ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αποτελέσματα δημοψηφίσματος 2015 - Ανατροπές στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας μετά το ηχηρό «όχι»

Αποτελέσματα δημοψηφίσματος 2015 - Ανατροπές στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας μετά το ηχηρό «όχι»

Σειρά καταιγιστικών εξελίξεων πυροδοτεί το καθαρό «όχι» στο ελληνικό δημοψήφισμα, με ποσοστό άνω του 61%. Οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες το επόμενο 48ωρο, καθώς τη Δευτέρα και την Τρίτη θα σημειωθούν στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό πυκνές διεργασίες οι οποίες θα καθορίσουν εν πολλοίς την πορεία της χώρας τα επόμενα χρόνια.

Ντόμινο εξελίξεων – Παραιτήθηκε από την ηγεσία του κόμματος ο Αντώνης Σαμαράς – Αναλαμβάνει προσωρινός πρόεδρος ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης

Μετά το ηχηρό «όχι» υπήρξαν ανατροπές στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας, με τον Αντώνη Σαμαρά να ανακοινώνει την παραίτησή του από την ηγεσία του κόμματος και τη θέση του να αναλαμβάνει προσωρινά ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης.

Ο Αντώνης Σαμαράς κάλεσε τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη να αναλάβει προσωρινά την προεδρία του κόμματος, ο οποίος και θα κινήσει τις απαραίτητες διαδικασίες για τη διαδοχή.

Νωρίτερα, είχε γίνει γνωστό ότι την παραίτηση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Σαμαρά, φέρεται να είχε ζητήσει η βουλευτής του κόμματος Ντόρα Μπακογιάννη σε τηλεφωνική τους επικοινωνία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου η κ. Μπακογιάννη φέρεται να είπε στον κ. Σαμαρά πως αν αυτή είναι το πρόβλημα είναι διατεθειμένη να αποσυρθεί από την κούρσα για την ηγεσία και να παρατηθεί και αυτή.

Κύκλοι της ΝΔ, σχολιάζοντας την κίνηση της κ. Μπακογιάννη επισήμαναν πως το τηλεφώνημα αυτό έγινε χθες Σάββατο και «στην κορύφωση του προεκλογικού αγώνα».

Οι ίδιοι κύκλοι δήλωσαν πριν από λίγο ότι «αφήνουμε στην κρίση του καθενός και κάθε σκεπτόμενου ανθρώπου να κρίνει μια τέτοια πράξη».

Την παραίτηση του Αντώνη Σαμαρά ζήτησε εμμέσως πλην σαφώς και ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, Σάκης Ιωαννίδης αναφέροντας ότι μετά από το εκλογικό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος το παλαιό πολιτικό σύστημα είναι καιρός να αποχωρήσει. Όπως ανέφερε επίσης πρέπει οι Έλληνες να προχωρήσουν ενωμένοι.

Η δήλωση του Α. Σαμαρά

«Καταλαβαίνω ότι η παράταξή μας χρειάζεται νέα αρχή. Παραιτούμαι από τη θέση του προέδρου της ΝΔ», είπε συγκεκριμένα υπογραμμίζοντας ότι πάλεψε με πολλά μέτωπα ταυτόχρονα μέσα και έξω.

Ο κ. Σαμαράς τόνισε την ανάγκη να επιτευχθεί συμφωνία αμέσως καθώς διαφορετικά είπε ότι η χώρα βουλιάζει.

Υπενθύμισε πως είχε εξηγήσει πως την επικράτηση του «όχι» κάποιοι στην Ευρώπη θα την ερμηνεύσουν ως πρόθεση εξόδου από το ευρώ.

«Καλώ τους εταίρους να βοηθήσουν ώστε η Ελλάδα να μείνει στην Ευρώπη και στο ευρώ», ανέφερε τονίζοντας ότι διαφορετικά θα πρόκειται για ιστορικό λάθος της Ευρώπης.

Ο Αντώνης Σαμαράς πρόσθεσε πως χρειάζεται βιώσιμη συμφωνία τώρα ώστε να επιστρέψει η ομαλότητα και να ανοίξουν οι τράπεζες, επισημαίνοντας ότι γι'αυτό πρώτη και κύρια ευθύνη έχει η κυβέρνηση.

«Το πιο σημαντικό είναι να εξουδετερώσουμε όλοι μαζί την απειλή του διχασμού. Αυτό που μοιάζει αυτονόητο για τη χώρα είναι το μεγάλο ζητούμενο και είναι ευθύνη όλων μας», συμπλήρωσε.

Επιπλέον ευχήθηκε να μην βγουν ως το τέλος αληθινοί οι κίνδυνοι για τους οποίους είχε προειδοποιήσει.

«Η πατρίδα περνάει μεγάλη δοκιμασία. Η παράταξη της ΝΔ οφείλει να παίξει ρόλο πρωταγωνιστικό σύντομα. Θα είμαι δίπλα στην πρώτη γραμμή του αγώνα για την Ελλάδα», επισήμανε.

Μεϊμαράκης: Θα συμβάλουμε με προτάσεις που θα άρουν το αδιέξοδο

Υπέρ της σύστασης μιας εθνικής ομάδας διαπραγμάτευσης τάχθηκε ο νέος αντιπρόεδρος της ΝΔ και εκτελών χρέη προέδρου.

«Η χώρα περνάει κρίσιμες στιγμές», είπε ο κ. Μεϊμαράκης και τόνισε ότι η ΝΔ πάντα συνέβαλε στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.
«Οι πολίτες αξίζουν μια καλύτερη προοπτική και θα καταθέσουμε προτάσεις που θα μας οδηγήσουν έξω από το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί. Θα περιμένουμε τις προτάσεις του κ. Τσίπρα που είναι ο εκπρόσωπος της χώρας και συνομιλητής με τους εταίρους», πρόσθεσε.

Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ ευχαρίστησε τον κ. Σαμαρά για την εμπιστοσύνη που του έδειξε και επεσήμανε πως θα πορευτούμε για το καλό της χώρας. «Η ΝΔ πάντα προσπαθούσε να δημιουργήσει συνθήκες συνεννόησης», σημείωσε.

Ο κ. Μεϊμαράκης τάχθηκε υπέρ της σύστασης μιας εθνικής ομάδας διαπραγμάτευσης. «Θα δούμε τις προτάσεις της κυβέρνησης. Αν μας ζητηθεί να μετέχουμε σε εθνική ομάδα, θα είμαστε εκεί για να είναι ισχυρή η διαπραγματευτική δύναμη της κυβέρνησης».

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ 2015

Σχετικές ειδήσεις