ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκουρλέτης: Το τρίτο πρόγραμμα στήριξης δεν αποκλείει συνεργασία με την Ρωσία

Σκουρλέτης: Το τρίτο πρόγραμμα στήριξης δεν αποκλείει συνεργασία με την Ρωσία

Δεν περιλαμβάνει περιορισμούς όσον αφορά τη συνεργασία της χώρας με τη Ρωσία στον ενεργειακό τομέα η συμφωνία της Ελλάδας με τους διεθνείς πιστωτές για το τρίτο μνημόνιο, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Πάνος Σκουρλέτης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Sputnik.

«Δεν υπάρχουν δεσμεύσεις (στη συμφωνία) που θα περιόριζαν τη συνεργασία μεταξύ της Ρωσίας και της Ελλάδας, ιδίως σε ό,τι αφορά την κατασκευή του αγωγού», είπε ο υπουργός αναφερόμενος στην επέκταση του αγωγού φυσικού αερίου Turkish Stream προς την Ελλάδα.

Ο κ. Σκουρλέτης εμφανίστηκε επίσης αισιόδοξος ότι τυχόν εμπλοκή στην ενεργειακή συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών θα επιλυθεί. «Δεν λέω ότι δεν υπάρχουν εμπόδια όμως πιστεύω ότι μπορούμε να τα ξεπεράσουμε. Σήμερα είναι πολύ νωρίς για να μιλήσουμε μετά βεβαιότητας για αυτά τα εμπόδια, δηλαδή σε ποιο βαθμό θα παρεμποδίσουν τη διαδικασία και το τι θα μπορούσε να γίνει για να τα συζητήσουμε», συνέχισε.

Ο υπουργός επισήμανε ότι η επέκταση του Turkish Stream προς την Ελλάδα θα διασφαλίσει την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης. «Το έργο αυτό είναι ιδιαίτερης σημασίας αφού είναι σχεδιασμένο για να διασφαλίσει την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης η οποία πρέπει να βασίζεται στη διαφοροποίηση των οδών ενεργειακού ανεφοδιασμού», είπε.

Η Ρωσία και η Ελλάδα υπέγραψαν ένα μνημόνιο για την επέκταση του σχεδιαζόμενου αγωγού Turkish Stream τον Ιούνιο. «Δεν μπορώ να είμαι ακριβής για το χρονοδιάγραμμα της υλοποίησης του σχεδιου καθώς η κατασκευή του αγωγού δεν αφορά αποκλειστικά τη Ρωσία και την Ελλάδα αλλά και άλλες χώρες απ' όπου θα περάσει ο αγωγός. Αντίστοιχες συζητήσεις θα πρέπει να γίνουν και εκεί», είπε.

Ο κ. Σκουρλέτης πρόσθεσε ότι η υποστήριξη της Ελλάδας σε διάφορα ενεργειακά προγράμματα «δεν είναι θέμα ανταγωνισμού». «Θέλουμε η χώρα μας να γίνει ενεργειακός κόμβος, κάτι που θα σήμαινε ότι θα διευκολυνθεί η (ενεργειακή) διαφοροποίηση, τόσο μέσω των αγωγών ή με τη μεταφορά ενεργειακών πόρων με άλλα μέσα», τόνισε.

Σχετικές ειδήσεις