ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αποτελέσματα δημοψηφίσματος - Le Monde: Η τύχη της Ευρώπης περνάει μέσα από την Αθήνα

Αποτελέσματα δημοψηφίσματος - Le Monde: Η τύχη της Ευρώπης περνάει μέσα από την Αθήνα

Με τον τίτλο «Η τύχη της Ευρώπης περνάει μέσα από την Αθήνα» σε ένα 16σελιδο αφιέρωμα που ετοιμάζει για την Ελλάδα, θα κυκλοφορήσει τη Δευτέρα (6/7) η γαλλική εφημερίδα «Μοντ» -Παγκόσμια έκπληξη για τη μεγάλη διαφορά.

Ο ανταποκριτής γαλλικών Μέσων στην Αθήνα, Θανάσης Κάλφας, μετέφερε - από το κέντρο Τύπου του Ζαππείου, όπου καλύπτει το δημοψήφισμα - το κλίμα της «μεγάλης έκπληξης», αλλά και «της ανησυχίας που επικρατεί» στην Ευρώπη.

«Αυτό που περίμεναν ήταν μια διαφορά 3-4 μονάδων. Με τίποτα δεν μπορούσαν να φανταστούν αυτό το αποτέλεσμα», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Κάλφας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Παράλληλα, όπως ανέφερε, στη «Le Monde υπάρχει άρθρο του μεγάλου οικονομολόγου Τόμας Πικετί, ο οποίος τονίζει μεταξύ άλλων ότι θα πρέπει σε περίπτωση που τεθεί ζήτημα να φύγει η Ελλάδα από το ευρώ, ο Ολάντ να βάλει βέτο και να σταματήσει να είναι η ουρά της Μέρκελ».

Αξίζει να σημειωθεί ότι το αίσθημα της έκπληξης για τη μεγάλη διαφορά ανάμεσα στο «όχι» και στο «ναι» είναι διάχυτο στους εκατοντάδες ξένους απεσταλμένους δημοσιογράφους, ανταποκριτές, φωτογράφους, και εκπροσώπους τηλεοπτικών συνεργείων που έχουν κατακλύσει ασφυκτικά μέσα και έξω το Ζάππειο.

Αναμένουν, δε, με τεράστιο ενδιαφέρον, όπως τονίζουν, τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για τα σχέδια της κυβέρνησής του την επόμενη μέρα.

Ο απεσταλμένος του δημόσιου ραδιοφώνου της Γερμανίας ARD Μάικλ Λίμαν, ανέφερε, από την πλευρά του, ότι «ήταν μια μεγάλη έκπληξη το αποτέλεσμα αυτό και θα πρέπει τώρα οι Ευρωπαίοι ηγέτες να ακούσουν τη φωνή του ελληνικού λαού. Αυτό βεβαίως που αναμένουν πλέον οι Ευρωπαίοι ηγέτες είναι να υπάρξει και μια συγκεκριμένη πρόταση από την πλευρά της κυβέρνησης του κ. Τσίπρα».

H Marie Claude Lortie, από τη μεγαλύτερη γαλλόφωνη εφημερίδα του Καναδά την «La Presse» δήλωσε ότι ένιωσε μεγάλη έκπληξη από το αποτέλεσμα, προσθέτοντας ότι αυτό είναι ένα μεγάλο μάθημα προς όλους.

«Νομίζω ότι πολλοί από εμάς υποτιμήσαμε την αντίδραση των Ελλήνων από τις επιπτώσεις που είχε η κρίση, η λιτότητα και η φτωχοποίηση», σημείωσε η δημοσιογράφος, τονίζοντας παράλληλα ότι αυτό το αποτέλεσμα είναι ένα μεγάλο και αναγκαίο μάθημα, όπως είπε χαρακτηριστικά, για το πώς ένας λαός αντιστέκεται όταν δεν του αφήνουν περιθώρια. «Το τελευταίο σχέδιο των Ευρωπαίων αξιωματούχων έπεσε πολύ βαρύ για τους Έλληνες», κατέληξε.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων