ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανασχηματισμός – Κατρούγκαλος: Είμαστε και θα παραμείνουμε μια αριστερή κυβέρνηση

Ανασχηματισμός – Κατρούγκαλος: Είμαστε και θα παραμείνουμε μια αριστερή κυβέρνηση

Σαφές μήνυμα τόσο στο εσωτερικό της χώρας, όσο και στο εξωτερικό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα παραμείνει μία αριστερή κυβέρνηση, έστειλε ο νέος υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «L'Humanité», o νέος υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε στις εσωκομματικές διαφωνίες στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και στο συνδυασμό μιας αριστερής πολιτικής με ένα βαρύ μνημόνιο.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κ. Κατρούγκαλο, οι πολιτικές διαφορές που προέκυψαν τις τελευταίες ημέρες εντός του ΣΥΡΙΖΑ δεν δημιούργησαν ανυπέρβλητες εντάσεις στο κόμμα.

«Σε προσωπικό επίπεδο, κατανοώ απολύτως την επιλογή των φίλων μου, αλλά πιστεύω επίσης πως πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη τους, και για τον λόγο αυτό ο ανασχηματισμός ήταν υποχρεωτικός» ανέφερε σχετικά με τις εσωκομματικές διαφωνίες.

Την ίδια στιγμή, ξεκαθάρισε πως «σε πρακτικό επίπεδο οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, και το πρώτο πράγμα που θέλω να πω είναι πως θα είμαι ένας Υπουργός Εργασίας της αριστεράς», ενώ πρόσθεσε πως «σίγουρα θα υπάρξουν περιορισμοί σε ορισμένους τομείς, αλλά είμαστε και θα παραμείνουμε μια αριστερή κυβέρνηση. Είναι μια ευκαιρία για να προωθήσουμε περαιτέρω τις ιδέες μας της αριστεράς και να της φέρουμε σε αντιπαράθεση με εκείνες που, τα τελευταία 5 χρόνια, νομοθέτησαν σε βάρος των εργαζομένων και έριξαν τη χώρα σε κατάσταση φτώχειας».

Υπενθύμισε ωστόσο πως «πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για μια τελική συμβιβαστική λύση στα τέλη Αυγούστου-αρχές Σεπτέμβρη. Πρέπει να εξαντλήσουμε τα εναπομείναντα περιθώρια διαπραγμάτευσης. Δεν θα κάνουμε διακοπές. Τεχνικά θέματα θα είναι και πάλι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αυτή τη βδομάδα στις Βρυξέλλες».

Ερωτηθείς για την ΕΡΤ και αν θα αναγκαστούν να την κλείσουν ο κ. Κατρούγκαλος απάντησε πως «Ούτε η ελληνική δημόσια τηλεόραση, ούτε οι καθαρίστριες που έχουν επιστρέψει στο Υπουργείο Οικονομικών, ούτε όλοι όσοι προσλήφθηκαν σε δημόσιες υπηρεσίες τους τελευταίους 10 μήνες δεν θα ξαναβρεθούν άνεργοι. Θα στηριχθούμε σε ένα κείμενο που υπενθυμίζει πως, μέσα στον κρατικό προϋπολογισμό της κυβέρνησης Σαμαρά, υπήρχε η δυνατότητα επαναπρόσληψης 15.000 δημοσίων υπαλλήλων. Προσλάβαμε 5.000 άρα παραμένουν 10.000 κενές θέσεις».

Καταλήγοντας, ο νέος Υπουργός Εργασίας αποκάλυψε πως «έχουμε μια συμφωνία που τείνει να οριστικοποιηθεί με την ελβετική κυβέρνηση για να μπορέσουμε να μάθουμε ποιοι πλούσιοι Έλληνες πολίτες έχουν λογαριασμούς στην Ελβετία», τονίζοντας ότι «είναι ένα από τα λίγα σημεία που συμφωνούμε με τη Γερμανία».

Σχετικές ειδήσεις