ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κοινοβουλευτικός μαραθώνιος για την ψήφιση του μνημονίου

Κοινοβουλευτικός μαραθώνιος για την ψήφιση του μνημονίου

Ξεκίνησε, με μια ώρα καθυστέρηση, η κρίσιμη συζήτηση επί του νομοσχεδίου με το κείμενο της συμφωνίαςστις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής.

Ξεκίνησε με μια ώρα καθυστέρηση η συνεδρίαση - Παρακολουθήστε live τη συζήτηση

Το σχέδιο νόμου θα εισαχθεί για συζήτηση και ψήφιση με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

Παρακολουθήστε LIVE τη συνεδρίαση:

Σε κλίμα έντασης συνήλθε εχθές η Διάσκεψη των Προέδρων, υπό την πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία δέχθηκε πυρά από τους εκπροσώπους όλων των κομμάτων (και του ΣΥΡΙΖΑ) για τη στάση της ως προς τις διαδικασίες για τη συζήτηση και ψήφιση των προαπαιτούμενων της συμφωνίας με τους δανειστές.

Η συζήτηση διήρκεσε πάνω από τρεις ώρες, και ολοκληρώθηκε με ψηφοφορία, στην οποία αποφασίστηκε η επανέναρξη των εργασιών της Βουλής για να συζητηθεί η συμφωνία της κυβέρνησης με τους εταίρους, στις επιτροπές και την ολομέλεια.

Έτσι, σήμερα (13/08/2015) το πρωί συζητάται στις επιτροπές η συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές, καθώς και το αν θα ακολουθηθεί η διαδικασία του κατεπείγοντος.

Στη χθεσινή διάσκεψη ο κ. Κακλαμάνης ζήτησε απευθυνόμενος στη κυρία Κωνσταντοπούλου να γίνει η ψηφοφορία για την τηλεοπτική κάλυψη «πριν το διάγγελμα» της Προέδρου. Η Πρόεδρος της Βουλής απάντησε στον κ. Κακλαμάνη ότι δεν έχει το λόγο και μάλιστα όταν εκείνος επέμεινε, τον προειδοποίησε ότι «θα τον ανακαλέσει στην τάξη».

«Τιμή μου να με ανακαλέσετε εσείς στην τάξη» της ανταπάντησε ο κ. Κακλαμάνης.

Η κ. Κωνσταντοπούλου υποστήριξε πως με προηγούμενη απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων είχε αποφασιστεί το κλείσιμο της Βουλής ως τις 16 Αυγούστου, με αποτέλεσμα πολλοί βουλευτές να βρίσκονται εκτός Αθηνών για διακοπές ή για να επισκεφθούν τις εκλογικές τους περιφέρειες, και επομένως δεν θα μπορούσε την Τετάρτη να γίνει η συζήτηση του νομοσχεδίου στις αρμόδιες επιτροπές, καθώς οι πρόεδροι των επιτροπών και πολλά μέλη τους απουσίαζαν.

Υποστήριξε ακόμα πως το νομοσχέδιο κατατέθηκε στη Βουλή λίγα λεπτά μετά τα μεσάνυχτα της Τρίτης, και επομένως δεν υπήρχε εξ ορισμού χρόνος για να συνεδριάσουν την Τετάρτη οι επιτροπές.

Έθεσε μάλιστα θέμα έλλειψης εμπιστοσύνης και αδυναμίας συνεννόησης με την κυβέρνηση, στο οποίο αναφέρθηκε κατά την τοποθέτησή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης, σχολιάζοντας πως αν πράγματι υπάρχει τέτοιο θέμα, τότε πρακτικά η πρόεδρος της Βουλής δεν μπορεί να επιτελέσει τον θεσμικό της ρόλο.

Κόντρα και με Λοβέρδο

«Την έχετε διαβάσει (σσ τη συμφωνία)» ; ρώτησε πολλές φορές τον Ανδρέα Λοβέρδο η κυρία Κωνσταντοπούλου, όταν αυτός ζήτησε να αρχίσει η διαδικασία από την Τετάρτη και όχι να συμπυκνωθεί την Πέμπτη. «Είμαι επιμελής, η ερώτησή σας είναι προσβλητική» απάντησε ο Ανδρέας Λοβέρδος. «Δεν μου απαντήσατε», αντέτεινε η Πρόεδρος της Βουλής.

Θεοχάρης: Ως βουλευτής είστε ανεύθυνη

Επίθεση εναντίον της κυρίας Κωνσταντοπούλου εξαπέλυσε ο Χάρης Θεοχάρης από το Ποτάμι λέγοντάς της ότι δεν καταλαβαίνει για ποιο λόγο άλλες φορές δεν γινόταν ανοιχτά η Διάσκεψη των Προέδρων.

«Εσείς εξωθείτε τη διαδικασία σε μια συζήτηση που θα είναι χειρότερη και πιο σύντομη από αυτή που θα μπορούσε να γίνει», είπε ο κ. Θεοχάρης.

«Καρφιά» από Φίλη

Να ανακαλέσει τα περί «έλλειψης εμπιστοσύνης και αδυναμία συνεννόησης» κάλεσε τη Ζωή Κωνσταντοπούλου ο Νίκος Φίλης, λέγοντας πως αν συμβαίνει αυτό «είναι σαφές ότι δεν μπορεί να υπηρετήσει το θεσμικό της ρόλο».

Ανέβηκαν οι τόνοι με Λυκούδη
Ο κ Λυκούδης αναφερόμενος στη διαδικασία ενημέρωσης των βουλευτών για τη σύγκληση της Διάσκεψης των Προέδρων κατηγόρησε την κυρία Κωνσταντοπούλου ότι «ψεύδεται» και τελικά ζητήθηκε από τους υπαλλήλους της Βουλής να πουν αν κάλεσαν τον κ. Λυκούδη στο κινητό του.

«Τριβές» σημειώθηκαν και σε άλλο σημείο με τον Νικήτα Κακλαμάνη, που κατηγόρησε την κυρία Κωνσταντοπούλου για σκόπιμη κωλυσιεργία, προκειμένου να συνεχιστεί η συζήτηση μετά τα μεσάνυχτα, και να μην ψηφιστεί η συμφωνία. « Θα αστειεύεστε» απάντησε η Πρόεδρος της Βουλής.

Ένταση σημειώθηκε και με τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη που πήρε το λόγο, χωρίς την έγκριση της Προέδρου, ενώ αργότερα ανέβηκαν οι τόνοι και με τον Νίκο Καραθανασόπουλο, εκπρόσωπο του ΚΚΕ.

Στο τέλος της συνεδρίασης πραγματοποιήθηκε ψηφοφορία και για την πρόταση αυτή της κ. Κωνσταντοπούλου, η οποία ψηφίστηκε ομόφωνα από όλους.

Σχετικές ειδήσεις