ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΔΕΘ 2015 - Τσίπρας: Ή με εμάς ή με τους επαίτες της Ευρώπης

ΔΕΘ 2015 - Τσίπρας: Ή με εμάς ή με τους επαίτες της Ευρώπης

Σε απολογισμό της οκτάμηνης διακυβέρνησής του προχώρησε από τη Θεσσαλονίκη και την 80η ΔΕΘ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Τι είπε ο πρώην πρωθυπουργός για τη διαπραγμάτευση, το χρέος και το νέο κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ

Αποστολή: Θωμάς Μόσχος - Διονυσία Προκόπη

Ο κ. Αλέξης Τσίπρας έγινε δεκτός με χειροκροτήματα και επευφημίες από φίλους του ΣΥΡΙΖΑ ενώ το «παρών» στο Βελλίδειο συνεδριακό κέντρο έδωσαν ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος, ο δήμαρχος της πόλης Γιάννης Μπουτάρης, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, αλλά και κορυφαίοι πρώην υπουργοί της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ όπως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο Γιάννης Δραγασάκης, ο Γιώργος Σταθάκης, η Θεανώ Φωτίου και ο Τάσος Κουράκης.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε το νέο κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ με έμφαση στην ανάπτυξη σε όλους τους τομείς.

Παράλληλα, ο Αλ. Τσίπρας δεν παρέλειψε να στρέψει τα βέλη του κατά της ΝΔ και του Ευ. Μεϊμαράκη τον οποίο κατηγόρησε ότι εκπροσωπεί το παλιό και ότι δεν έχει να παρουσιάσει καμία νέα πρόταση.

Κατά την έναρξη της ομιλία του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε την προσφορά της ΔΕΘ στην ελληνική οικονομία επισημαίνοντας πως «αν και 80ρα ξανανιώνει αφού αυξάνεται σε όλα τα επίπεδα».

Ο Αλ. Τσίπρας τόνισε πως το μήνυμα που πρέπει να εκπέμψουμε από τη ΔΕΘ είναι ότι η βαθιά κρίση, δεν θα συνεχιστεί για πολύ. «Παρουσιάζουμε το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ που θα μας οδηγήσει έξω από την κρίση. Θέλουμε μια ανάπτυξη που θα βασίζεται στην εργασία και θα δίνει διέξοδο στη νεολαία μας για να ζήσει σε αυτό τον τόπο. Η παραγωγή δεν πρέπει να στηρίζεται πάνω στα κοινωνικά ερείπια που αφήνει πίσω της η λιτότητα», σημείωσε ο κ. Τσίπρας προσθέτοντας πως «η Ελλάδα θα κατακτήσει σύντομα τη θέση της διεθνώς».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έστειλε μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση τονίζοντας πως «δεν πρέπει η ανάπτυξη να στηρίζεται στους κρατικοδίαιτους ολιγάρχες, στα δίκτυα της διαφθοράς και της αναξιοκρατίας», ενώ εξαπέλυσε εκ νέου επίθεση κατά των άλλων κομμάτων που του άσκησαν σκληρή αντιπολίτευση κατά την περίοδο διακυβέρνησής του. «Κάποιοι προσπαθούν να κρύψουν τον εαυτό τους. Κραύγαζαν ότι δεν πρέπει να αναλάβουμε τη διακυβέρνηση, διότι έχουμε κρυφό σχέδιο για να βγάλουμε τη χώρα από το ευρώ. Τώρα που η προπαγάνδα κατέρρευσε, έμειναν να συγκρίνουν τον ΣΥΡΙΖΑ με τον ΣΥΡΙΖΑ. Το προεκλογικό μας πρόγραμμα και όσα από αυτό καταφέραμε να υλοποιήσουμε. Αν δεν φέρναμε συμφωνία θα μας έλεγαν ότι καταστρέψαμε τη χώρα».

Ο πρώην πρωθυπουργός κατά τον απολογισμό του κυβερνητικού του έργου τόνισε «δώσαμε δείγματα γραφής για τις πολιτικές μας προθέσεις και εφαρμόσαμε δύσκολες υποσχέσεις μας. Δεν καταφέραμε να προχωρήσουμε στις αναγκαίες φοροελαφρύνσεις για τα ασθενέστερα στρώματα και τις επιχειρήσεις. Υλοποιήσαμε όμως τη μεγάλη μας δέσμευση για τις 100 δόσεις. Σταματήσαμε το άθλιο ανθρωποκυνηγητό που είχε εξαπολύσει η προηγούμενη κυβέρνηση, για όσους αποδεδειγμένα δεν είχαν τη δυνατότητα να αποπληρώσουν τα χρέη τους», είπε ο Αλ. Τσίπρας απαριθμώντας τα πεπραγμένα της κυβέρνησής του:

 • Παρείχαμε δωρεάν ηλεκτρικό ρεύμα σε 212.000 Έλληνες
 • Υλοποιήσαμε τη μεγάλη μας δέσμευση για τις 100 δόσεις, που έχουν αξιοποιήσει έως σήμερα 700,000 Έλληνες
 • 100.000 άνεργοι είναι ήδη σε επιδοτούμενα προγράμματα
 • Ανοίξαμε την ΕΡΤ που μεταμορφώνεται μέρα με την ημέρα σε ένα ανταγωνιστικό δίκτυο χωρίς την αύξηση του τέλους
 • Προγραμματίζουμε 150.000 νέες προσωρινές θέσεις εργασίας για το 2016 8μηνης διάρκειας
 • Καταργήσαμε τα 5 ευρώ στα νοσοκομεία και εξασφαλίσαμε την πρόσβαση των ανασφάλιστων στη δημόσια υγεία
 • Αποποινικοποιήσαμε τις οφειλές προς το Δημόσιο μέχρι και του ποσού των 50.000 ευρώ
 • Δώσαμε σε δημόσια διαβούλευση τον νόμο για τις τηλεοπτικές άδειες και καταλογίσαμε τις ανείσπρακτες οφειλές των τηλεοπτικών σταθμών, που καμία από τις προηγούμενες κυβερνήσεις δεν είχε το θάρρος να κάνει

«Όλα τα παραπάνω έγιναν σε συνθήκες σχεδιασμένης οικονομικής ασφυξίας. Όλοι στη χώρα και το εξωτερικό γνωρίζουν ότι η ελληνική κυβέρνηση διαπραγματεύθηκε σκληρά και σε συνθήκες οικονομικού πολέμου, προκειμένου να διεκδικήσει το δίκιο του ελληνικού λαού», πρόσθεσε ο Αλ. Τσίπρας.

Για τη διαπραγμάτευση

Ο πρώην πρωθυπουργός αναφέρθηκε κατά την ομιλία του στο Βελλίδειο συνεδριακό κέντρο και στην επτάμηνη διαπραγμάτευση μεταξύ Αθήνας και δανειστών.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι η Ευρώπη δεν είναι ίδια μετά την εφτάμηνη διαπραγμάτευση επισημαίνοντας πως η Ευρώπη ολόκληρη συγκλονίστηκε από τον σκληρό αγώνα ενός αποφασισμένου λαού.

«Αυτό που έχουμε ήδη καταφέρει είναι να αναδείξουμε στο κέντρο της δημόσιας αντιπαράθεσης όχι απλώς το ελληνικό ζήτημα, αλλά τον ίδιο τον τρόπο διαχείρισης της οικονομικής κρίσης που ξέσπασε το 2008 και συμπαρέσυρε ολόκληρο τον κόσμο. Για πρώτη φορά στην πρόσφατη ευρωπαϊκή ιστορία τίθεται υπό αμφισβήτηση το δόγμα της σκληρής δημοσιονομικής προσαρμογής, της λιτότητας και της εσωτερικής υποτίμησης», είπε ο πρώην πρωθυπουργός υπογραμμίζοντας πως «παρόλη την αφόρητη πίεση και παρά τις μικρές μας δυνάμεις δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει ότι πετύχαμε μια συμφωνία η οποία υπό συγκεκριμένους όρους μπορεί να δημιουργήσει μια νέα προοπτική για την ελληνική οικονομία».

Ο κ. Τσίπρας διεμήνυσε για μια κόμη φορά πως η συμφωνία με τους δανειστές εξασφαλίζει την αποκατάσταση της σταθερότητας στην ελληνική οικονομία ενώ κλείνει οριστικά και αμετάκλητα τη συζήτηση περί Grexit.

Στο σημείο αυτό ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στάθηκε σε τέσσερα σημεία της Συμφωνίας που αποτελούν πραγματικά και αδιαμφισβήτητα κέρδη για την ελληνική πλευρά.

Το πρώτο αφορά τους δημοσιονομικούς στόχους. Οι χαμηλότεροι δημοσιονομικοί στόχοι αντιστοιχούν σε μια εξοικονόμηση πόρων που μπορούν να χρηματοδοτήσουν την ανάπτυξη και την στήριξη του κοινωνικού κράτους της τάξης των 20 δις Ευρώ σε βάθος τετραετίας. Πρόκειται για δραστική μείωση των υποχρεώσεων μας αλλά και για μια σαφώς ηπιότερη δημοσιονομική προσαρμογή που μπορεί να αποδειχτεί εξαιρετικά κρίσιμη για την εύθραυστη ελληνική οικονομία.

Το δεύτερο σημείο αφορά την χρηματοδότηση που εξασφαλίσαμε από τον ESM.

Ενώ το αρχικό σχέδιο των θεσμών υπό προέβλεπε χρηματοδότηση ύψους 5 δισ. ευρώ για ένα πεντάμηνο με συνεχόμενες αξιολογήσεις, η νέα Συμφωνία εξασφαλίζει πόρους που μπορούν να φτάσουν και τα 83 δισ. ευρώ για μια τριετία.

Η εξέλιξη αυτή είναι πολύ πιο σημαντική από όσο φαίνεται με την πρώτη ματιά, καθώς κλείνει μια και καλή την υπόθεση του Grexit, ενώ την ίδια στιγμή αποδυναμώνει δραστικά το γερμανικό σχέδιο για παράταση της αβεβαιότητας και μειώνει τις δυνατότητες εκβιασμού από τη μεριά των ευρωπαϊκών ελίτ για ακόμη πιο σκληρή λιτότητα.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι πολλοί αναλυτές που σκέφτονται έξω από τις συντεταγμένες της πολιτικής σύγκρουσης της Ελλάδας, δεν δίστασαν να μιλήσουν ακόμη και για ήττα της Γερμανικής στρατηγικής.

Τρίτο θετικό σημείο της Συμφωνίας αποτελεί φυσικά η ολοκληρωτική θεσμική αναπλαισίωση που πετύχαμε με την επιλογή μας να αφήσουμε το προηγούμενο πρόγραμμα να λήξει.

Η νέα δανειακή σύμβαση, λοιπόν, έχει συναφθεί με τον ESM που αποτελεί διεθνή οργανισμό και όχι ανώνυμη εταιρεία όπως ήταν ο EFSF, ο προηγούμενος αντισυμβαλλόμενος της ελληνικής δημοκρατίας.

Για το χρέος

Ο πρώην πρωθυπουργός τόνισε για μια ακόμη φορά πως κατάφερε μια πολύ καλή συμφωνία για την Ελλάδα, υποστηρίζοντας πως κανένας άλλος δεν θα μπορούσε να το επιτύχει.

«Το ερώτημα λοιπόν που αναπόφευκτα μπαίνει σε όλους και όλες είναι ποιος είναι ικανός να ολοκληρώσει την διαπραγμάτευση του χρέους; Εκείνοι που μέχρι πρόσφατα έλεγαν ότι το χρέος είναι βιώσιμο και αναζητούσαν πιστοποιητικά βιωσιμότητας, ως επαίτες της Ευρώπης ή εκείνοι που έθεσαν το ζήτημα στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης στην Ευρώπη», διεμήνυσε ο Αλ. Τσίπρας καταχειροκροτούμενος.

Για τα κόκκινα δάνεια

Αναφερόμενος στο μείζον πρόβλημα των κόκκινων δανείων, ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως αποτελεί το δεύτερο μεγάλο θέμα που η επόμενη κυβέρνηση θα έχει μπροστά της.

«Πρόκειται για κολοσσιαίο πρόβλημα που από την επίλυσή του εξαρτάται η παροχή ρευστότητας στην πραγματική οικονομία. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμος να εφαρμόσει άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση του με ταυτόχρονη μέριμνα για την προστασία της πρώτης κατοικίας όσων αποδεδειγμένα δεν έχουν τη δυνατότητα να εξυπηρετήσουν τις υποχρεώσεις τους. Στο πλαίσιο της ανοιχτής διαπραγμάτευσης θα καταθέσουμε και θα διεκδικήσουμε την εφαρμογή της πρότασης μας για τη δημιουργία φορέα που θα μεσολαβεί μεταξύ των εμπλεκόμενων τραπεζών και των οφειλετών.

Τα κύρια σημεία της πρότασης αυτής αφορούν:

 • Την επιτάχυνση εφαρμογής του νόμου Κατσέλη
 • Την υλοποίηση του νόμου για τις υπερχρεωμένες μικρομεσαίες επιχειρήσεις
 • Τις αλλαγές του Κώδικα δεοντολογίας των Τραπεζών αλλά και την ενεργοποίηση του θεσμού του ενήμερου δανειολήπτη».

Ταμείο Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας

Ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε έχουμε εξασφαλίσει ότι το Ταμείο αυτό θα έχει διάρκεια ζωής ίση με αυτή του δανειακού προγράμματος έτσι ώστε να αξιοποιηθεί η δημόσια περιουσία με τις μέγιστες δυνατές αποδόσεις.

Η μεγάλη διαφορά του Ταμείου αυτού από το αμαρτωλό ΤΑΙΠΕΔ είναι η δυνατότητα που δίνεται στο ελληνικό δημόσιο να συγκεντρώσει, να οργανώσει και να αξιοποιήσει τα διάφορα περιουσιακά του στοιχεία, χωρίς να είναι αναγκασμένο να τα ξεπουλήσει.

Τα έσοδα εξάλλου από τη λειτουργία του Ταμείου αυτού μπορούν να χρησιμοποιηθούν κατά 50% για την αποπληρωμή του δανείου του ESM για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, κατά 25% για την απομείωση του χρέους και κατά 25% για την χρηματοδότηση παραγωγικών επενδύσεων.

Εργασιακές σχέσεις

Τέταρτο πεδίο διαπραγμάτευσης, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, είναι το κρίσιμο θέμα των εργασιακών σχέσεων και των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

«Η Συμφωνία είναι απολύτως ανοιχτή και η μοναδική δέσμευση που έχουμε αναλάβει είναι να ρυθμίσουμε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις σε αρμονία με τις Ευρωπαϊκές καλές πρακτικές και σύμφωνα με τις αρχές της Διεθνούς Ένωσης Εργασίας. Και εδώ ο ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύεται ως η μόνη πολιτική δύναμη που μπορεί να εργαστεί για την αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας της αγοράς εργασίας, αντιστρέφοντας το βέλος των εξελίξεων, από την μέχρι τώρα αντιαναπτυξιακή και κοινωνικά άδικη απορρύθμιση της αγοράς εργασίας.

Θυμίζω ότι η Νέα Δημοκρατία ήταν και εξακολουθεί να είναι η πολιτική δύναμη που πρωταγωνιστεί στην προσπάθεια απορρύθμισης της αγοράς εργασίας.

Είχε υπογράψει και απολύτως δεσμευτεί και στην απελευθέρωση απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα, και στην απόλυτη διάλυση των εργασιακών σχέσεων.

Σε αυτό το πλαίσιο η κυβέρνηση μας θα προχωρήσει:

 1. Στο διάλογο υπό την εποπτεία της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας ώστε να υιοθετηθεί πλαίσιο για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, την συνδικαλιστική δράση και την προστασία από τις ομαδικές απολύσεις
 2. Στην αναβάθμιση και αναστελέχωση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας με στόχο την αποτελεσματική καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας
 3. Στην πλήρη εφαρμογή της διασύνδεσης των πληροφοριακών συστημάτων του Υπουργείου Εργασίας για την παρακολούθηση της εργατικής νομοθεσίας».

Δριμύτατη επίθεση στη ΝΔ

Ο Αλ. Τσίπρας τόνισε πως η κυβέρνηση κατάφερε να αποκρούσει την επιδίωξη των δανειστών αλλά και των εγχώριων συμφερόντων για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ και της μικρής ΔΕΗ, σημειώνοντας πως αυτό είναι η απόδειξη πως και κερδήθηκαν και μπορούν να κερδηθούν πράγματα, παρόλο που πολλοί πασχίζουν να αποδείξουν ότι αυτό είναι απολύτως αδύνατο.

«Όταν η Νέα Δημοκρατία μιλάει για περιστολή δαπανών στον δημόσιο τομέα δεν εννοεί περιορισμό της σπατάλης, διότι στη σπατάλη και την αδιαφάνεια κατέχει απλησίαστη τεχνογνωσία και ιδιοκτησία. Ακριβώς με την ίδια λογική υποστηρίζει και την απελευθέρωση απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα», είπε ο Αλ. Τσίπρας και επιτέθηκε κατά της ΝΔ τονίζοντας πως στη Συγγρού θέλουν:

 • Να συνεχίσουν την πολιτική ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας ακόμα και πέρα από τις υποχρεώσεις της Συμφωνίας που εμείς πετύχαμε.
 • Να σταματήσουν την μεγάλη προσπάθεια για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και του ελέγχου της λίστας υπόπτων για φοροδιαφυγή.
 • Να κλείσουν και πάλι την ΕΡΤ
 • Να συνεχίσουν την απορύθμιση της αγοράς εργασίας
 • Να αποσύρουν το νομοσχέδιο για την αδειοδότηση των καναλιών
 • Να τερματίσουν το φιλόδοξο πρόγραμμα για την καταπολέμηση της ανθρωπιστικής κρίσης
 • Να ακυρώσουν το νόμο για τις εκατό δόσεις.
 • Να προσανατολίσουν το φοροκυνηγητό στους μικροοφειλέτες που δεν έχουν αντικειμενικά δυνατότητα να πληρώσουν

Το σημαντικότερο όμως είναι ότι η ΝΔ δεν έχει απολύτως κανένα εχέγγυο για την χρηστή διαχείριση των δημόσιων οικονομικών και καμία απολύτως βούληση να προωθήσει ένα σοβαρό σχέδιο για την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων χρηματοδοτικής στήριξης της ελληνικής οικονομίας.

Ο βίος και η πολιτεία της, βίος και πολιτεία μικρών και μεγάλων σκανδάλων αποτελούν αρκετή απόδειξη για αυτό. Τίποτα άλλο. Κανένα όραμα, καμία στρατηγική, κανένα συνεκτικό πρόγραμμα».

Το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ

Από το βήμα της ΔΕΘ ο Αλ. Τσίπρας παρουσίασε τις παρεμβάσεις στις οποίες στοχεύει η νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Οι παρεμβάσεις αυτές αφορούν:

 1. Την αποκατάσταση της ρευστότητας και τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου για τις επενδύσεις.
 2. Την ενίσχυση και τον αναπροσανατολισμό της αγροτικής οικονομίας
 3. Την υλοποίηση ενός σχεδίου για την ανάπτυξη της κοινωνικής οικονομίας

Πρώτος μας στόχος η αποκατάσταση της ρευστότητας και η ανατροπή της συνθήκης της χρηματοπιστωτικής ασφυξίας που σκοπίμως επιβλήθηκε στην ελληνική οικονομία.

Τα εργαλεία μας σε αυτή την προσπάθεια περιλαμβάνουν:

 • Την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένων και των μικρότερων και συνεταιριστικών τραπεζικών ιδρυμάτων, που θα ολοκληρωθεί μέχρι την 1-1-2016,
 • Το νέο ΕΣΠΑ στο οποίο εξασφαλίσαμε τον διπλασιασμό της προκαταβολής για την νέα προγραμματική περίοδο,
 • Τη δημιουργία μιας νέας αναπτυξιακής τράπεζας,
 • Την αξιοποίηση του νέου επενδυτικού προγράμματος Γιούνκερ
 • Τη χρηματοδότηση που εξασφαλίσαμε μέσα από τη συμφωνία με την EBRD, την ενεργοποίηση του επενδυτικού σκέλους της Παγκόσμιας Τράπεζας και τη νέα συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Η προσπάθεια να μετατοπιστεί η πίεση για την ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας από το σκέλος των μισθών σε αυτό των διαρθρωτικών αλλαγών θα προωθηθεί μέσα από:

 • Την υλοποίηση του νόμου για την απλοποίηση της αδειοδότησης των επιχειρήσεων,
 • Την ίδρυση Κέντρων Εξυπηρέτησης Επιχειρήσεων,
 • Την υλοποίηση του σχεδίου μας για την μείωση των τιμών που περιλαμβάνει,
 • την επανεξέταση του πλαισίου λειτουργίας της Επιτροπής Ανταγωνισμού,
 • τις μεταρρυθμίσεις σε στοχευόμενους κλάδους στους οποίους κυριαρχούν ολιγοπωλιακά συμφέροντα, όπως το λιανεμπόριο και τα καύσιμα.
 • Την αναβάθμιση της θεσμικής υποδομής αναφορικά με την προσέλκυση Άμεσων Ξένων Επενδύσεων.
 • Τον εκσυγχρονισμό των διαδικασιών σχεδιασμού, αδειοδότησης και ελέγχου της ανάπτυξης, δημιουργώντας τις αναγκαίες συνθήκες “ασφάλειας δικαίου” για τους πολίτες και τις επενδύσεις.

Ο στρατηγικός μας προσανατολισμός είναι να ενισχυθούν:

 • Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που μια ενεργητική πολιτική διεύρυνσης της εξαγωγικής βάσης θα τις διευκολύνει να κάνουν το βήμα πέρα από τα σύνορα της χώρας μας,
 • Οι νεοφυείς και καινοτόμες επιχειρήσεις που θα εκμεταλλευτούν το νέο οικοσύστημα πέριξ της ερευνητικής υποδομής των ελληνικών πανεπιστημίων,
 • Οι νέες μορφές συνεργατισμού στον αγροτικό τομέα που θα είναι προσανατολισμένες προς την επιχειρηματικότητα και προς την μεταποίηση του προϊόντος,
 • Οι άμεσες ιδιωτικές επενδύσεις με σεβασμό στην εργατική και περιβαλλοντική νομοθεσία
 • Οι νέες κοινωνικές επιχειρήσεις που θα δημιουργηθούν όταν ολοκληρωθεί το νέο θεσμικό πλαίσιο που ετοιμάζουμε.

Το σχέδιο για τους αγρότες

Ο Αλ. Τσίπρας δεσμεύτηκε:

 • Να προστατέψουμε το αγροτικό εισόδημα με την καταπολέμηση των ενδοομιλικών συναλλαγών από τις εταιρείες γεωργικών εφοδίων, με έλεγχο των παράνομων εισαγωγών και ελληνοποιήσεων, των εναρμονισμένων πρακτικών και των υπερτιμολογήσεων, με θέσπιση και τήρηση αυστηρών χρονικών ορίων αποπληρωμής των παραγωγών
 • Να ξαναδώσουμε στους αγρότες το μερίδιο που τους αναλογεί από την αξία των προϊόντων τους, με στήριξη των συνεργατικών σχημάτων, θεσμοθέτηση αγορών παραγωγών και τοπικών δικτύων παραγωγών- καταναλωτών
 • Να αναδιοργανώσουμε τις δημόσιες υπηρεσίες και τους φορείς αγροτικής πολιτικής, σε ένα ενιαίο, συνεκτικό και αντιγραφειοκρατικό σύνολο, που θα παρέχει συμβουλευτικές, εκπαιδευτικές και υποστηρικτικές υπηρεσίες προς τους αγρότες.
 • Να διαχειριστούμε με διαφάνεια και με παραγωγικό προσανατολισμό τις κοινοτικές ενισχύσεις και τα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης
 • Να ενισχύσουμε τη διατροφική επάρκεια της χώρας με συγκεκριμένα σχέδια αύξησης της παραγωγής.

Για την ενίσχυση της ανάπτυξης της κοινωνικής οικονομίας

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται για τις ακόλουθες θεσμικές μεταρρυθμίσεις:

 • Ενοποίηση της κατακερματισμένης συνεταιριστικής νομοθεσίας στην Ελλάδα ώστε να διευκολυνθεί η δημιουργία συνεταιριστικών εγχειρημάτων και τοπικών δικτύων κοινωνικής οικονομίας.
 • Διαμόρφωση θεσμικού πλαισίου για τη μεταβίβαση των υπό πτώχευση και των πτωχευμένων επιχειρήσεων σε συνεταιρισμούς (πρώην-) εργαζομένων έτσι ώστε να αποκατασταθεί η παραγωγική δυναμικότητα της οικονομίας όπου υπάρχει σχέδιο βιωσιμότητας.
 • Συγκρότηση και λειτουργία Ταμείου Κοινωνικής Οικονομίας το οποίο θα αντλεί πόρους από διοικητικές κυρώσεις, δωρεές, χορηγίες και τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά ταμεία και θα τα διοχετεύει σε συνεργατικά σχήματα με ποικίλους τρόπους (επιδοτήσεις, μικροδανεισμός, κάλυψη εγγυητικών επιστολών).

Ο δεύτερος πυλώνας του παράλληλου προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ αφορά την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους σε όλες τις πτυχές του δηλαδή:

 1. Την καταπολέμηση της ανθρωπιστικής κρίσης
 2. Τις ενίσχυση των ενεργητικών πολιτικών μείωσης της ανεργίας
 3. Την προστασία και αναβάθμιση του συστήματος υγείας και πρόνοιας
 4. Την στήριξη και τον δημοκρατικό μετασχηματισμό του εκπαιδευτικού συστήματος

Σε ότι αφορά την καταπολέμηση της ανθρωπιστικής κρίσης ο κ. Τσίπρας δεσμεύτηκε πως η νέα κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα διευρύνει τα μέτρα αυτά με την έκδοση ειδικής κάρτας για την μετακίνηση των ανέργων, και κάρτας ανασφαλίστων.

Η νέα κυβέρνηση θα ισχυροποιήσει και θα διευρύνει το δίχτυ προστασίας για τα θύματα της κρίσης και για τις ευάλωτες οικονομικά ομάδες, που ξεκίνησε ο νόμος για την ανθρωπιστική κρίση, με 3 νέα μέτρα:

 1. Την κάρτα κοινωνικού εισοδήματος
 2. Τις στοχευμένες παροχές σε είδος (στέγη, ενέργεια, υγεία , μετακίνηση)
 3. Τα σχολικά γεύματα για όλα τα παιδιά στα δημοτικά σχολεία των περιοχών που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση.

Επιπλέον, θα εγκαταστήσει και θα ενισχύσει με εθνικούς και κοινοτικούς πόρους 57 δίκτυα κοινωνικής αλληλεγγύης για τη συνεργασία περιφερειών, δήμων, ΜΚΟ, άτυπων δομών αλληλεγγύης, καθώς και της εκκλησίας, με διαφάνεια και δημοκρατικό έλεγχο.

Στα δίκτυα αυτά θα διακινούνται αγαθά τροφής που σήμερα σπαταλιούνται ή χάνονται (αγροτικά προϊόντα, βιομηχανικά προϊόντα κλπ).

Τέλος μέσα στο 2015 θα φέρει προς ψήφιση τον νόμο για το Εθνικό Σύστημα Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ένα νέο Ε.Σ.Υ. κοινωνικής προστασίας) που θα αλλάξει τον χαρακτήρα όλου του προνοιακού συστήματος από ένα αδιαφανές, ιδρυματικό και επιδοματικό σε ένα προνοιακό σύστημα δημόσιου χαρακτήρα και δημοκρατικού ελέγχου.

Καταπολέμηση της ανεργίας

Σε ότι αφορά τις πολιτικές για την καταπολέμηση της ανεργίας το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ κινείται σε τρεις άξονες:

Πρώτον, στην ένταξη των ανέργων στην παραγωγική διαδικασία και στην κοινωνική ζωή, μέσω της δημιουργίας προσωρινών θέσεων εργασίας, με βασικό μισθό και πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα σε τομείς που καλύπτουν κοινωνικές ανάγκες.

Ο δεύτερος άξονας αφορά στην υποστήριξη, πρόσληψη και δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης στον ιδιωτικό τομεα καθώς και στη δημιουργία συνεργατικών εγχειρημάτων κοινωνικής οικονομίας με την επιδότηση του μισθολογικού κόστους.

Με αυτό τον τρόπο διευκολύνονται οι επιχειρήσεις, ιδίως οι μικρομεσαίες, στην πρόσληψη και τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης.

Ο τρίτος άξονας του σχεδίου μας αφορά στην υποστήριξη των νέων (σε ηλικία) ανέργων, μέσω προγραμμάτων συμβουλευτικής, κατάρτισης, πρακτικής άσκησης και εγγυημένης απασχόλησης σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε ανερχόμενους τομείς της ελληνικής οικονομίας.

Παρεμβάσεις στην Υγεία

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, η Υγεία θα αποτελέσει τα επόμενα χρόνια προμετωπίδα του σχεδίου της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ ώστε να βελτιωθεί σημαντικά η ποιότητα ζωής και το αίσθημα ασφάλειας.

Στόχος του σχεδίου μας είναι η διασφάλιση της πρόσβασης όλων στο φάρμακο και στις αναγκαίες υπηρεσίες υγείας.

Για τον σκοπό αυτό η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα προχωρήσει άμεσα σε:

 • Παροχή ηλεκτρονικής κάρτας υγείας για όλους τους πολίτες, με δημιουργία ηλεκτρονικού μητρώου για ασθενείς και παρόχους υπηρεσιών,
 • Εγκαθίδρυση ηλεκτρονικής διακυβέρνησης στην υγεία, γρήγορη ολοκλήρωση και λειτουργία του χάρτη υγείας, με σκοπό την μείωση της γραφειοκρατίας, της σπατάλης και της διαφθοράς στην συνταγογράφηση.
 • Νέο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδα Υγείας με την δημιουργία του θεσμού του οικογενειακού γιατρού, την δημιουργία των ιατρείων της γειτονιάς και την ανάπτυξη των Κέντρων Υγείας των αστικών περιοχών.

Το σχέδιο για την εκπαίδευση

Σε ότι αφορά την εκπαίδευση, ο κ. Τσίπρας τόνισε πως είναι αναγκαία η υλοποίηση μιας μεγάλης δημοκρατικής ριζοσπαστικής μεταρρύθμισης σε όλες τις βαθμίδες, από την προσχολική αγωγή μέχρι τις μεταπτυχιακές σπουδές.

Οι μεγάλες τομές, θα αποκαθιστούν τους όρους για μια γνήσια πολιτισμική αναγέννηση της χώρας και θα κινηθούν στους εξής άξονες:

 • Ριζικές αλλαγές στο σχολικό πρόγραμμα και στα σχολικά βιβλία στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.
 • Προγράμματα στήριξης που θα αμβλύνουν τις εκπαιδευτικές και κοινωνικές ανισότητες και ριζική αναδιαμόρφωση της ειδικής εκπαίδευσης.
 • Διαρκής επιμόρφωση των εκπαιδευτικών.
 • Κρατικά πιστοποιητικά γλωσσομάθειας σε δύο ξένες γλώσσες και πληροφορικής από το δημόσιο σχολείο.
 • Διαμόρφωση ενός ενιαίου πλαισίου για την τεχνολογική – επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση.
 • Νέος Νόμος-Πλαίσιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση με γνώμονα τη δημοκρατία, την ακαδημαϊκότητα και την εξωστρέφεια.
 • Αναδιαμόρφωση του χάρτη της Ανώτατης Εκπαίδευσης και της Έρευνας με ακαδημαϊκά και γεωγραφικά κριτήρια, σε συνάρτηση με το νέο αναπτυξιακό σχέδιο της χώρας.

Παρεμβάσεις στη Δημόσια Διοίκηση

Τα άμεσα και μεσοπρόθεσμα μέτρα που θα πάρει ο ΣΥΡΙΖΑ για την ανασυγκρότηση της δημόσιας διοίκησης περιλαμβάνουν:

 • Την καθιέρωση Μητρώου Δημοσίων Υπαλλήλων και Λειτουργών με αυξημένα τυπικά προσόντα και εργασιακή εμπειρία από το οποίο θα επιλέγονται με ανοικτές και διαφανείς διαδικασίες όλα τα στελέχη των Δημοσίων Οργανισμών -Επιχειρήσεων και Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου.
 • Βαθιά οργανωτική αλλαγή σε όλη την πυραμίδα του δημόσιου τομέα, από την Κεντρική Διοίκηση έως τον τελευταίο εποπτευόμενο φορέα, με σύγχρονα οργανογράμματα.
 • Τα νέα οργανογράμματα δημιουργούν τις συνθήκες για ένα σύστημα κινητικότητας μέσα στο δημόσιο τομέα που στηρίζεται:

α) στην εθελούσια μετακίνηση

β) στην κάλυψη των ανά κλάδο και επιστημονική ειδικότητα ελλείψεων,

γ) στην πλήρη διαφάνεια, μέσω ανοικτού, πληροφοριακού συστήματος παρακολούθησης της «εσωτερικής αγοράς εργασίας» στο δημόσιο τομέα.

 • Καθιέρωση της αποτίμησης/αξιολόγησης του παραγόμενου έργου της δημόσιας διοίκησης.
 • Είναι ήδη έτοιμο το ηλεκτρονικό ΚΕΠ «ΕΡΜΗΣ», που δίνει αυτοστιγμεί περίπου 20 πιστοποιητικά και σε δύο-τρεις μέρες στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο του κάθε πολίτη περίπου 150 πιστοποιητικά.
 • Αναβάθμιση του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης σε βασικό σύμβουλο του δημοσίου.

Ειδικά για την ψηφιακή πολιτική της δημόσιας διοίκησης

 • Ιδρύουμε μία και μόνη, ενιαία Δημόσια Αρχή, στο υψηλότερο επίπεδο της Κυβέρνησης, με αντικείμενο την ψηφιακή πολιτική και την ηλεκτρονική διακυβέρνηση
 • Ελέγχουμε όλες τις δημόσιες συμβάσεις με ενιαίο τρόπο και ηλεκτρονικά
 • Διασφαλίζουμε τη λειτουργικότητα των ψηφιακών μητρώων του δημοσίου.
 • Ολοκληρώνουμε και επεκτείνουμε το άνοιγμα των δημοσίων δεδομένων
 • Ενισχύουμε, απλοποιούμε και επεκτείνουμε τη Διαύγεια

Καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς

Οι παρεμβάσεις που αφορούν την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς αποτέλεσαν τη σημαία του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ τον Γενάρη του 2015, και συνεχίζουν να αποτελούν ένα από τα βασικά στοιχεία που διαφοροποιεί τον ΣΥΡΙΖΑ πλήρως από το παλιό πολιτικό σύστημα.

Συγκεκριμένα προωθείται:

 • Αυστηροποίηση των ποινών και απλοποίηση των διαδικασιών επιβολής τους. Οι ποινές πρέπει να φτάνουν σε πλήρη δήμευση εισοδημάτων που δεν δηλώθηκαν ή περιουσιακών στοιχείων που δεν δικαιολογούνται.
 • Ισχυρή και στελεχωμένη φορολογική διοίκηση με τεχνικά μέσα και επιχειρησιακό σχεδιασμό.
 • προχωράμε σε Διεθνείς συνεργασίες, τόσο για την μεταφορά τεχνογνωσίας και την υιοθέτηση καλών πρακτικών όσο και για την παροχή πληροφοριών για την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων στο εξωτερικό.

Η κυβέρνησή μας σκοπεύει να καταθέσει αίτημα στις χώρες του εξωτερικού προκειμένου να γνωστοποιηθούν τα περιουσιακά στοιχεία που αποκτήθηκαν από έλληνες κατά τη διάρκεια της κρίσης.

Επιπρόσθετα, προωθείται η εθελοντική αποκάλυψη αδήλωτων καταθέσεων και άλλων χρηματοοικονομικών στοιχείων ώστε να επιβληθούν οι προβλεπόμενοι φόροι.

Όσον αφορά την πάταξη της διαφθοράς, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται να προχωρήσει:

 • Στη χάραξη τομεακής στρατηγικής κατά της διαφθοράς στο σύνολο της δημόσιας διοίκησης και ιδίως στους τομείς υψηλού κινδύνου (υγεία, άμυνα, δημόσιες συμβάσεις - προμήθειες, ΟΤΑ, δημόσια έργα κλπ).
 • Στην πλήρη αναμόρφωση του συστήματος και των διαδικασιών των Δημοσίων Συμβάσεων, με διαφανείς όρους στα Δημόσια Έργα.
 • Στη θέσπιση νέου νομικού πλαισίου για το πολιτικό χρήμα και για το πόθεν έσχες των κρατικών λειτουργών.

Κλείνοντας την ομιλία του στη ΔΕΘ, ο κ. Τσίπρας διεμήνυσε πως «στις 20 Σεπτέμβρη κρίνεται αν θα επιστρέψουμε στη σκοτεινή περίοδο της διαφθοράς, της αναξιοκρατίας, των δικτύων εξουσίας και της διαπλοκής που κυριάρχησαν στη χώρα τις τελευταίες δεκαετίες και θέριεψαν κυριολεκτικά κατά την περίοδο της κυβέρνησης Σαμαρά ή αν θα συνεχίσουμε τον αγώνα για την έξοδο από την κρίση και τις πολιτικές λιτότητας που ξεκινήσαμε πριν λίγους μήνες».

Ρoή Ειδήσεων