ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κομισιόν: Οι τρεις άξονες για την επίτευξη συμφωνίας Ελλάδας – δανειστών

Κομισιόν: Οι τρεις άξονες για την επίτευξη συμφωνίας Ελλάδας – δανειστών

Στα τρία στάδια που πρέπει να ακολουθηθούν, έτσι ώστε να γίνει δυνατή η συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές, εστίασε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς.

Το πρώτο, μάλιστα, έχει ήδη ολοκληρωθεί από χτες (8/7) και αφορούσε την έγκαιρη αποστολή του αιτήματος από την ελληνική κυβέρνηση, για ένα νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.

Σε δεύτερο στάδιο, ο ESM έδωσε εντολή στην Κομισιόν να προχωρήσει στη διερεύνηση των τριών στοιχείων που θα κρίνουν το πρόγραμμα: πρώτον, το κατά πόσο αποτελεί κίνδυνο για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της ευρωζώνης, δεύτερον τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας και τρίτον, τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Αυτή η έκθεση των Θεσμών πρέπει να είναι έτοιμη εγκαίρως για το Eurogroup του Σαββάτου. Το τρίτο στάδιο, σύμφωνα πάντα με την Κομισιόν, είναι η αποστολή των αξιόπιστων προτάσεων από την Αθήνα μέσα στη σημερινή ημέρα, έτσι ώστε να αξιολογηθούν από τους Θεσμούς πριν από τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών.

Ερωτηθείς, σχετικά με το αν η Αθήνα έχει την τεχνική βοήθεια των εμπειρογνωμόνων της Κομισιόν στη συγγραφή των προτάσεων, τόνισε πως η «ιδιοκτησία» των μέτρων είναι καθαρά ελληνική, ωστόσο το προσωπικό της Επιτροπής είναι διαθέσιμο για πιθανές ερωτήσεις.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα του χρέους, ο κ. Σχοινάς επανέλαβε την πάγια θέση του προέδρου της Επιτροπής, ότι προέχει, δηλαδή, η συμφωνία πάνω στις μεταρρυθμίσεις και στην αιρεσιμότητα, αλλά και πως μια συζήτηση για το χρέος μπορεί να ξεκινήσει τον Οκτώβρη.

Ωστόσο, σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, πέρα από την ποιότητα των ελληνικών προτάσεων για μεταρρυθμίσεις, η επίτευξη της συμφωνίας θα εξαρτηθεί, τόσο από τη στάση που θα κρατήσουν οι πιο αυστηρές χώρες, όσο και από τους ίδιους τους θεσμούς, στους οποίους έχουν επανέλθει σημάδια διχασμού.

Οι διαφωνίες αφορούν, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, το ζήτημα του χρέους, καθώς το ΔΝΤ επιμένει στη διευθέτησή του, αλλά και το ζήτημα των συλλογικών διαπραγματεύσεων, το οποίο τίθεται επανειλημμένα από την πλευρά του ΔΝΤ, χωρίς όμως να βρίσκει ανταπόκριση…

Σχετικές ειδήσεις