ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημοψήφισμα - Τουσκ: Δεν είμαστε… αγγελούδια – Το «όχι» δεν κλείνει την πόρτα στις διαπραγματεύσεις

Δημοψήφισμα - Τουσκ: Δεν είμαστε… αγγελούδια – Το «όχι» δεν κλείνει την πόρτα στις διαπραγματεύσεις

Την εκτίμηση ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αποφύγει τα «δραματικά μηνύματα» στην περίπτωση που επικρατήσει το «όχι» στο δημοψήφισμα της Κυριακής στην Ελλάδα, εξέφρασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Παράλληλα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη διαδικτυακή εφημερίδα Politico, κατέστησε σαφές, κόντρα στα «παπαγαλάκια» της τρομολαγνείας, ότι ενδεχόμενο «όχι» δεν θα κλείσει την πόρτα, ούτε της Ευρωζώνης στην Αθήνα, ούτε των διαπραγματεύσεων, ωστόσο «θα μειώσει προφανώς τα περιθώρια διαπραγμάτευσης».

«Θα ήθελα όμως να προειδοποιήσω ότι δεν έχουμε σίγουρα ανάγκη κανένα δραματικό μήνυμα έπειτα από ένα "όχι"», υπογράμμισε ο Τουσκ, αφήνοντας ανοικτή την πόρτα, όπως σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο, για μία επανάληψη των διαπραγματεύσεων με την Αθήνα.

«Ο βασικός μας στόχος είναι να κρατήσουμε την Ευρωζώνη ενωμένη» και «είναι ξεκάθαρο ότι το δημοψήφισμα δεν διεξάγεται (…) για την παραμονή ή όχι της χώρας στην Ευρωζώνη» προσέθεσε, σύμφωνα με το Politico, σημειώνοντας:

«Ο προκαταρκτικός στόχος είναι να ανοικοδομήσουμε την εμπιστοσύνη με την Ελλάδα».

Ο Ντόναλντ Τουσκ υποστήριξε, ωστόσο μεταξύ άλλων, από την άλλη ότι ένα «ναι» θα επέτρεπε «να ανοίξουμε ένα νέο κεφάλαιο διαπραγματεύσεων, ενδεχομένως πιο πολλά υποσχόμενο σε σχέση με το παρελθόν».

Για τον πρόεδρο, πάντως, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου «δεν πρόκειται για μία ιστορία (όπου υπάρχει μόνο) μαύρο ή άσπρο».

«Ενδεχομένως το μεγαλύτερο λάθος (…) θα ήταν να επιρρίπτουμε ευθύνες, να (ξεκινήσει) ένα πολιτικό παιχνίδι μεταξύ των πιστωτών και της Ελλάδας. Κανείς εδώ δεν είναι αγγελούδι», κατέληξε.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων