ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημοψήφισμα 2015 - Independent: H ψήφος είναι «Ναι» ή αλλιώς θα δείτε τι έχετε να πάθετε

Δημοψήφισμα 2015 - Independent: H ψήφος είναι «Ναι» ή αλλιώς θα δείτε τι έχετε να πάθετε

Αν υποθέσουμε ότι οι Έλληνες ψηφίσουν Ναι την Κυριακή, είναι ο φόβος, η ταπείνωση ή ο πατριωτισμός που θα υπερισχύσει; Ή απλώς ρεαλισμός, η μεγάλη κινητήρια δύναμη της ευρωπαϊκής πολιτικής; Το βέβαιο είναι ότι η Ε.Ε. το ΔΝΤ, η ΕΚΤ θα έχουν νικήσει. Η Ελλάδα θα έχει γονατίσει. Θα έχει διαγραφεί το θέμα του Β Παγκόσμιου Πολέμου.

Ο Independent σε σημερινό άρθρο του αναρωτιέται «Τι ακριβώς συμβαίνει στην δημοκρατία όταν η ψήφος είναι Ναι ή αλλιώς θα δείτε τι έχετε να πάθετε». Ο αρθρογράφος Robert Fisk μιλά για το εμφυλιοπολεμικό κλίμα που έχει αναπτυχθεί στη χώρα ενόψει του δημοψηφίσματος και καταλήγει στο ότι οι Έλληνες αν ψηφίσουν όχι θα το κάνουν επειδή νιώθουν πατριώτες και χρειάζονται ελπίδα.

Με αναφορές στις διευθετήσεις που έγιναν μεταξύ Τσώρτζιλ και Στάλιν το 1940 σχετικά με το ποιος θα ορίζει την τύχη της Ελλάδας, αλλά και όχι και τόσο κολακευτικά σχόλια για τον Αλέξη Τσίπρα και το Γιάνη Βαρουφάκη, ο αρθρογράφος κρατά ίσες αποστάσεις παραδεχόμενος ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση ελάχιστα νοιάζεται για τη δημοκρατία.

Η Ευρώπη, λέει ο Fisk από την πλευρά της Αθήνας μοιάζει περισσότερο με δικτάτορα που νοιάζεται για το χρήμα και όχι για τη δημοκρατία. Αν πρόκειται να χάσει το Ευρώ δεν υπάρχει πιθανότητα να «ακούσει τις κραυγές των πεινασμένων Ελλήνων».
Αυτοί που θα ψηφίσουν Ναι, λέει το άρθρο θα το κάνουν γιατί φοβούνται. Για τον ίδιο λόγο κάποιοι άλλοι θα ψηφίσουν Όχι. Αλλά το ζήτημα είναι, λέει ότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να θαυμάζουμε ένα σύστημα που επιτρέπει στις τράπεζες να ασκούν δικτατορία.

Πως είναι δυνατόν να διαρρηγνύουμε τα ιμάτιά μας για τη δημοκρατία όταν η Ευρώπη περνάει στους Έλληνες τη δική της εκδοχή για το ποιο είναι το αντικείμενο του δημοψηφίσματος; Αν η δημοκρατία καταργηθεί εντός της Ε.Ε. πως υποτίθεται ότι θα δουλέψει στην Ινδία και τη Μέση Ανατολή;
Είμαστε δικτάτορες αν συνεχίζουμε να λέμε Ψηφίστε Ναι στις 5 Ιουλίου διαφορετικά θα δείτε τι έχετε να πάθετε.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων