ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χριστοδουλοπούλου: Οι περισσότεροι μετανάστες ήρθαν από όταν παραιτηθήκαμε

Χριστοδουλοπούλου: Οι περισσότεροι μετανάστες ήρθαν από όταν παραιτηθήκαμε

Για πρωτοφανή ανοησία όσων κατηγορούν τον ΣΥΡΙΖΑ ότι έκανε σήμα στους πρόσφυγες να έρθουν στην Ελλάδα, έκανε λόγο η Τασία Χριστοδουλοπούλου – «Δεν κάλεσα εγώ τους πρόσφυγες στην Ελλάδα - Οι πολλοί μετανάστες ήρθαν από τη μέρα που παραιτηθήκαμε», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

«Τραγική σύμπτωση, από τις 27 που παραιτηθήκαμε και μέσα σε μία εβδομάδα, ήρθαν στα νησιά, έσπασαν κάθε ρεκόρ, 51.000 πρόσφυγες, όταν επί των ημερών μας ερχόντουσαν σε όλα τα νησιά 12.000. Τα πράγματα είναι εξαιρετικά δύσκολα για να γίνονται αντικείμενο κριτικής, και μάλιστα κακόπιστης, διότι στην πολιτική μου, και μάλλον στην πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ χρεώθηκε ότι εμείς ήμασταν υπεύθυνοι που έρχονταν οι πρόσφυγες στα νησιά και στη χώρα μας, διότι δήθεν κάναμε σήμα "ελάτε" λες και είχαμε πρόβλημα να μαζέψουμε εδώ τους πρόσφυγες και αυτό θα ήταν προς όφελος του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι μία ανοησία πρωτοφανής», τόνισε η πρώην αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής στον αέρα των «Παραπολιτικών».

Απαντώντας, δε, στις αιτιάσεις ότι η κυβέρνηση δεν ελέγχει τα σύνορα, σημείωσε: «Ξέρετε πώς γίνεται η είσοδος των προσφύγων, μόλις περνούν στα ελληνικά σύνορα τρυπάνε τις βάρκες και πέφτουν στο νερό, οπότε το Λιμενικό είναι υποχρεωμένο, πλέον, να κάνει διάσωση, γιατί απαγορεύεται να αφήσει ανθρώπους να πνιγούν στη θάλασσα. Είπαν ότι τους έκανα νεύμα να έρθουν γιατί έκλεισα τα κέντρα κράτησης. Στα κέντρα κράτησης, ως γνωστόν, απαγορεύεται να υπάρχουν πρόσφυγες γιατί τυγχάνουν ειδικής διεθνούς προστασίας και σε κάθε περίπτωση τα κέντρα κράτησης είναι μόνο 7.500 θέσεις και δεν θα μπορούσες να κάνεις τέτοια πολιτική ακόμα και αν το ήθελες, όταν εδώ ο αριθμός ήταν όχι απλά πολλαπλάσιος αλλά υπέρ δεκαπολλαπλάσιος».

Παράλληλα, αφού σημείωσε πως «τελικά ήρθαν οι μέρες και οι ώρες, τραγικές θα έλεγα, που όλα αυτά διαψεύστηκαν από τη ζωή, διότι οι πρόσφυγες μετακινούνται με τρομερούς ρυθμούς και στη χώρα μας και σε όλες τις χώρες της Δυτικής Ευρώπης και αναδεικνύουν το μείζον πρόβλημα, που είναι οι αιτίες που αυτοί οι άνθρωποι εγκαταλείπουν τις πατρίδες τους, και ταυτόχρονα οι υποχρεώσεις που έχουν οι ευρωπαϊκές χώρες με τις συμβάσεις τους να υποδέχονται τον πρόσφυγα πολέμου, να του παρέχουν προστασία και να μην του κλείνουν την πόρτα στο άσυλο ή σε ό,τι διεκδικεί», η κα Χριστοδουλοπούλου πρόσθεσε αναφορικά με το μνημόνιο:

«Yπογράφτηκε αυτή η συμφωνία, η οποία σύμφωνα με τα δεδομένα που γνωρίζουμε ήταν ένα προϊόν πάρα πολύ μεγάλης πίεσης, πάρα πολλών εκβιασμών και αδιέξοδων που θα δημιουργούνταν στη χώρα μας με μία κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας. Δεν ήταν κάτι που το θέλαμε, δεν ήταν κάτι που το επιθυμούσαμε, ήταν κάτι που υποχρεωθήκαμε να το κάνουμε», ξεκαθαρίζοντας πως δεν θεωρεί ότι επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ επικύρωσε αυτήν τη συμφωνία έγινε σε μία μέρα μνημονιακό κόμμα.

Σχετικά με τη συμμετοχή της, τέλος, στο ψηφοδέλτιο η κ. Χριστοδουλοπούλου τόνισε: «Μάλλον στο Επικρατείας, αλλά δεν τα έχουμε κλείσει, γιατί τώρα αυτό δεν έχει σημασία, σημασία έχει ότι στρατευόμαστε όλοι για να νικήσει ο ΣΥΡΙΖΑ».