ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι κρίσιμες ημερομηνίες για να ολοκληρωθεί η συμφωνία

Οι κρίσιμες ημερομηνίες για να ολοκληρωθεί η συμφωνία

Μετά τις σκληρές και μαραθώνιες διαπραγματεύσεις στη Σύνοδο Κορυφής και στο Eurogroup, τη σκυτάλη παίρνει η μάχη του Κοινοβουλίου για την ελληνική κυβέρνηση.

ΝΕΟΣ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ – ΤΑ ΒΛΕΜΜΑΤΑ ΟΛΩΝ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

Τα χρονικά περιθώρια είναι πολύ στενά, ενώ στο κείμενο της απόφασης της Συνόδου γίνεται σαφής αναφορά για τους κινδύνους που ενέχουν τυχόν καθυστερήσεις.

Υπό τη δαμόκλειο σπάθη των δανειστών και μέσα στο ασφυκτικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί από τις κλειστές τράπεζες και τα capital controls, η κυβέρνηση θα επιχειρήσει τις επόμενες ημέρες να μετατρέψει την πολιτική συμφωνία της Συνόδου σε τελική συμφωνία.

Το σύνθημα για την ολοκλήρωση της συμφωνίας έδωσε ο πρωθυπουργός διαμηνύοντας πως η συμφωνία πρέπει να κλείσει άμεσα για να επιστρέψει η χώρα στην κανονικότητα.

Στο Eurogroup σήμερα το απόγευμα θα τεθεί επί τάπητος η άμεση χρηματοδότηση της Ελλάδας, ενώ παράλληλα συνεδριάζει η ΕΚΤ.

Η κυβέρνηση, θα πρέπει το αργότερο έως την Τετάρτη να καταθέσει και να ψηφίσει από τη Βουλή δύο κείμενα:

• Την κύρωση της πρώτης συμφωνίας
• Την ψήφιση του 1ου πακέτου προαπαιτούμενων που περιλαμβάνουν το νέο καθεστώς και συντελεστές ΦΠΑ, ρήτρα αυτόματης περικοπής δαπανών για κάθε απόκλιση, παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό, νέο κώδικα δικονομίας και την νομοθεσία για την ΕΛΣΤΑΤ.

Έως τις 22 Ιουλίου έρχεται το νέο πακέτο στη Βουλή που περιλαμβάνει την ενσωμάτωση της νομοθεσίας για το Bail in των τραπεζών και τον νέο κώδικα πολιτικής δικονομίας.

Τo χρονοδιάγραμμα των ελληνικών εξελίξεων από σήμερα, Δευτέρα έως την πλήρη ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για το νέο πρόγραμμα βοήθειας από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας παρουσιάζει η Societe Generale, σε σημείωμά της για την Ελλάδα:

  • Δευτέρα, 13 Ιουλίου: Το Eurogroup εξετάζει τις δυνατότητες για ένα πρόγραμμα – γέφυρα προς την Ελλάδα
  • Τετάρτη, 15 Ιουλίου: Η ελληνική Βουλή πρέπει να εγκρίνει τα προαπαιτούμενα της συμφωνίας
  • Τετάρτη, 15 Ιουλίου: Το Eurogroup, μέσω τηλεδιάσκεψης, θα αποφασίσει εάν εισηγείται την έναρξη του τρίτου προγράμματος βοήθειας.
  • Έως το τέλος της εβδομάδας: Θα έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για την έγκριση της συμφωνίας από τα εθνικά κοινοβούλια
  • Έως το τέλος της επόμενης εβδομάδας: Θα υπάρξει επίσημη απόφαση από τον ESM για την έναρξη των διαπραγματεύσεων για το νέο πρόγραμμα
  • Δευτέρα, 20 Ιουλίου: Η Ελλάδα θα κληθεί να καταβάλλει 3,5 δισ. ευρώ στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα
  • Τετάρτη, 22 Ιουλίου: Η ελληνική Βουλή θα πρέπει να υιοθετήσει τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και την κοινοτική νομοθεσία για την εκκαθάριση των τραπεζών (resolution)
  • Σεπτέμβριος: Θα έχει ολοκληρωθεί η κατάρτιση του νέου προγράμματος και θα εκταμιευτεί η πρώτη δόση

Σχετικές ειδήσεις