ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Η συμφωνία έχει αγκάθια και πολιτικές που δεν είναι επιλογή μας

Τσίπρας: Η συμφωνία έχει αγκάθια και πολιτικές που δεν είναι επιλογή μας

Δεν θα σταματήσουμε να διαπραγματευόμαστε και μετά το κλείσιμο της συμφωνίας, ώστε να πετύχουμε να διαμορφώσουμε ένα πλαίσιο εφαρμογής των μέτρων, που να κατανέμει δίκαια τα φορολογικά βάρη, να ευνοεί την παραγωγή και να μην απομακρύνει τους νέους αγρότες από την ύπαιθρο, τόνισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σε δηλώσεις του στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

«Πρέπει να κάνουμε το παν, ώστε να διασφαλίσουμε συνθήκες κοινωνικής δικαιοσύνης, διατήρηση της δυνατότητας όλων των επαγγελματικών ομάδων να διασφαλίσουν τα εισοδήματά τους, αλλά και αναδιανομή εισοδήματος μέσα από την παραγωγική ανασυγκρότηση», ανέφερε.

Όπως είπε, δεν μπορείς να ξεπληρώνεις δανεικά, δίχως ανάπτυξη.

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι είμαστε στην τελική ευθεία για την ολοκλήρωση της συμφωνίας με τους θεσμούς, οι οποίοι, όπως επισήμανε, έγιναν τέσσερις από τρεις, και επανέλαβε ότι αυτή η διαδικασία θα έπρεπε να βρίσκεται και υπό τον έλεγχο και την παρακολούθηση της Ευρωβουλής.

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την πεποίθηση ότι η συμφωνία μπορεί να δώσει ένα τέλος στην αβεβαιότητα και παραδέχθηκε ότι «αυτή η συμφωνία έχει αγκάθια, πολιτικές που δεν αποτελούν επιλογή μας, αλλά είμαστε αναγκασμένοι να υλοποιήσουμε».

«Η κυβέρνηση διεκδικεί φορολογία για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες με συντελεστή ΦΠΑ 13%»

Ο πρωθυπουργός, αναφορικά με τους αγρότες, σημείωσε ότι «θα προχωρήσουμε σε διάκριση των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών, από εκείνους που έχουν αγροτικά εισοδήματα, αλλά δεν είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες» και «θα διεκδικήσουμε στη διαπραγμάτευση, οι κατά κύριο επάγγελμα να φορολογούνται με συντελεστή ΦΠΑ 13% και προκαταβολή φόρου στο μισό».

Έκανε λόγο για «δίκαιη κατανομή φορολογικών βαρών και εφαρμογή καλών πρακτικών, ώστε η νέα γενιά να ασχοληθεί με τον πρωτογενή τομέα της οικονομίας», τονίζοντας ότι «στόχος είναι η προώθηση νέων μορφών συνεργασίας και παραγόμενο προϊόν υψηλής ποιότητας».

«Θα προχωρήσουμε στο σπάσιμο συμφερόντων που μονοπωλούν επί χρόνια έργα και εργασίες στον αγροτικό χώρο», τόνισε.

Πρόγραμμα αγροτικής πολιτικής ως το 2020 με αξιοποίηση άνω των 6 δισ. ευρώ

Στο μεταξύ, πρόγραμμα αγροτικής πολιτικής ως το 2020, με αξιοποίηση άνω των 6 δισ. ευρώ και δημιουργία 50.000 θέσεων εργασίας, αν αξιοποιηθεί σωστά, εξήγγειλε ο κ. Τσίπρας.

Σημείωσε, επίσης, πως «σχεδιάζουμε να εκχωρήσουμε πόρους και αρμοδιότητες στις Περιφέρειες, σε ποσοστό άνω του 30%, των πόρων του Προγράμματος, για την ανάπτυξή του».

Και πρόσθεσε: «Γνώση, κατάρτιση, καινοτομία και δικτύωση οι προτεραιότητες για να πετύχει ο σχεδιασμός. Συγκριτικό μας πλεονέκτημα, η πολιτική μας βούληση για σύγκρουση με κατεστημένα συμφέροντα και κατεστημένες νοοτροπίες».

Αποστόλου: Θα εξετάσουμε το μεγάλο ζήτημα της άνισης μεταχείρισης

Τις βασικές κατευθύνσεις που θα ακολουθήσει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, έδωσε o αναπληρωτής υπουργός για θέματα Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, μετά τη συνάντηση εργασίας που είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τους αρμόδιους υπουργούς κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν τα αναγκαία μέτρα στήριξης του αγροτικού κόσμου, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός τομέας, αλλά και η στρατηγική ανάπτυξης και παραγωγικής ανασυγκρότησης της αγροτικής οικονομίας.

«Μας δίνετε δύναμη με την παρουσία σας», είπε προς τον πρωθυπουργό ο αναπληρωτής υπουργός, αρμόδιος για την Αγροτική Ανάπτυξη, Βαγγέλης Αποστόλου και πρόσθεσε πως πρέπει να «δούμε πως θα αντιμετωπίσουμε τη φορολογική αφαίμαξη».

Ο κ. Αποστόλου έκανε ειδική αναφορά και στα προβλήματα τα οποία βρήκαν από πρόστιμα και καταλογισμούς «που ξεπερνούν τα 3 δισ. ευρώ, καθώς και από καθυστερήσεις του προηγούμενου προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης, που απ' ό,τι φαίνεται, παρά τις προσπάθειες που γίνονται, υπάρχει κίνδυνος να απωλέσουμε κοντά στο 1 δισ. ευρώ».

Σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Αποστόλου ανέφερε ότι στη διαπραγμάτευση θα μπει εκ των πραγμάτων το θέμα της φορολόγησης των αγροτών. «Αυτό που ζητούν οι θεσμοί είναι εξοντωτικό», είπε χαρακτηριστικά. Τόνισε, μάλιστα ότι ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί στις ενισχύσεις. «Οι ενισχύσεις, σύμφωνα με την κοινή αγροτική πολιτική, είναι βοήθεια στο κόστος παραγωγής. «Θα δούμε, λοιπόν, εκεί το μεγάλο ζήτημα της άνισης μεταχείρισης για τον απλούστατο λόγο ότι η οριζόντια διαχείριση των ενισχύσεων πλήττει τους χαμηλού εισοδήματος αγρότες και τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες».

Παράλληλα, ο κ. Αποστόλου υπογράμμισε ότι θα πρέπει να τύχουν ιδιαίτερης προσοχής οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, στην πρόταση του υπουργείου προς τους θεσμούς συμπεριλαμβάνεται η καθιέρωση τιμολογίων πώλησης από τους αγρότες και η κατάργηση του τιμολογίου αγοράς από τους εμπόρους, ώστε να καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή. Όπως αναφέρθηκε, το πρόσθετο κέρδος θα είναι περίπου 400 εκατ. ευρώ από το ΦΠΑ και από το διαφορετικό τρόπο φορολόγησης περίπου 300 εκατ. ευρώ, δηλαδή συνολικό όφελος περίπου 700 εκατ. ευρώ.

Σχετικές ειδήσεις