Τηλεφωνική επικοινωνία Παυλόπουλου - Τουσκ για την προσφυγική κρίση

Newsroom Newsroom

Τηλεφωνική επικοινωνία Παυλόπουλου - Τουσκ για την προσφυγική κρίση

Το μεταναστευτικό στο επίκεντρο και στη συνάντηση με τον Νίκο ΧριστοδουλάκηΤηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλτ Τούσκ, είχε νωρίτερα σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος - αφού προσκάλεσε τον κ. Τουσκ στην Αθήνα προκειμένου να συζητήσουν το μεταναστευτικό - του τόνισε την ανάγκη περαιτέρω ενεργοποίησης της ΕΕ στην αντιμετώπιση του προβλήματος και του ζήτησε να στηρίξει την πρωτοβουλία του για την σύγκλιση έκτακτης Συνόδου Κορυφής στο πλαίσιο της ΕΕ αφιερωμένης στο ζήτημα του μεταναστευτικού.

Το μεταναστευτικό στο επίκεντρο και στη συνάντηση Παυλόπουλου - Χριστοδουλάκη

«Η εικόνα μιας Ευρώπης που ασχολήθηκε με το θέμα αυτό τον περασμένο Ιούνιο εντελώς επιδερμικά δεν ταιριάζει στον πολιτισμό, τον οποίο έχουμε στην Ευρώπη, στις αρχές και στις αξίες της Ευρώπης» υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά την συνάντησή που είχε με τον υπουργό Οικονομίας Νίκο Χριστοδουλάκη και προσέθεσε:
«Πρέπει το συντομότερο δυνατόν να κάνουμε αυτή την συνάντηση, ώστε να ληφθούν αποφάσεις, που στόχο έχουν, όχι μόνο να διαφυλάξουν τα σύνορα της Ευρώπης, αλλά κυρίως να αντιμετωπίσουν το θέμα αυτό υπό όρους ανθρωπισμού και δικαιωμάτων του ανθρώπου. Γιατί αυτός είναι ο πολιτισμός της Ευρώπης και αυτός είναι ο πολιτισμός της Ελλάδος. Αυτός είναι που μπόλιασε τον πολιτισμό της Ευρώπης γενικότερα».

Από την πλευρά του, ο κ. Χριστοδουλάκης χαρακτήρισε την παραπάνω εξέλιξη ιδιαιτέρως σημαντική και συμπλήρωσε ότι θα δοθεί η ευκαιρία στην Ελλάδα να πει ότι τους τελευταίες μήνες, παρά τα λίγα μέσα που διαθέτει, κάνει την δουλειά της όσο καλύτερα μπορεί αναφορικά με το Μεταναστευτικό, και πως αξίζει η χώρα κάθε δυνατή βοήθεια, αρωγή και αναγνώριση σε αυτό το τεράστιο ανθρωπιστικό έργο, το οποίο προσπαθεί να επιτελέσει.

Αναφερόμενος στο έργο της υπηρεσιακής κυβέρνησης και ειδικότερα του υπουργείου Οικονομίας, ο κ. Χριστοδουλάκης τόνισε ότι «κινητοποιούμαστε, με κάθε δυνατό τρόπο, στο διάστημα αυτό, έτσι ώστε να διασφαλίσουμε κάθε δυνατή πηγή κοινοτικής χρηματοδότησης, προκειμένου να οργανωθεί αποτελεσματικά η υποδοχή των προσφύγων, αλλά ταυτόχρονα να στηριχθούν και τα νησιά, τα οποία προσφέρουν πολύ, κοινωνικά σε αυτό το έργο, αλλά έχουν κλονισθεί, επίσης, σημαντικά».

Όπως σημείωσε ο υπουργός Οικονομίας «θα πρέπει να αξιοποιηθεί κάθε δυνατός πόρος προς αυτή την κατεύθυνση» και πρόσθεσε ότι «θα ζητήσουμε τη συνδρομή και της ΕΕ, η οποία ελπίζω ότι θα είναι αποτελεσματική, ξεπερνώντας μια σειρά από εμπόδια, καθυστερήσεις, που έχουν επιδειχθεί μέχρι να αποφασίσει την αποτελεσματική αντιμετώπιση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στην προσπάθεια που γίνεται για την εξασφάλιση ευρωπαϊκών πόρων για επενδύσεις, τόσο για το τρέχον πρόγραμμα, το οποίο λήγει, αλλά κυρίως για το νέο πρόγραμμα, το οποίο πρέπει να επιταχυνθεί, να αυξηθεί και να μας βοηθήσει να βγει η χώρα από την κρίση και την βαθιά ύφεση.

Καταλήγοντας, ο κ. Χριστοδουλάκης σημείωσε ότι «αν δεν λύσουμε αυτά τα θέματα με επενδύσεις και μαζική απασχόληση, το μέλλον της χώρας θα είναι πολύ δύσκολο. Αυτά θα κρίνουν το μέλλον της χώρας».

Αναφερόμενος στις αρμοδιότητες της υπηρεσιακής κυβέρνησης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε ότι «κάθε ενέργεια που διασφαλίζει ευρωπαϊκούς πόρους, που είναι τόσο πολύτιμοι, είναι επιβεβλημένη για την κυβέρνηση. Και ορθώς η κυβέρνηση ασχολείται με τα θέματα αυτά, ιδίως αυτές τις κρίσιμες ώρες».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

DPG NETWORK

ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2019 Newsbomb.gr - All rights reserved