ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές - Μεϊμαράκης σε Παυλόπουλο: Υπάρχει ακόμη χρόνος για εθνική συνεννόηση

Εκλογές - Μεϊμαράκης σε Παυλόπουλο: Υπάρχει ακόμη χρόνος για εθνική συνεννόηση

Το κατώφλι του Προεδρικού Μεγάρου πέρασε μετά τις 10:00 το πρωί της Δευτέρας (24/08/2015) ο πρόεδρος της ΝΔ, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, ο οποίος επέστρεψε τη διερευνητική εντολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.

«Υπάρχει ακόμη χρόνος για εθνική συνεννόηση» είπε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι επιθυμεί να πραγματοποιηθεί και η σύσκεψη πολιτικών αρχηγών υπό την προεδρία του Προκόπη Παυλόπουλου, πριν από τη διάλυση της Βουλής.

Ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης στο διάλογο που είχε με τον Προκόπη Παυλόπουλο μπροστά στις κάμερες ανέφερε ότι τον ενημέρωσε και χθες τηλεφωνικά για την εξέλιξη που υπήρξε και ήρθε στο Προεδρικό Μέγαρο για να λήξει και τυπικά η διαδικασία.

Σημείωσε ότι, η ΝΔ έκανε χρήση της εντολής όπως προβλέπεται από Σύνταγμα και επιβάλλεται γιατί, τόνισε, η εθνική συνεννόηση έχει προβάδισμα για να επιλύσουμε τα προβλήματα.

Ο πρόεδρος της ΝΔ υπενθύμισε ότι το Δεκέμβριο του 2014 «όταν δεν ακούσαμε το Σύνταγμα να συνεννοηθούμε με ευθύνη του τότε αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, οδηγηθήκαμε στην καταστροφή».

Ο κ. Μεϊμαράκης πρόσθεσε πως το Σύνταγμα δεν προβλέπει τυπικές και φιλικές συναντήσεις αλλά θεσμική συνεννόηση.

Την ίδια στιγμή εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα κατηγορώντας τον πρωθυπουργό ότι με ευθύνη του η χώρα οδηγείται σε καταστροφική πορεία. Μάλιστα απεύθυνε κάλεσμα στον κ. Τσίπρα «να συναντηθεί μαζί μας ώστε να αποφύγουμε μια τέτοια πορεία». Υπογράμμισε ότι ο ίδιος ο κ.Τσίπρας αναγνώρισε ότι το φάντασμα της εξόδου από το ευρώ πλανάται ακόμα.

Εξέφρασε επίσης την ανησυχία του να οδηγηθούμε σε απόλυτο αδιέξοδο και επειδή, είπε, όπως φαίνεται οδεύουμε σε εκλογές πρέπει να υπάρξει πολιτικός πολιτισμός.

«Θα συμβούν και εντάσεις, όμως υπάρχει η δυνατότητα μετά την ετυμηγορία του ελληνικού λαού να ξανασυνεννοηθούμε», συμπλήρωσε και επισήμανε ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας παίζει καθοριστικό ρόλο σαν σύμβολο ενότητας του λαού.

«Εχουμε ακόμη το χρόνο και στη συνεδρίαση υπό την προεδρία σας να πρυτανεύσει η εθνική συνεννόηση. Ο πρωθυπουργός γνωρίζει ότι υπάρχουν αναγκαία μέτρα λόγω των εκλογών που προκάλεσε. Με αυτές τις σκέψεις προσήλθα και είμαι έτοιμος να συμβάλω", πρόσθεσε.

«Ιδίως υπό αυτές τις συνθήκες η τήρηση των διατάξεων του Συντάγματος κατά γράμμα και κατά πνεύμα είναι πολύ σημαντικό πράγμα όπως και ο ρόλος των κομμάτων που είτε έλαβαν είτε όχι τη διερευνητική εντολή, για τη συνεννόηση», είπε από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τονίζοντας ότι υπάρχει ανάγκη να συζητήσουμε πράγματα.

«Βεβαίως δεν θα μείνουν μυστικά για να μη δημιουργηθούν προβλήματα. Ο πολιτικός πολιτισμός αναγκαίος. Δίνουμε εξετάσεις εντός και εκτός Ελλάδος», επισήμανε ο κ. Παυλόπουλος.

Μεϊμαράκης για Τσίπρα: Με ευθύνη του καταστρέφεται η χώρα

Αμέσως με την ολοκλήρωση της συνάντησης των δύο ανδρών, ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης, σε δηλώσεις του εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου εξαπέλυσε νέα επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο κατηγορεί ότι με ευθύνη του καταστρέφει τη χώρα.

Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις της κυβερνητικής εκπροσώπου για τον ίδιο και τη ΝΔ, ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης είπε ότι η κ. Γεροβασίλη είναι συμπαθής σε άχαρο ρόλο και σε μια δύσκολη περίοδο.

Ο πρόεδρος της ΝΔ πρόσθεσε ότι, δεν χρειάζεται να θυμίσει εκφράσεις του Αλέξη Τσίπρα δημοσίως στον παρελθόν.

«Τι είπε στη Ρόδο. Πώς αποκάλεσε τον κ. Κουβέλη και άλλους συντρόφους και μη. Εχουν πρόβλημα επειδή οι ίδιοι έχουν μπει σε λογική λαϊκισμού να προσπαθούν να το αποδώσουν σε εμάς γιατί δεν έχουν πολιτική πρόταση», σημείωσε ο κ. Μεϊμαράκης επισημαίνοντας ότι η χώρα είναι σε κρίσιμη καμπή και εκτίμησε ότι αν γίνουν εκλογές θα μας πάνε πίσω και θα οδηγήσουν σε νέα μέτρα.

Ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε ότι η παρούσα Βουλή μπορούσε να δώσει κυβέρνηση και αναρωτήθηκε γιατί να γίνουν εκλογές.
Υποστήριξε επ´αυτού ότι υπάρχει ακόμα ο χρόνος να καταλάβει, όπως είπε, ο κ.Τσίπρας ότι η χώρα δεν πρέπει να πάει σε εκλογές.

«Μετά τον πολιτικό τυχοδιωκτισμό της αποχώρησης του κ.Τσίπρα οδηγούμαστε σε επώδυνα μέτρα που είχε συζητήσει ως ουρές στο Εurogroup και τον καλώ να πει αν θα πάρουν ή όχι νέα μέτρα», συνέχισε επικρίνοντας τοποθετήσεις του πρωθυπουργού ότι δεν θέλει να συνεργαστεί με τη ΝΔ.

Υπενθύμισε επίσης, ότι, το Νοέμβριο του 1989 και ενώ η προηγούμενη Βουλή είχε παραπέμψει στον ειδικό δικαστήριο τον Α. Παπανδρέου και οι πολιτικοί αρχηγοί είχαν ανταλλάξει χειρότερες εκφράσεις, συναντήθηκαν.

«Το μείζον θέμα είναι ότι δεν θέλει να με δει; Και δηλώνει από σήμερα ότι δεν θα κάνει σύμπραξη με ΝΔ; Ποτέ άλλοτε υπήρχε τόσο μεγάλη συνεννόηση και στήριξη μεγάλου κομματιού της αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση για να σωθεί η χώρα;», συμπλήρωσε και επανέλαβε ότι υπάρχει η δυνατότητα να αποφευχθούν οι εκλογές. «Δεν καταλαβαίνω γιατί επιμένει να πάμε σε εκλογές», αναρωτήθηκε.

Σχετικές ειδήσεις