ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μέρκελ – Ολάντ: Περιμένουμε τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης (video)

Μέρκελ – Ολάντ: Περιμένουμε τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης (video)

Από τις προτάσεις που θα καταθέσει η ελληνική κυβέρνηση θα εξαρτηθεί η στάση της Ευρώπης απέναντι στην Ελλάδα, όπως διεμήνυσε με το γνωστό αυστηρό της ύφος η Γερμανίδα Καγκελάριος, μετά τη νέα συνάντηση που είχε τη Δευτέρα (6/7) με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ.

«Η πόρτα είναι ανοιχτή στις συνομιλίες και ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας, πρέπει να υποβάλει σοβαρές προτάσεις», ανέφερε από την πλευρά του ο Ολάντ, εκτιμώντας παράλληλα ότι υπάρχει μια «κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την Ευρώπη και για την Ελλάδα».

Ο Γάλλος πρόεδρος, αφού κατέστησε, δε, σαφές πως το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι σεβαστό τόσο από τον ίδιο, όσο και από την κυρία Μέρκελ, επανέλαβε ότι όλα θα κριθούν από τις νέες προτάσεις της Ελλάδας.

«Η Ευρώπη δεν είναι ένα οικοδόμημα που βασίζεται στην οικονομία, αλλά σύνολο αξιών. Είναι μια σύλληψη που έχει θεμελιωθεί πάνω στην ελευθερία. Σε αυτήν την Ευρώπη υπάρχει η έννοια της αλληλεγγύης», τόνισε χαρακτηριστικά ο Ολάντ, για να συμπληρώσει:

«Τονίζω ότι δεν υπάρχει πολύς χρόνος. Επαφίεται στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα να παρουσιάσει σοβαρές, αξιόπιστες προτάσεις που θα μπορέσουν να μετατραπούν σε ένα πρόγραμμα που θα δίνει μακροπρόθεσμη προοπτική, διότι η Ελλάδα χρειάζεται μια μακροπρόθεσμη προοπτική στην ευρωζώνη με σταθερούς κανόνες, όπως και η ίδια η Ευρωζώνη».

merkel holande

Παίρνοντας το λόγο, η Άνγκελα Μέρκελ επανέλαβε ότι η Ευρώπη δεν έχει κλείσει την πόρτα στην Ελλάδα για διαπραγματεύσεις, προσθέτοντας ωστόσο πως «όλοι πρέπει να επιδείξουν υπευθυνότητα», αλλά και ότι «ταυτοχρόνως, οι αναγκαίες προϋποθέσεις για να εισέλθουμε σε νέες διαπραγματεύσεις για ένα ισχυρό πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας δεν πληρούνται ακόμη».

«Ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να πει στην ευρωζώνη πώς θέλει να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις και να υποβάλει συγκεκριμένες προτάσεις, τις οποίες αναμένουμε τώρα, για ένα πρόγραμμα το οποίο θα επιτρέψει επίσης στην Ελλάδα να επανέλθει στην ευημερία. Ο χρόνος όμως πιέζει», υπογράμμισε ακολούθως η Γερμανίδα Καγκελάριος.

Η κα Μέρκελ, αγνοώντας επίσης επιδεικτικά πως οι Έλληνες απέρριψαν τα σκληρά και αιμοσταγή μέτρα των δανειστών, αφού χαρακτήρισε ευθαρσώς πως «η προηγούμενη προσφορά για την Αθήνα ήταν γενναιόδωρη», εστίασε στη σημασία να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις πάνω σε νέες σοβαρές προτάσεις που πρέπει να καταθέσει η Αθήνα.

«Είναι επείγουσα ανάγκη να γίνουν προτάσεις που θα μας επιτρέψουν να βρούμε μια έξοδο από την κατάσταση όπως αυτή παρουσιάζεται σήμερα», σημείωσε η ισχυρότερη βάσει Forbes γυναίκα της Ευρώπης, συμπληρώνοντας πως: «οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα αποφασίσουν με βάση την αρχή της αλληλεγγύης».

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι η Μέρκελ δεν παρέλειψε να τονίσει ότι «θα πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη η αντίδραση των 18 υπολοίπων χωρών της ευρωζώνης μετά τη νίκη του "όχι" στο δημοψήφισμα», καθώς και αυτό, όπως είπε «είναι επίσης η δημοκρατία».

«Μοιραζόμαστε την εθνική μας κυριαρχία. Είμαστε (19 χώρες) με το ίδιο νόμισμα. Όλοι πρέπει να επιδεικνύουμε υπευθυνότητα και αλληλεγγύη», κατέληξε με νόημα.

Οι δύο ηγέτες αναμένεται να συνεχίσουν τις συνομιλίες τους στο δείπνο που θα παραθέσει ο Γάλλος πρόεδρος στη Γερμανίδα καγκελάριο.

Σχετικές ειδήσεις