ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές 2015: Ο Μεϊμαράκης φέρνει σε δύσκολη θέση τον Τσίπρα

Εκλογές 2015: Ο Μεϊμαράκης φέρνει σε δύσκολη θέση τον Τσίπρα

Σε αντίθεση με τον Αντώνη Σαμαρά που απέφευγε τις απευθείας συγκρούσεις με τον Αλέξη Τσίπρα, ο νέος πρόεδρος της ΝΔ, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ακολουθεί την ακριβώς αντίθετη στρατηγική με στόχο να φέρει τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ πρό των ευθυνών του για την επόμενη μέρα, μετά την εκλογική διαδικασία της 20ης Σεπτεμβρίου.

Οι συνεχείς αναφορές του προέδρου της ΝΔ σε κυβέρνηση συνασπισμού και το «άνοιγμα» στον ΣΥΡΙΖΑ – Πώς εγκλώβισε τον Αλέξη Τσίπρα στην εσωστρέφεια της αριστεράς

Ούτε λίγο, ούτε πολύ, ο κ. Μεϊμαράκης επιχειρεί να αποδομήσει από τώρα τη ρητορική του Αλέξη Τσίπρα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα συνεργαστεί ούτε με το ΠΑΣΟΚ, ούτε με τη ΝΔ, ούτε με το Ποτάμι.

Ο αρχηγός της ΝΔ είναι αρκετά έμπειρος σε πολιτικές αναμετρήσεις και γνωρίζει πολύ καλά ότι όποιο κόμμα κι αν έρθει πρώτο στις επικείμενες εκλογές, εκ των πραγμάτων, θα αναγκαστεί να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού με περισσότερα των δύο κόμματα.

Γνωρίζει επίσης ότι η ρητορική του κ. Τσίπρα ότι δεν θα συνεργαστεί με κανέναν, είναι τουλάχιστον ουτοπική, αφού η αυτοδυναμία είναι άπιαστο όνειρο και το ενδεχόμενο διπλών εκλογών είναι «απαγορευμένο» και συνάμα επικίνδυνο για τον τόπο.

Για αυτούς ακριβώς τους λόγους ο κ. Μεϊμαράκης σε κάθε ευκαιρία ευαγγελίζεται την ανάγκη εθνικής συνεννόησης και κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού κάνοντας παράλληλα άνοιγμα και στον ΣΥΡΙΖΑ.

Την ίδια στιγμή που στον ΣΥΡΙΖΑ «ξορκίζουν» το ενδεχόμενο σύμπραξης με τη ΝΔ για το σχηματισμό μιας κυβέρνησης συνεργασίας, ο πρόεδρος της ΝΔ, βάζει στο τραπέζι το σενάριο του μεγάλου συνασπισμού, φέρνοντας σε πολύ δύσκολη θέση τον κ. Τσίπρα που κινδυνεύει να κατηγορηθεί – για άλλη μια φορά – ότι βάζει το κομματικό συμφέρον και τις ιδεοληψίες πάνω από το εθνικό συμφέρον και την ανάγκη διακυβέρνησης της χώρας.

Δεν είναι τυχαίο ότι μόνο το τελευταίο τριήμερο ο κ. Μεϊμαράκης, σε τρεις διαφορετικές παρεμβάσεις του, έθεσε ξεκάθαρα το συγκεκριμένο ζήτημα. «Στόχος μας είναι να συστήσουμε μια διακομματική επιτροπή, με την συμμετοχή όλων των κομμάτων, ώστε να εκπονήσουμε ένα Εθνικό Σχέδιο που θα εφαρμοστεί αντί του μνημονίου».

Παράλληλα, με τη στρατηγική του ο κ. Μεϊμαράκης στοχεύει στη δεξαμενή των αναποφάσιστων δίνοντας την εικόνα ενός υπεύθυνου κόμματος, έτοιμου να φέρει σε πέρας την αποκατάσταση της πολιτικής σταθερότητας.

Επιδιώκει με κάθε τρόπο να φέρει τον κ. Τσίπρα αντιμέτωπο με το αντιμνημονιακό παρελθόν του και να τον αναγκάσει να δηλώσει αν είναι υπέρ ή κατά του μνημονίου, αφού ακόμα και τώρα – 12 μέρες πριν από τις εκλογές – ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ξεκαθαρίσει τι θα κάνει με το νέο μνημόνιο που ο ίδιος υπέγραψε.

Σε αντίθεση με τον Αλέξη Τσίπρα, ο πρόεδρος της ΝΔ δεν «ποντάρει» στην επικείμενη «τηλεμαχία» που θα έχουν οι δύο άντρες.

Αυτό που διαμηνύουν στελέχη της Συγγρού είναι ότι ο κ. Μεϊμαράκης δεν θα αντιμετωπίσει τον Αλέξη Τσίπρα ώς εν αναμονή πρωθυπουργό, αλλά ώς τέως πρωθυπουργό που θέλησε να αποδράσει με την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

Διαβάστε στο Newsbomb.gr όλες τις ειδήσεις για τις Εκλογές 2015 Σεπτέμβριος – Εθνικές Βουλευτικές

Σχετικές ειδήσεις