ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρέμβαση Γεννηματά για τα προβλήματα από την τραπεζική αργία

Παρέμβαση Γεννηματά για τα προβλήματα από την τραπεζική αργία

Παρέμβαση αναμένεται να κάνει η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, προκειμένου να αντιμετωπιστούν προβλήματα που προέκυψαν μετά την τραπεζική αργία.

Συγκεκριμένα, όπως έγινε γνωστό, η κ. Γεννηματά αναμένεται αύριο (27/07/2015) να αποστείλει επιστολή προς το υπουργείο Οικονομικών (με κοινοποίηση στην Τράπεζα της Ελλάδος και την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών), με την οποία θα ζητεί να δοθεί παράταση εξόφλησης ως τις 31/12/2015 για όλες τις επιταγές, τα γραμμάτια και τις συναλλαγματικές που λήγουν μέχρι τις 31/10/2015.

Σε ανακοίνωσή της, η κ. Γεννηματά αναφέρει:

«Οι αρνητικές συνέπειες της “τραπεζικής αργίας” στην οικονομία και την αγορά είναι τεράστιες.

Η κυβέρνηση, η οποία με τους χειρισμούς της οδήγησε στην κρίση αυτή, δείχνει ακόμη να μην αντιλαμβάνεται όλο το εύρος και τις συνέπειες της για τις επιχειρήσεις (ειδικά τις μικρομεσαίες), το εμπόριο και τους πολίτες.

Χαρακτηριστικό είναι το θέμα που έχει δημιουργηθεί με τις επιταγές, τις συναλλαγματικές και τα γραμμάτια. Από τις 20 Ιουλίου εάν δεν πληρωθούν σφραγίζονται και μετά την πάροδο 30 ημερών γίνεται η σχετική αναγγελία από τις τράπεζες στον Τειρεσία.

Όμως, οι βίαιες αλλαγές των όρων λειτουργίας της αγοράς έχουν οδηγήσει πολλούς πολίτες και επιχειρήσεις σε αδυναμία πληρωμής. Γεγονός όμως που οφείλεται σε απρόβλεπτους εξωγενείς παράγοντες και δεν αποτελεί παραβίαση της εύρυθμης λειτουργίας της αγοράς και των κανόνων συναλλακτικής πίστης.

Γι’ αυτό και λαμβάνοντας υπόψη την εξαιρετικά δύσκολη οικονομική συγκυρία και τις επιπτώσεις που έχουν δημιουργηθεί, αποστέλλω αύριο, Δευτέρα 27 Ιουλίου, επιστολή προς το Υπουργείο Οικονομικών (με κοινοποίηση στην Τράπεζα της Ελλάδος και την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών) με την οποία ζητώ να δοθεί παράταση εξόφλησης ως τις 31/12/2015 για όλες τις επιταγές, τα γραμμάτια και τις συναλλαγματικές που λήγουν μέχρι τις 31/10/2015.

Επισημαίνω ότι ανάλογη ρύθμιση έχει γίνει και μετά τις έκτακτες καταστάσεις των πυρκαγιών του 2007.

Πιστεύω ότι η κυβέρνηση θα κατανοήσει επιτέλους την αναγκαιότητα στήριξης της αγοράς αυτές τις κρίσιμες ώρες και σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές θα υιοθετήσει την πρότασή μου».

Σχετικές ειδήσεις