ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συμφωνία - Τσακαλώτος: Κάναμε μεγάλη προσπάθεια να υπάρξει ανακατανομή των βαρών

Συμφωνία - Τσακαλώτος: Κάναμε μεγάλη προσπάθεια να υπάρξει ανακατανομή των βαρών

Για μια δύσκολη συμφωνία με τους δανειστές έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομικών από το βήμα της Βουλής τονίζοντας πως η σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να περάσει από τη Βουλή.

«Θα είναι μία δύσκολη συμφωνία και γι' αυτό δεν υπήρχε θριαμβολογία ούτε μετά το 61%, αλλά έγινε συνάντηση των αρχηγών», είπε ο κ. Τσακαλώτος προσθέτοντας πως «η κυβέρνηση δεσμεύεται ότι τα κείμενα της δανειακής σύμβασης και των μέτρων θα έρθουν κανονικά στη Βουλή».

Αναφερόμενος στο περιεχόμενο της ελληνικής πρότασης υποστήριξε ότι υπάρχουν σημαντικότατες παρεμβάσεις για τη διαφθορά και τον δημόσιο τομέα και τόνισε την προσπάθεια να υπάρχει διαφορετική κατανομή των βαρών.

«Δεν μας ζητούν περισσότερα δημοσιονομικά μέτρα, δεν θα έχουμε τα ίδια πλεονάσματα μέχρι το 2018», είπε ο κ. Τσακαλώτος και σημείωσε ότι η ΕΚΤ ήταν αρκετά υποστηρικτική τον τελευταίο μήνα και περιμένει να υπάρξει μία συμφωνία αρκετά γρήγορα.

«Η άλλη πλευρά περιμένει μία πρόταση που να δείχνει ότι η διαδικασία ξαναμπαίνει στις ράγες», εκτίμησε, ενώ πρόσθεσε ότι μπορεί γρήγορα να αποκατασταθεί η ζημιά που έχει προκληθεί από τα capital controls, καθώς είναι πιο περιορισμένα σε σχέση με την Κύπρο.

Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι υπάρχει η διαφοροποίηση στα νησιά, τονίζοντας ότι η έκπτωση αρχίζει από τα πιο πλούσια και σιγά, σιγά θα εφαρμοστεί και στα υπόλοιπα.

Ο υπουργός Οικονομικών στάθηκε και στις σημαντικές προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές με αμοιβαίους συμβιβασμούς.

«Απορώ γιατί κερδίζουμε συνεχώς στις εκλογές, με όλο το σύστημα εναντίον μας, τα ΜΜΕ και τα κόμματα εναντίον μας. Τόσο λάθος κάναμε; Μήπως ο ελληνικός λαός κρίνει ότι κάναμε μία πολύ μεγάλη προσπάθεια;», διερωτήθηκε ο κ. Τσκαλώτος και τόνισε πως η εντολή του λαού δεν είναι να υπογράψουμε μία συμφωνία ό,τι να' ναι, αλλά μία καλύτερη από την προηγούμενη.

Η κυβέρνηση έκανε μεγάλη προσπάθεια να υπάρξει ανακατανομή των βαρών είπε ο κ. Τσακαλώτος και εξήγησε πως αρκετά μέτρα κινούνται προς αυτήν την κατεύθυνση. Παράλληλα, αναφέρθηκε σε «βελτιώσεις σε σχέση με την πρόταση Γιούνκερ».

«Γι αυτό υπάρχει αύξηση εισφοράς για εισοδήματα 30.000 και πάνω, αύξηση φορολογίας σε εφοπλιστές, του φόρου πολυτελείας. Λαμβάνουμε πολλά μέτρα για φοροδιαφυγή και δημιουργία περιουσιολογίου» διευκρίνισε μεταξύ άλλων.

«Το βασικό ερώτημα που θέλει ο λαός να απαντηθεί είναι αν είναι μία καλή συμφωνία αυτή. Δεν είναι καιρός ούτε για θριαμβολογίες ούτε για χαρές ούτε για γέλια. Θεωρούμε ότι θα είναι μία πολύ δύσκολη συμφωνία. Κανείς δεν θριαμβολόγησε μετά το δημοψήφισμα» ανέφερε.

Σχετικές ειδήσεις