ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές 2015 – «Καρφιά» Τσίπρα σε Σόιμπλε: Δεν ήθελε συμφωνία

Εκλογές 2015 – «Καρφιά» Τσίπρα σε Σόιμπλε: Δεν ήθελε συμφωνία

Για όλους και για όλα, αλλά και για τα επόμενα βήματα του ΣΥΡΙΖΑ μετά τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου μίλησε ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας σε τηλεοπτική συνέντευξη - Αποκαλυπτικός για το παρασκήνιο με το θρίλερ του Grexit, την Άνγκελα Μέρκελ και τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε – Κατηγορηματικός ότι δεν υπάρχει περιθώριο συνεργασίας με τη Νέα Δημοκρατία

Το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας με τη Νέα Δημοκρατία απέκλεισε για μία ακόμη φορά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, ενώ χαρακτήρισε «υποκρισία» το να λέει ο πρόεδρος της ΝΔ, Ευάγγελος Μεϊμαράκης ότι θέλει να συνεργαστεί μαζί του.

«Δεν υπάρχει περιθώριο συνεργασίας (με τη Ν.Δ.) διότι οι προγραμματικές μας διαφορές είναι πολύ μεγάλες, δεν υπάρχει κοινός στόχος. Θέλουμε να γκρεμίσουμε αυτά που η Ν.Δ. και ο κ. Μεϊμαράκης θέλει να διατηρήσει», είπε συγκεκριμένα, ενώ πρόσθεσε:

«Για ποιο λόγο τόσο ξαφνικά με έχει συμπαθήσει ο κ. Μεϊμαράκης; Όταν βγαίνει και με λέει ‘ψευτράκο’, ‘πονηρούλη’ και ‘πολιτικό αγύρτη’ πώς είναι δυνατόν να λέει ότι θέλει να συνεργαστούμε; Αυτό είναι υποκρισία».

« Αν είμαι "ψευτράκος", αν είμαι "πονηρούλης", αν είμαι "πολιτικός αγύρτης", αν "κατέστρεψα" τη χώρα επτά μήνες, γιατί θέλει να συνεργαστεί μαζί μου; Το λέει δεν το θέλει. Το λέει γιατί έχει ένα στόχο να περάσει το μήνυμα, με τη βοήθεια της πλειοψηφίας των ΜΜΕ της διαπλοκής, ότι δεν υπάρχει καμιά διαφορά, όλοι είναι το ίδιο. Γιατί μόνο έτσι μπορεί να πετύχει. Δεν υπάρχει και το ξέρουνε όλοι δυνατότητα ή περιθώριο κυβερνητικής συνεργασίας, διότι οι προγραμματικές μας διαφορές είναι πάρα πολύ μεγάλες. Πέρα από την ιδεολογία δεν υπάρχει κοινός στόχος. Εμείς θέλουμε να γκρεμίσουμε αυτά τα οποία η Ν.Δ και ο κ. Μεϊμαράκης θέλει να διατηρήσει», τόνισε ο κ.Τσίπρας.

Στη συνέχεια,ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απέκλεισε και το ενδεχόμενο σχηματισμού οικουμενικής κυβέρνησης ή κυβερνητικής συνεργασίας με το παλιό.

Σχετικά με το αποτέλεσμα των εκλογών τόνισε πως το κόμμα που θα έρθει πρώτο αν δεν καταφέρει να έχει αυτοδύναμη πλειοψηφία στη Βουλή, θα είναι πολύ κοντά σε αυτή και, άρα, θα σχηματισθεί κυβέρνηση. «Ο τόπος χρειάζεται κυβέρνηση τετραετίας, χρειάζεται σταθερότητα, ο τόπος χρειάζεται, όμως και μεγάλες αλλαγές και τομές. Νομίζω ότι όχι απλά το εγγυώμαι, αλλά ξέρω και πως θα τα κάνω. Θα κυβερνήσουμε με τους έντιμους ανθρώπους, θα κυβερνήσουμε με τους καλύτερους. Έχω πλέον εμπειρία, γνωρίζω και τα λάθη μου. Η απόφαση μου είναι το νέο κυβερνητικό σχήμα να έχει τους καλύτερους ακόμα και αν δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ», ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

«Τα βήματα που έχω να κάνω μπροστά μου είναι βήματα σίγουρα»

«Τα βήματα που έχω να κάνω μπροστά μου είναι βήματα σίγουρα, τα δύσκολα είναι πίσω μας", δήλωσε στη συνέντευξη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Είμαστε συμπαγείς, είμαστε έτοιμοι, δεν μπορεί να μας κατηγορήσει κανείς ότι φλερτάρουμε με την ιδέα της δραχμής, ότι βάλαμε το κόμμα πάνω από την Ελλάδα, πάνω από το συμφέρον της πατρίδας. Εχουμε την εμπειρία, την ικανότητα να προχωράμε με βήματα σταθερά σε στέρεο έδαφος, είμαστε πιο έμπειροι πιο προσγειωμένοι, και θα ΄λεγε κανείς και εγώ θα σας το πω ευθέως: Αισθάνομαι τώρα ότι τα βήματα που έχω να κάνω μπροστά μου είναι βήματα σίγουρα», είπε ο κ. Αλέξης Τσίπρας.

«Καρφιά» σε Σόιμπλε

Σχετικά με το σχέδιο Σόιμπλε για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως αυτό ήταν το αποκορύφωμα, ενώ επιτέθηκε στον Αντώνη Σαμαρά, λέγοντας πως επίσπευσε την Προεδρική εκλογή με στόχο την "αριστερή παρένθεση". Αποκορύφωμα αυτής της εξέλιξης ήταν η πρόταση Σόιμπλε.

«Μας προτείνει ο Σόιμπλε να σταματήσει το έλλειμμα ρευστότητας αν πάμε σε ένα δημοψήφισμα τον Σεπτέμβρη με δίλημμα ευρώ ή δραχμή. Την επόμενη βδομάδα συνάντησα την κυρία Μέρκελ και την ρώτησα αν τα υιοθετεί αυτά. Απάντησε πως δεν τα υιοθετεί και πως τις αποφάσεις τις παίρνει η καγκελαρία», συνέχισε ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος όταν ρωτήθηκε αν ο Γιάνης Βαρουφάκης "αντιστάθηκε" στην πρόταση αυτή, τόνισε πως δεν θέλει να το συζητήσει επί του παρόντος.

«Ο Σόιμπλε είχε την φαεινή ιδέα να προτείνει την δημιουργία ενός ταμείου με έδρα το εξωτερικό και στόχο την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας. Τότε κατάλαβα ότι ο Σόιμπλε δεν ήθελε συμφωνία», είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας, επαναλαμβάνοντας πως έδωσε σκληρή μάχη για 17 ώρες στις Βρυξέλλες, αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις που έφεραν τελικά την συμφωνία.

Και συνέχισε ο πρώην πρωθυπουργός: «τότε είπα πως αν θέλετε την υπογραφή μου για να πουλήσω την Ακρόπολη εγώ φεύγω. Και έφυγα τρεις φορές από το τραπέζι. Και τις τρεις φορές με έφερε πίσω ο Ολάντ. Το είπε και ο Γιούνκερ μετά, πως αν η Ευρώπη δεν διαλύθηκε στις 12 Ιουλίου, τότε περάσαμε τον κίνδυνο».

Διαβάστε στο Newsbomb.gr όλες τις ειδήσεις για τις Εκλογές 2015 Σεπτέμβριος – Εθνικές Βουλευτικές

Σχετικές ειδήσεις