις