ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημοψήφισμα 2015 - Guardian: Οι Ευρωπαίοι προκαλούν διχασμό στην Ελλάδα

Δημοψήφισμα 2015 - Guardian: Οι Ευρωπαίοι προκαλούν διχασμό στην Ελλάδα

Σύμφωνα με τον Βρετανό αρθρογράφο της Guardian, Seumas Milne, η «αντιπαράθεση ανάμεσα στην Ελλάδα και τους ηγεμόνες του ευρώ θα κρίνει την αντίσταση στη λιτότητα αλλά και το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

«Είναι πλέον σαφές ότι οι δυνάμεις της Γερμανίας και της Ευρώπης δεν θέλουν απλά η ελληνική κυβέρνηση να συνθηκολογήσει», τονίζει ο Βρετανός αρθρογράφος, υπογραμμίζοντας πως ότι ο πραγματικός σκοπός τους είναι η αλλαγή καθεστώτος.

«Αυτό φυσικά δεν θα επιτευχθεί με στρατιωτική παρέμβαση - αυτή η επιχείρηση κατευθύνεται από το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες, και όχι από την Ουάσιγκτον», αναφέρει ο Milne.

Στο εκτενές άρθρο του ο Milne κάνει λόγο για τη χθεσινή αντίδραση της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ καθώς και υπόλοιπων εταίρων στη νέα πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης, υπογραμμίζοντας ότι η πρόθεση των πιστωτών να ρίξουν την εκλεγμένη κυβέρνηση στην Αθήνα δεν μπορεί πλέον να αμφισβητείται.

«Όλες τους οι ενέργειες τις τελευταίες εβδομάδες σε σχέση με την αριστερή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, που ψηφίστηκε για να ανατρέψει τις πολιτικές λιτότητας, φαίνεται να έχουν σχεδιαστεί για να προκαλέσουν διχασμό ή να δυσφημίσουν την κυβέρνηση του Τσίπρα», αναφέρει η Guardian.

Στο άρθρο του ο Milne τονίζει ότι «η Μέρκελ και οι μανδαρίνοι της ΕΚΤ θέλουν να παραδοθεί η Ελλάδα», φοβούμενοι την εξάπλωση της αντίδρασης των Ευρωπαίων απέναντι στη λιτότητα.

«Το μεγάλο ρίσκο για την Ευρώπη είναι ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ αποτύχει τότε αυτό θα χρησιμοποιηθεί κατά όσων αντιστέκονται στη λιτότητα, όπως το Podemos στην Ισπανία, το Sinn Féin στην Ιρλανδία, αφήνοντας ελεύθερο το πεδίο στη δεξιά», αναφέρει το δημοσίευμα, που υπογραμμίζει ότι οι εξελίξεις στην Ελλάδα θα διαμορφώσουν το μέλλον της Ευρώπης.

Σχετικές ειδήσεις