ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αναστάτωση από το plan Β΄ που φέρεται να σχεδίαζε ο Βαρουφάκης

Αναστάτωση από το plan Β΄ που φέρεται να σχεδίαζε ο Βαρουφάκης

Σάλο έχουν προκαλέσει τα δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία ο πρώην υπουργός Οικονομικών είχε εκπονήσει σχέδιο Β’ στο οποίο περιλαμβάνονταν η υποκλοπή των ΑΦΜ όλων των φορολογουμένων, χάκινγκ στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων με στόχο τη δημιουργία ενός παράλληλου τραπεζικού συστήματος και εντέλει η μετάβαση σε μια «νέα δραχμή».

Διαψεύδει ο ίδιος και κάνει λόγο για συκοφαντίες – Αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης

Ο Γιάνης Βρουφάκης απάντησε στους «συκοφάντες» του στο Twitter, δηλώνοντας εντυπωσιασμένος από τη φαντασία των συκοφαντών.

«Δηλαδή, ήμουν έτοιμος να " εισβάλλω" στα ΑΦΜ των Ελλήνων Πολιτών; Είμαι εντυπωσιασμένος από τη φαντασία των συκοφαντών μου», έγραψε ο πρώην υπουργός Οικονομικών.

Την ίδια στιγμή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Δημήτρης Μάρδας, ξεκαθάρισε πως: «Δεν γνωρίζαμε τίποτα για Plan B».

Η συνέντευξη στην Telegraph και το... hacking

Ο βασικός κορμός του περίφημου plan B, περιελάμβανε υποκλοπές ΑΦΜ από έναν παιδικό φίλο του κυρίου Βαρουφάκη.Πώς θα πετύχαινε την υποκλοπή των ΑΦΜ; Με... χακάρισμα (hacking) της ιστοσελίδας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων.

Όπως δηλώνει ο ίδιος στην Telegraph, «αποφασίσαμε να χακάρουμε το λογισμικό του υπουργείου μου. Με το πάτημα ενός κουμπιού θα μας επιτρεπόταν να διανείμουμε pin σε κάθε κάτοχο ΑΦΜ, δηλαδή σε κάθε φορολογούμενο. Αυτό θα δημιουργούσε ένα παράλληλο τραπεζικό σύστημα, δίνοντάς μας λίγο αέρα να αναπνεύσουμε, ενώ οι τράπεζες θα ήταν κλειστές... Αυτό το σχέδιο αναπτύχθηκε πολύ καλά και θα έκανε μεγάλη διαφορά, επειδή πολύ γρήγορα θα μπορούσαμε να το επεκτείνουμε, χρησιμοποιώντας εφαρμογές σε smartphones (apps) και θα μπορούσε να εξελιχθεί σε ένα παράλληλο σύστημα σε λειτουργία, το οποίο θα ήταν μεν προσδιορισμένο σε ευρώ, αλλά εν μια νυκτί θα μπορούσε να μετατραπεί και σε μια νέα δραχμή».

Ωστόσο, υποστηρίζει πως κάποια ελληνικά ΜΜΕ διαστρέβλωσαν τις θέσεις του.

«Το νόημα όλων αυτών είναι ότι θέλουν να με εμφανίσουν ως έναν αδίστακτο υπουργό Οικονομικών και μου έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για προδοσία. Είναι όλα μέρος μιας προσπάθειας να ακυρώσουν τους πρώτους πέντε μήνες της παρούσης κυβέρνησης και να την βάλουν στο σκουπιδοντενεκέ της ιστορίας», είπε στην Telegraph.

Αντιδράσεις από τα κόμματα

Η Νέα Δημοκρατία ζητά να πραγματοποιηθεί έρευνα σε βάθος, ενώ το ΠΑΣΟΚ καλεί τον πρωθυπουργό να ενημερώσει τον λαό για τους σχεδιασμούς αυτούς.

Σε ανακοίνωσή του, το Γραφείο Τύπου της ΝΔ αναφέρει: «Οι αποκαλύψεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας δημιουργούν μείζον πολιτικό, οικονομικό και ηθικό ζήτημα για την κυβέρνηση το οποίο θα πρέπει να ερευνηθεί σε βάθος για τη διακρίβωση των όποιων ευθυνών».

Η ανακοίνωση σημειώνει ότι η κυβέρνηση οφείλει να απαντήσει πειστικά στον ελληνικό λαό στα εξής ερωτήματα: «Τι ακριβώς έγινε τους πρώτους 6 μήνες της διακυβέρνησης;

Ποιο ήταν το αρχικό σχέδιο της κυβέρνησης; Τι ετοίμαζαν ως εναλλακτική λύση, ποιος την είχε χρεωθεί και ποιος την παρακολουθούσε; Πότε κατάλαβαν ότι δεν υπήρχε στην ουσία εναλλακτική και ότι ένα Grexit θα είχε ολέθριες συνέπειες για τη χώρα;»

Η ΝΔ ζητά, επίσης, διευκρινίσεις για τα εξής θέματα: «Αληθεύει ότι συγκεκριμένη ομάδα του υπουργείου Οικονομικών είχε αναλάβει να εκπονήσει το εφεδρικό σχέδιο; Αληθεύει ότι σχεδίαζαν να εφορμήσουν στο εθνικό Νομισματοκοπείο και ότι πράγματι ετοίμαζαν παράλληλο νόμισμα με υποκλοπή των ΑΦΜ όλων των φορολογουμένων; Αληθεύει ότι ετοίμαζαν έκδοση IOUs (υποσχετικές πληρωμής του δημοσίου) ως το πρώτο βήμα προς το Grexit;»

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάνει λόγο για ερωτήματα που χρήζουν πειστικής απάντησης προς τον ελληνικό λαό και σημειώνει ότι η ΝΔ θα πραγματοποιήσει αύριο, Δευτέρα, ειδική σύσκεψη για τα ζητήματα αυτά και για τον τρόπο «με τον οποίο θα συμβάλει ώστε να χυθεί άπλετο φως στην σκοτεινή αυτή ιστορία».
«Δεν δημιουργείται έλλειμμα μόνο στην οικονομία, αλλά πρώτα απ’ όλα στην ίδια τη Δημοκρατία μέσα στη χώρα, καθώς και έλλειμμα αξιοπιστίας προς τα έξω» καταλήγει η ανακοίνωση.

Από την πλευρά του, το Ποτάμι, αναφέρει ότι «διαβάζοντας το σχέδιο Βαρουφάκη για την επιστροφή στη δραχμή, δεν ξέρεις αν πρέπει να οργιστείς ή να γελάσεις».

«Ο κορυφαίος υπουργός της κυβέρνησης, "έπαιζε" τον μαύρο hacker, σχεδίαζε κλοπές ΑΦΜ, έστηνε δηλαδή το κράτος της δραχμής λέγοντας ψέματα στους πολίτες ότι αγωνιζόταν για μια συμφωνία με την Ευρώπη» σημειώνει το Ποτάμι.

Παράλληλα, καλεί τον πρωθυπουργό να πει ξεκάθαρα στον ελληνικό λαό «αν όλα αυτά τα παρακρατικά είχαν την έγκρισή του και γιατί τα ανέχτηκε».

«Με τα hacking του Βαρουφάκη από τη μια, τα ριφιφί του Λαφαζάνη στο Νομισματοκοπείο από την άλλη, αναρωτιέσαι αν έχεις να κάνεις με ερασιτέχνες υπουργούς ή ερασιτέχνες σεναριογράφους αστυνομικών ταινιών. Με τέτοιες "προσωπικότητες" δεν είναι να απορεί κανείς πώς φθάσαμε εδώ. Μάλλον πρέπει να αισθανόμαστε τυχεροί που δεν μας συνέβησαν χειρότερα» καταλήγει το Ποτάμι.

Το ΠΑΣΟΚ σημειώνει σε ανακοίνωσή του ότι «στα δημοσιεύματα αναφέρεται ότι με εντολή Τσίπρα και εκτέλεση Βαρουφάκη, υπήρξε ένας εφιαλτικός σχεδιασμός, καθώς και ενδεχόμενη συνέργεια σε ποινικά κολάσιμες πράξεις σχετικά με το νόμισμα και την οικονομία της χώρας, με αδίστακτες μεθοδεύσεις».

«Μπροστά τους τα σχέδια Λαφαζάνη για εισβολή στο Νομισματοκοπείο ωχριούν. Αναμένουμε την επίσημη τοποθέτηση της Κυβέρνησης, αλλά και την παρέμβαση της Δικαιοσύνης για τη διερεύνηση αυτής της υπόθεσης» σημειώνει η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΠΑΣΟΚ.

«Ο πρωθυπουργός δεν μπορεί πια να σιωπά, ούτε να κρύβεται πίσω από πράξεις ή παραλείψεις Υπουργών και συνεργατών του, τους οποίους λίγους μήνες πριν τους χαρακτήριζε "σημαντικό κεφάλαιο" της διαπραγμάτευσης» τονίζεται στην ανακοίνωση.

«Οφείλει να απαντήσει ευθέως και με ειλικρίνεια στην ερώτηση της πρόεδρου του ΠΑΣΟΚ Φώφης Γεννηματά και να ενημερώσει τη Βουλή και το λαό, για το ποιοι ήταν οι σχεδιασμοί αυτοί, αν υπήρξαν πράγματι προπαρασκευαστικές πράξεις, αν είχε αρχίσει να εκτελείται το εν λόγω σχέδιο και τελικά με ποίου εντολή αυτό εκπονήθηκε. Οφείλει, τέλος, να καταθέσει τα σχετικά έγγραφα, γιατί οι πολίτες πρέπει να μάθουν όλη την αλήθεια» καταλήγει η ανακοίνωση.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων