ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές 2015 – Δημοσκόπηση: Μπροστά με 3,5% ο ΣΥΡΙΖΑ

Εκλογές 2015 – Δημοσκόπηση: Μπροστά με 3,5% ο ΣΥΡΙΖΑ

«Ντέρμπι» μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας «δείχνει» νέα δημοσκόπηση. 

Πρώτο κόμμα οι αναποφάσιστοι – Ποια κόμματα μπαίνουν στη Βουλή και ποια μένουν εκτός

Σύμφωνα με στοιχεία που προκύπτουν από τη δημοσκόπηση της ProRata η οποία πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της Εφημερίδας των Συντακτών ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται της Νέας Δημοκρατίας με 3,5%, ενώ εκτός βουλής φαίνεται να μένουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες.
Μάλιστα, ως πρώτο κόμμα μετριούνται οι αναποφάσιστοι οι οποίοι συγκεντρώνουν ποσοστό με 25,5%.

Η πρώτη δημοσκόπηση ενόψει των εκλογών «βγάζει»... οκτακομματική Βουλή, με τον ΣΥΡΙΖΑ να είναι μεν πρώτο κόμμα αλλά με ψαλιδισμένο το ποσοστό της 25ης Ιανουαρίου, ενώ η Νέα Δημοκρατία φαίνεται πως καρπώνεται την αλλαγή στην ηγεσία της.

1dimoskopisi

Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία στην πρόθεσης ψήφου, πρώτο κόμμα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ με 23% και ακολουθεί η Νέα Δημοκρατία 19,5%, η Χρυσή Αυγή με 6,5%, το ΚΚΕ με 5%, το ΠΑΣΟΚ με 4,5%, το Ποτάμι με 4% και η Λαϊκή Ενότητα με 3,5%. Εκτός Βουλής εμφανίζονται οι ΑΝΕΛ, που συγκεντρώνουν μόλις 2%.

Όπως προκύπτει από τα ποσοστά πρόθεσης ψήφου που είχε κάνει η ίδια εταιρεία στις 2 Ιουλίου του 2015 η ΝΔ εμφανίζει ώς βάση το 15%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ το 26%.

Στη δημοσκόπηση η εκτίμηση της πρόθεσης ψήφου δίνει τα παρακάτω ποσοστά:

ΣΥΡΙΖΑ: 23%
ΝΔ: 19,5%
Χρυσή Αυγή: 6,5%
ΚΚΕ: 5%
ΠΑΣΟΚ: 4,5%
Ποτάμι: 4%
Λαϊκή Ενότητα: 3,5%
Ένωση Κεντρώων:3%
Ανεξάρτητοι Έλληνες: 2%
Αναποφάσιστοι: 25,5%

Παράλληλα, το εκλογικό σώμα εμφανίζεται αιφνιδιασμένο από την προκήρυξη των εκλογών, ενώ αβέβαιη αποτυπώνεται η εκλογική συμπεριφορά σχεδόν του 1/3 των ψηφοφόρων.

Το 64% των ερωτηθέντων θεωρεί λάθος την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να πάει σε εκλογές και μόνο το 24% τη θεωρεί σωστή. Τίποτα από τα δυο επιλέγει το 10%.

Το 68% θεωρεί πως η Ελλάδα έπρεπε να μείνει στο ευρώ ακόμη κι αν αυτό σημαίνει επιπλέον μέτρα και θυσίες, σε αντίθεση με το 28% που έχει αντίθετη άποψη και το 4% που επιλέγει το "δεν ξέρω, δεν απαντώ".

Διχασμένοι είναι οι πολίτες στο αν η κυβέρνηση με το Μνημόνιο 3 πέτυχε το καλύτερο που μπορούσε. Το 48% λέει "ναι" και το "45%" όχι. Επίσης, το 51% δεν πιστεύει πως μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει το καλύτερο δυνατό για να περιοριστούν οι αρνητικές συνέπειες της συμφωνίας. Το 39% πιστεύει πως θα το κάνει και το 10% δεν απαντά.

Δείτε εδώ όλες τις πολιτικές εξελίξεις