ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αποτέλεσμα δημοψήφισμα 2015 - Βερολίνο: Η πόρτα για διαβουλεύσεις με την Αθήνα είναι ανοιχτή

Αποτέλεσμα δημοψήφισμα 2015 - Βερολίνο: Η πόρτα για διαβουλεύσεις με την Αθήνα είναι ανοιχτή

«Περιμένουμε προτάσεις από την ελληνική πλευρά», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Γερμανίδας Καγκελαρίου, Στέφεν Ζάιμπερ, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παρέθεσε με εκπρόσωπο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Μάρτιν Γέγκερ.

«Η Ελλάδα είναι μέρος της Ευρωζώνης και η κυβέρνηση πρέπει να δράσει ώστε να διατηρηθεί», τόνισε ο κ. Ζάιμπερτ σημειώνοντας πως «η πόρτα για διαβουλεύσεις με την Ελλάδα είναι ανοιχτή. Το μήνυμα του ελληνικού δημοψηφίσματος είναι σαφές. Ωστόσο, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν προϋποθέσεις για συνομιλίες. Τα πάντα εξαρτώνται από τις προτάσεις που θα υποβάλλει η ελληνική πλευρά».

Ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης τόνισε πως η καγκελάριος Μέρκελ εξακολουθεί να εργάζεται και, μάλιστα, σήμερα θα μεταβεί στο Παρίσι για συνομιλίες με τον Γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ – κάτι που αποδεικνύει την ισχυρή θέληση της γαλλικής και γερμανικής πλευράς να αξιολογηθεί η κατάσταση και να εκτιμηθούν τα επόμενα βήματα.

Ερωτώμενος για την παραίτηση Βαρουφάκη τόνισε πως «το θέμα δεν είναι τα πρόσωπα αλλά οι θέσεις» και πως «ο κ. Βαρουφάκης δεν ήταν ποτέ συνομιλητής της καγκελαρίου».

«Το χθεσινό "ΟΧΙ" είναι και μία απόρριψη στην αρχή, η οποία διέπει εδώ και χρόνια τη βοήθεια προς τις χώρες σε πρόγραμμα, ότι αλληλεγγύη και ίδια προσπάθεια αλληλοσυνδέονται. Η κυβέρνηση συνεχίζει να στηρίζει αυτή την αρχή», δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ και πρόσθεσε: «Παραμένει αμετάβλητη η πεποίθησή μας ότι, εάν ακολουθήσουμε αυτή την αρχή, μπορούμε από κοινού να πετύχουμε πρόοδο, όπως το καταφέραμε ξεκάθαρα σε άλλες χώρες. Θα πρέπει τώρα στην Ευρώπη να συζητήσουμε πολύ, να διερευνήσουμε ποιες δυνατότητες υπάρχουν για να βοηθήσουμε τους Έλληνες πολίτες. Σε όλα αυτά πολλά θα εξαρτηθούν από το ποιες προτάσεις θα θέσει τώρα η ελληνική κυβέρνηση στο τραπέζι», υπογράμμισε ο κ. Ζάιμπερτ.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Οικονομικών, Μάρτιν Γέγκερ τόνισε πως οι θέσεις της Γερμανίαςως προς το ελληνικό χρέος είναι γνωστές, επαναλαμβάνοντας πως κούρεμα χρέους δε βρίσκεται στο τραπέζι.

Σχετικές ειδήσεις