ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επέστρεψε τη διερευνητική εντολή ο Μεϊμαράκης

Επέστρεψε τη διερευνητική εντολή ο Μεϊμαράκης

Το κατώφλι του Προεδρικού Μεγάρου πέρασε λίγο μετά τις 10:00 το πρωί της Δευτέρας (24/08/2015) ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, προκειμένου να επιστρέψει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Οι επαφές του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας τις προηγούμενες ημέρες ολοκληρώθηκαν χωρίς αποτέλεσμα, όπως ήταν αναμενόμενο, και η εντολή θα επιστραφεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να την αναθέσει στη συνέχεια στο τρίτο κόμμα, τη Λαϊκή Ενότητα του Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, όπως έχει προαναγγείλει, σκοπεύει να εξαντλήσει το χρόνο των τριών ημερών, κάνοντας επαφές με κόμματα και κοινωνικούς φορείς.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας συναντήθηκε με τον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη, την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά και τον επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας Παναγιώτη Λαφαζάνη, ενώ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον γγ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα.

«Φωτιά» στο πολιτικό σκηνικό από το «όχι» του Τσίπρα να δει Μεϊμαράκη

Σφοδρή αντιπαράθεση ξέσπασε μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ μετά την άρνηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να συναντήσει τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας στο πλαίσιο της διερευνητικής εντολής για το σχηματισμό κυβέρνησης.

Η άρνηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να συναντήσει τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Ευάγγελου Μεϊμαράκη στο πλαίσιο της διερευνητικής εντολής που έχει ο δεύτερος ήταν η αφορμή να «ανάψουν» τα αίματα ανάμεσα στις δυο πλευρές.

Όλα ξεκίνησαν όταν το μεσημέρι της Κυριακής (23/08/2015) όταν ο πρόεδρος της ΝΔ επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον πρωθυπουργό, στο πλαίσιο της διερευνητικής εντολής. Όπως ανέφερε κύκλοι του Μεγάρου Μάξιμου, ο Αλέξης Τσίπρας εξήγησε στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας ότι «δεν υπάρχει καμία δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή, γι' αυτό άλλωστε και παρέδωσε αμέσως την εντολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας».

Ως εκ τούτου, σύμφωνα πάντα με κυβερνητικές πηγές, του εξήγησε ότι δεν θεωρεί σκόπιμο να συναντηθούν με αντικείμενο το σχηματισμό κυβέρνησης, αφού ο πρωθυπουργός κρίνει ότι δεν υπάρχει καμία δυνατότητα αλλά ούτε και περιθώριο προγραμματικής σύγκλισης ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ.

Με ανακοίνωσή της, η ΝΔ εξέφρασε την ενόχλησή της για τη στάση του πρωθυπουργού, κάνοντας λόγο για «καθεστωτική αντίληψη».
Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση της ΝΔ αναφέρεται: «Η προσπάθεια όλων για ένα καλύτερο αύριο απαιτεί συνεννόηση, διάλογο και ευρύτερες συνεργασίες μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων. Με τη διάθεση αυτή ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Ευ. Μεϊμαράκης επικοινώνησε με τον κ. Α. Τσίπρα, ο οποίος απάντησε ότι "δεν θέλει να τον δει"».

Η ανακοίνωση της ΝΔ σημειώνει ακόμη: «Οι συναντήσεις των πολιτικών αρχηγών στο πλαίσιο των διερευνητικών εντολών είναι θεσμικές και συνταγματικές, που έχουν στόχο, εκτός των άλλων και στην εκτόνωση της πολιτικής έντασης. Δεν πρόκειται για κοινωνικές και φιλικές επαφές. Εδώ και ένα μήνα ο κ. Τσίπρας συμπεριφέρεται με καθεστωτική αντίληψη. Αποφασίζει μόνος του για πολύ σοβαρά ζητήματα για το μέλλον της χώρας και όταν διαπιστώνει τα αρνητικά αποτελέσματα των κινήσεών του, αυτοπαρουσιάζεται ως θύμα εκβιασμών. Στην παρούσα φάση επιλέγει τις παλιές καταδικασμένες πρακτικές της πόλωσης. Έχει μείνει στο χθες».

Απαντώντας στη ΝΔ συνεργάτες του πρωθυπουργού σημείωναν: «Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας συνεχίζει να ψεύδεται και σκοπίμως επιχειρεί να πυροδοτήσει την πολιτική ένταση ενώ επικαλείται την 'εκτόνωσή' της. Μπροστά στο φόβο των εκλογών, φτάνει πρακτικά να αποκαλεί 'καθεστωτική αντίληψη' την προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία. 'Πρακτική του χθες' είναι η αναζήτηση τεχνασμάτων για τη 'μονιμοποίηση' ενός προσωρινού Προέδρου».

Ρoή Ειδήσεων