Μνημόνιο : Ο Τσίπρας δεν αφήνει τη θέση του – Δεν αλλάζει η κομματική σύνθεση της κυβέρνησης

Newsroom Newsroom

Μνημόνιο : Ο Τσίπρας δεν αφήνει τη θέση του – Δεν αλλάζει η κομματική σύνθεση της κυβέρνησης

Το αργότερο, έως το πρωί της Πέμπτης (16/7), θα πρέπει να έχει ψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα μέτρα που συμφωνήθηκαν στη μαραθώνια Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, επισημαίνοντας ότι οι υπογραφές των αρμόδιων υπουργών έχουν ήδη μπει - Ο Αλέξης Τσίπρας θα στηρίξει τη συμφωνία στη Βουλή – Δεν αλλάζει η κομματική σύνθεση της κυβέρνησης

Παράλληλα, εκτιμούν ότι οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα δεν αποκλείεται να πραγματοποιηθούν μετά την ψήφιση, πιθανόν την Πέμπτη.

Ως προς τον ανασχηματισμό, μάλιστα, η εκτίμησή τους είναι ότι δεν θα πρόκειται μόνο για αλλαγές που θα αφορούν υπουργούς, οι οποίοι διαφωνούν με τη συμφωνία, αλλά θα είναι ένας πιο ευρύς ανασχηματισμός που θα αφορά την καλύτερη λειτουργία της κυβέρνησης.

Την ίδια ώρα, στο Μαξίμου απορρίπτουν το ενδεχόμενο να αλλάξει η κομματική σύνθεση της κυβέρνησης, και σημειώνουν ότι ο πρωθυπουργός δεν θεωρεί ηθική και υπεύθυνη στάση να αφήσει τη θέση του από τη στιγμή που έφερε τη συμφωνία. Ένας επιπρόσθετος λόγος ως προς αυτό, όπως αναφέρουν, είναι και το γεγονός πως ο Τσίπρας αντιλαμβάνεται ότι ο κόσμος δεν θέλει να δει να εμπλέκονται στην κυβέρνηση δυνάμεις και πρόσωπα του παλαιού πολιτικού συστήματος.

Συνεπώς, υπογραμμίζουν ότι «η κυβέρνηση προχωρά με την υπάρχουσα μορφή της (ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ) και δεν θα υπάρξει αλλαγή του χαρακτήρα της».

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο πρωθυπουργός δεν έχει μιλήσει με την πρόεδρο της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου. Ως προς το ζήτημα αυτό, η κυβέρνηση κρατά κλειστά τα χαρτιά της…

Σε 30 με 40 υπολογίζονται οι αντιφρονούντες

Σχετικά τώρα με τους βουλευτές που δεν θα ψηφίσουν τη συμφωνία, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να ζητηθεί η ενεργοποίηση της δέσμευσης που είχαν υπογράψει τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά, βάσει της οποίας προβλεπόταν η παράδοση της έδρας σε περίπτωση διαφωνίας με την πλειοψηφία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού εκτιμούν, πάντως, ότι οι «αντάρτες» δεν θα είναι πάνω από σαράντα και κάτω από τριάντα.

Κατατέθηκε το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα μέτρα

Το νομοσχέδιο εμπεριέχει δύο άρθρα. Το πρώτο άρθρο περιλαμβάνει το κείμενο της Συμφωνίας της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες και το δεύτερο άρθρο σειρά προαπαιτούμενων φορολογικών και ασφαλιστικών μέτρων.

Σύμφωνα με το άρθρο 109 του κανονισμού της Βουλής, «νομοσχέδια που κατατίθενται από την κυβέρνηση ως κατεπείγοντα κατά το άρθρο 76 παρ. 4 του Συντάγματος, παραπέμπονται αμέσως στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής» και «ο πρόεδρος της Βουλής ορίζει ανάλογη προθεσμία για την υποβολή της έκθεσης (σ.σ. της Επιτροπής), σύμφωνα με το άρθρο 89 παρ. 4».

Αν η Επιτροπή αποδεχθεί το χαρακτηρισμό του κατεπείγοντος, προβαίνει στην επεξεργασία και την εξέταση του νομοσχεδίου, ενώ αμέσως μετά την υποβολή της έκθεσης της Επιτροπής, εγγράφεται κατά προτεραιότητα στην ημερήσια διάταξη. Η συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής, ολοκληρώνεται σε μία συνεδρίαση που διαρκεί κατ΄ ανώτατο όριο δέκα ώρες.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
DPG NETWORK
ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2020 Newsbomb.gr - All rights reserved