ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι προθέσεις του Αλέξη Τσίπρα για ψήφο εμπιστοσύνης και πρόωρες εκλογές

Οι προθέσεις του Αλέξη Τσίπρα για ψήφο εμπιστοσύνης και πρόωρες εκλογές

Παρά την ακατάσχετη εκλογολογία των μερών, παρά τη συνεχιζόμενη σεναριολογία περί πρόωρων εκλογών και μάλιστα με χρονικό ορίζοντα το τρίτο δεκαήμερο του Σεπτέμβρη, πληροφορίες του Newsbomb.gr αναφέρουν ότι αυτό το κλίμα πρόκειται να «διορθωθεί» αμέσως μετά την επιστροφή του πρωθυπουργού απ’ τις ολιγοήμερες διακοπές του (αύριο, Τρίτη 18.8).

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Αλ. Τσίπρας θα ξεκαθαρίσει πως αυτό που τώρα προέχει είναι η υπογραφή της δανειακής σύμβασης με τον ESM, η εκταμίευση της πρώτης δόσης των 26 δισ. ευρώ, καθώς και η κατ’ αρχήν σταθεροποίηση της οικονομικής πορείας της χώρας, ενώ πρωτεύουσα θέση κατέχει στους σχεδιασμούς του και η εκταμίευση των 10 δισ. για τις τράπεζες, ώστε να οριστικοποιηθεί ότι δεν θα κουρευτούν οι καταθέσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο καθίσταται σαφές, ότι είναι σχεδόν αδύνατη η πραγματοποίηση εκλογών γύρω στις 20 Σεπτέμβρη.

Οι πληροφορίες μας επιμένουν, ότι ναι μεν ο Αλ. Τσίπρας θεωρεί αναπόφευκτες τις πρόωρες εκλογές, ωστόσο τις βλέπει μετά τα μέσα Οκτωβρίου.

Μάλιστα γνωρίζουμε, ότι σχετικές διαβεβαιώσεις έχει δώσει και στα κόμματα της αντιπολίτευσης, Ν.Δ., Ποτάμι, ΚΚΕ, ΠΑΣΟΚ, ενώ φυσικά κοινωνός των προθέσεών του είναι και ο κυβερνητικός εταίρος Π. Καμμένος.

Ενώ σχετική δέσμευση έχει αναλάβει και έναντι των δανειστών, όπως λένε οι πληροφορίες μας.

Ως εκ τούτων, θα μετατεθεί και το αίτημα για ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.

Διότι αν η συζήτηση και ψηφοφορία πραγματοποιηθούν περί τις 25 Αυγούστου και η κυβέρνηση δεν λάβει ψήφο εμπιστοσύνης, τότε θα οδηγηθεί η χώρα αναγκαστικά σε εκλογές περί τα μέσα Σεπτέμβρη και αυτό -επαναλαμβάνουμε- δεν είναι στις προθέσεις του πρωθυπουργού.

Μάλλον –όπως μας έλεγε συνεργάτης του Αλ. Τσίπρα, εν θερμώ έγινε η διαρροή περί κατάθεσης αιτήματος για ψήφο εμπιστοσύνης αμέσως μετά την ψηφοφορία για το τρίτο μνημόνιο και υπό το βάρος των 43 διαρροών.

Άλλωστε κατά τον ίδιο, δεν είναι τυχαίο ότι πρότεινε συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ για τα τέλη Σεπτέμβρη…

Είναι μάλιστα σαφές, ότι εκεί θα γίνει το τελικό ξεκαθάρισμα με τους διαφωνούντες της Αριστερής Πλατφόρμας, ώστε απερίσπαστος ο πρωθυπουργός να προχωρήσει σε εκλογές, ενώ θα έχει αρχίσει και η συζήτηση (περίπου τότε) και για την ελάφρυνση του χρέους, κάτι που θα εμφανίσει ως επιτυχία, αξιοποιώντας το στην προεκλογική εκστρατεία…