ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Capital controls: Επιστολή Γεννηματά για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στην αγορά

Capital controls: Επιστολή Γεννηματά για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στην αγορά

Επιστολή στον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, απέστειλε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, με προτάσεις αντιμετώπισης των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί στην αγορά με τις επιταγές, τις συναλλαγματικές και τα γραμμάτια.

Η κ. Γεννηματά ζητά από την κυβέρνηση να μην αναγγέλλονται, επομένως να μην καταχωρούνται σε αρχεία δεδομένων οικονομικής συμπεριφοράς, ακάλυπτες επιταγές, απλήρωτες κατά την λήξη τους, συναλλαγματικές και γραμμάτια σε διαταγή, των οποίων η έκδοση/λήξη τους είναι μέχρι τις 31/10/2015, εφόσον εξοφληθούν μέχρι τις 31/12/12015.

Η επιστολή έχει κοινοποιηθεί, επίσης, στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών κ. Δ. Μάρδα, στην πρόεδρο της Εθνικής Τράπεζας κ. Λ. Κατσέλη και στον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γ. Στουρνάρα.

Αναλυτικά η επιστολή της προέδρου του ΠΑΣΟΚ αναφέρει:

«Όπως ήδη γνωρίζετε οι αρνητικές συνέπειες της "τραπεζικής αργίας", στην οικονομία και την αγορά είναι ιδιαίτερα σημαντικές.

Η Κυβέρνηση που με τους χειρισμούς της οδήγησε στην κρίση αυτή, οφείλει να λάβει άμεσα όλα τα αναγκαία μέτρα για να αντιμετωπιστούν τα επείγοντα σοβαρά προβλήματα για την οικονομία, τις επιχειρήσεις (και ειδικά τις μικρομεσαίες) και το εμπόριο.

Χαρακτηριστικό είναι το θέμα με τις επιταγές, τις συναλλαγματικές και τα γραμμάτια.

Από τις 20 Ιουλίου και εάν δεν πληρωθούν, σφραγίζονται και μετά την περίοδο 30 ημερών γίνεται η σχετική αναγγελία από τις Τράπεζες στον "Τειρεσία".

Όμως οι βίαιες αλλαγές των όρων λειτουργίας της αγοράς αυτό το διάστημα, έχουν οδηγήσει πολλούς πολίτες σε αδυναμία πληρωμής. Γεγονός όμως που οφείλεται στους απρόβλεπτους και εξωγενείς παράγοντες που επέφερε το capital control και δεν αποτελεί παραβίαση της εύρυθμης λειτουργίας της αγοράς και των κανόνων της συναλλακτικής πίστης.

Για τους λόγους αυτούς και λαμβάνοντας υπόψη την εξαιρετικά δύσκολη οικονομική συγκυρία και τις συνέπεις που έχουν δημιουργηθεί, σας προτείνω την υιοθέτηση της παρακάτω "ρύθμισης":

"Ακάλυπτες επιταγές, απλήρωτες κατά την λήξη τους, συναλλαγματικές και γραμμάτια σε διαταγή, των οποίων η έκδοση/λήξη τους είναι μέχρι τις 31/10/2015, εφόσον εξοφληθούν μέχρι τις 31/12/12015, δεν αναγγέλονται και κατά συνέπεια δεν καταχωρούνται σε αρχεία δεδομένων οικονομικής συμπεριφοράς, που λειτουργούν για λογαριασμό των Τραπεζών".

Η ρύθμιση αυτή, την ποία ζητά και το σύνολο των φορέων της αγοράς, θα δώσει μια σημαντική "ανάσα" στη λειτουργία των ελληνικών επιχειρήσεων.

Θα τις βοηθήσει –μέχρι την επάνοδο στην "κανονικότητα"- να ανταπεξέλθουν στα μεγάλα προβλήματα της περιόδου, χωρίς άλλες δυσάρεστες συνέπειες γι’ αυτές και για την απασχόληση των εργαζομένων τους.

Πιστεύω ότι η Κυβέρνηση θα κατανοήσει επί τέλους την αναγκαιότητα αυτή και σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές θα υιοθετήσει την πρότασή μου.

Επισημαίνω όμως ότι η ρύθμιση για να έχει αποτέλεσμα, πρέπει να είναι ουσιαστική σε χρονική διάρκεια και να μην αποτελεί μια πολύ μικρή –και χωρίς περιεχόμενο- μόνο παράταση».

Σχετικές ειδήσεις