ΠΟΛΙΤΙΚΗ

CNN: Γιατί η Ελλάδα ίσως είναι ήδη κερδισμένη στο σκληρό πόκερ με τους δανειστές

CNN: Γιατί η Ελλάδα ίσως είναι ήδη κερδισμένη στο σκληρό πόκερ με τους δανειστές

«Ο Αλέξης Τσίπρας έχει πει στους Ευρωπαίους: Ξέρετε τι; Ελάτε να μας τιμωρήσετε. Τον εαυτό σας θα τιμωρήσετε και μάλιστα ακόμα πιο πολύ. Θέλετε πραγματικά να καταρρεύσει η οικονομία σας; Θέλετε πραγματικά χάος στους δρόμους; Θέλετε άλλη μια «Άλωση της Βαστίλης»; Δεν το θέλετε. Το θέλετε;»: Μ’αυτά τα λόγια ο συντάκτης της Zeit περιγράφει γιατί ο Αλέξης Τσίπρας ίσως είναι ο νικητής στο σκληρό πόκερ που παίζει με τους δανειστές. 

Ο Γιόζεφ Γιόφε της γερμανικής die Zeit, μιλώντας στο CNN και την Κριστιάν Αμανπούρ, εκτιμά πως το παιχνίδι σκληρού πόκερ που παίζει ο Τσίπρας (με τους δανειστές), είναι σχεδόν βέβαιο πως θα αποφέρει κέρδη.

«Οι γερμανικές απειλές, και τις απειλές όλων των άλλων, δεν είναι πιστευτές. Δεν θα υπάρξει Grexit, ούτε αναγκαστικό ούτε εθελοντικό», δηλώνει κατηγορηματικά ο Γιόφε.

«Ο απλός λόγος, που πολλοί άνθρωποι δεν αντιλαμβάνονται, είναι ότι ακόμη και με ένα Grexit, η Ελλάδα εξακολουθεί να παραμένει στην Ευρώπη, και γι 'αυτό θα έχει πρόσβαση σε όλα τα είδη οικονομικής βοήθειας. Το μόνο που θα αλλάξει είναι οι στρόφιγγες των χρημάτων», λέει ο Γιόφε.

die Zeit

Δύο μέρες αφότου ο ελληνικός λαός απέρριψε με συντριπτικό ποσοστό τη λιτότητα που είναι μέρος των προγραμμάτων διάσωσης της Ευρώπης, ο Τσίπρας κλήθηκε να συζητήσει με τους Ευρωπαίους ηγέτες, την Τρίτη.

Φαίνεται να υπάρχει κάποια διάσταση στις θέσεις μεταξύ των θεσμών – την Ευρώπη, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο: Ο Γάλλος πρόεδρος πήρε μια κάπως πιο ήπια θέση απέναντι στην Ελλάδα, μετά από την συνάντηση του με την Μέρκελ στο Παρίσι τη Δευτέρα, και το ΔΝΤ από την πλευρά του, έχει αντισταθεί στην σκληρή γραμμή, με την απελευθέρωση της προκαταρκτική έκθεσης του την περασμένη εβδομάδα, όπου παραδέχθηκε πως η Ελλάδα πιθανότατα θα χρειαστεί την ελάφρυνση του δημόσιου χρέους της - κάτι που η κυβέρνησή της, τόσο απεγνωσμένα προσπαθεί να πάρει.

«Είπαν, ακούστε, αγόρια και κορίτσια, η Ελλάδα δεν μπορεί να πληρώσει» λέει ο Joffe. «Και αν αυτό το λέει το ίδιο το ΔΝΤ, τότε πρόκειται για θρίαμβο του Τσίπρα». Και συνεχίζει: «Οι ευρωπαίοι ηγέτες – παρά την επιθετική ρητορική – κατανοούν πως η χώρα θα καταρρεύσει χωρίς μία ένεση χρημάτων».

«Η Μέρκελ το γνωρίζει, Ο Ολάντ το γνωρίζει και πάνω απ 'όλους, ποιος άλλος το ξέρει αυτό; Ο Τσίπρας! Έχει πει στους Ευρωπαίους, « Ξέρετε τι; Ελάτε να μας τιμωρήσετε. Τον εαυτό σας θα τιμωρήσετε και μάλιστα ακόμα περισσότερο. Θέλετε πραγματικά να καταρρεύσει η οικονομία σας; Θέλετε πραγματικά να ξεσπάσει χάος στους δρόμους; Θέλετε άλλη μια «Άλωση της Βαστίλης»; Δεν το θέλετε. Το θέλετε;»

«Κανείς δεν θέλει να είναι σε θέση όπου κόβει τη μύτη του για να τιμωρήσει το πρόσωπό του».

«Και γι 'αυτό στοιχηματίζω πως οι Έλληνες έχουν κερδίσει αυτή την παρτίδα Πόκερ. Περιμένετε λίγες μέρες και θα δούμε».