ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημοψήφισμα 2015: Δεν τελειώνουν οι διαπραγματεύσεις την Κυριακή λένε οι Ευρωπαίοι

Δημοψήφισμα 2015: Δεν τελειώνουν οι διαπραγματεύσεις την Κυριακή λένε οι Ευρωπαίοι

Πληθαίνουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες που επαναλαμβάνουν ότι οι διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους πιστωτές δεν τελειώνουν την Κυριακή.

Το αντίθετο, καθώς το δημοψήφισμα αποτελεί μέρος των διαπραγματεύσεων, επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές.

Ειδικότερα, ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών, Λούις ντε Γκίντος, δήλωσε ότι η Ευρωζώνη θα συνεχίσει να είναι ανοικτή σε διαπραγματεύσεις, ακόμα και αν η Ελλάδα πει «όχι» στο δημοψήφισμα. Ο ίδιος τόνισε ακόμα ότι όλοι θέλουν η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη.

Επίσης, η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, σημειώνει ότι «η πόρτα για συνομιλίες με την ελληνική κυβέρνηση ήταν και παραμένει ανοιχτή [..] Ωστόσο, πριν από το δημοψήφισμα δεν μπορεί να γίνει διαπραγμάτευση για νέο πρόγραμμα βοήθειας».

Δήλωση που σαφώς αποδέχεται τη συνέχεια των διαπραγματεύσεων.

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, υπογράμμισε ότι «η συμφωνία πρέπει να γίνει αμέσως. Ως Ευρωπαίος, δεν θέλω τη διάσπαση της Ευρωζώνης, δεν μου αρέσουν οι δηλώσεις αδιαλλαξίας, οι βάναυσες ρήξεις [...] Πιστεύω ότι πρέπει να αναζητήσουμε μία συμφωνία για διαπραγμάτευση, για λογική. Όμως, αυτό απαιτεί να έχουν πεισθεί όλοι γι' αυτό. Η Γαλλία αγωνίζεται προς αυτή την κατεύθυνση, δεν θέλει βέτο ή αγριάδες».

Ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, υποστήριξε: «Είμαι βέβαιος ότι θα βρούμε λύσεις. Ούτε η Ευρώπη κινδυνεύει ούτε το ευρώ» ανεξαρτήτως του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι διαπραγματεύσεις θα επαναληφθούν, όποια και αν είναι η έκβαση του δημοψηφίσματος.

Τέλος, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόφσκις, δήλωσε ότι η πόρτα για νέες διαβουλεύσεις παραμένει ανοιχτή.