ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Άδειασμα» από την Κομισιόν: Δεν υπήρξε αίτημα για αλλαγή του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση

«Άδειασμα» από την Κομισιόν: Δεν υπήρξε αίτημα για αλλαγή του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση

Δεν ζήτησε η Κομισιόν την αλλαγή της νομοθεσίας για τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση δήλωσε από τις Βρυξέλλες η εκπρόσωπος του επιτρόπου Οικονομίας Πιερ Μοσκοβισί, Ανίκα Μπράιτχαρτ.

Ερωτηθείσα σχετικά με το θέμα, κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης της Επιτροπής προς τους εκπροσώπους του Τύπου, η Μπράιτχαρτ ανέφερε ότι η Επιτροπή είναι ενήμερη για την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να επιβάλει ΦΠΑ 23% στους παρόχους υπηρεσιών ιδιωτικής εκπαίδευσης.

Σημείωσε ότι αυτό δεν είναι κάτι που ζήτησε η Επιτροπή και ότι το Μνημόνιο δεν προβλέπει τίποτα για το θέμα του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Συνεχίζοντας, η Μπράιτχαρτ ανέφερε ότι ο ΦΠΑ ήταν μέρος του νομοθετικού πακέτου που ψηφίστηκε από τη Βουλή των Ελλήνων στις 14 Αυγούστου.

Τέλος, πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανέφεραν ότι εκ πρώτης όψεως η επιβολή ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση δεν φαίνεται να αντιβαίνει με την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Το θέμα έχει προκαλέσει τεράστιες αντιδράσεις στο χώρο της εκπαίδευσης, αλλά και στις ελληνικές οικογένειες, αφού η εξέλιξη αυτή τινάζει στον αέρα τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbomb.gr σε στάση αναμονής βρίσκονται οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου Ιδρυτών Ελληνικών Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων και της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας οι οποίοι δεν αποκλείεται να προσφύγουν για το μέτρο απευθείας στην Κομισιόν, και να υποστηρίξουν ότι η επιβολή του σχετικού φόρου στην Ελλάδα προσκρούει πολλαπλώς στην κοινοτική νομοθεσία.

ΣΥΡΙΖΑ: Θα καταργήσουμε το 23% ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση

Αιχμές κατά της ΝΔ και αίτημα στην υπηρεσιακή κυβέρνηση για αναστολή

Όπως αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του, η αύξηση του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση προέκυψε μετά από επίμονο αίτημα των θεσμών.

Τονίζει δε ότι η συγκεκριμένη αύξηση ψηφίστηκε στις 15 Ιουλίου και από τη Νέα Δημοκρατία που υποκρίνεται ότι μόλις το κατάλαβε.

«Μετά και τη δημόσια δήλωση της Κομισιόν ότι δεν ζητήθηκε αύξηση του ΦΠΑ στην εκπαίδευση, ζητάμε από την υπηρεσιακή κυβέρνηση να προχωρήσει στην αναστολή του μέτρου. Είναι πρώτη προτεραιότητα για χιλιάδες νοικοκυριά.

Σε κάθε περίπτωση, η νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα θα καταργήσει το εν λόγω μέτρο», καταλήγει η ανακοίνωση.

Σχετικές ειδήσεις