ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αβραμόπουλος: Η Κομισιόν θα παρουσιάσει νέο πακέτο για το μεταναστευτικό

Αβραμόπουλος: Η Κομισιόν θα παρουσιάσει νέο πακέτο για το μεταναστευτικό

Νέο πακέτο για το μεταναστευτικό αναμένεται να παρουσιαστεί από την Κομισιόν, όπως υπογράμμισε ο αρμόδιος Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Μιλώντας ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε ότι μέσω του νέου πακέτου θα επιδιωχθεί η σημαντική αύξηση του αριθμού των προσφύγων για μετεγκατάσταση, κάτι που θα δώσει ανάσα σε χώρες σαν την Ελλάδα και την Ιταλία.

Με το νέο πακέτο αναμένεται επίσης, να δοθούν συγκεκριμένα στοιχεία για τη λειτουργία του «Μηχανισμού Έκτακτης Αντιμετώπισης».

Επίσης εξέφρασε ικανοποίηση για την άμεση κινητοποίηση της ελληνικής κυβέρνησης για το διορισμό της Αρχής που θα διαχειρίζεται τα προβλεπόμενα από την Ε.Ε. κονδύλια.

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος εξήγησε ότι η σχετική ενημέρωση για τη σύσταση της Διαχειριστικής Αρχής, έγινε από την ελληνική κυβέρνηση σήμερα. Ανέφερε συγχρόνως ότι «η Ελλάδα ζήτησε έκτακτη χρηματοδότηση για την κάλυψη άμεσων αναγκών» και υποσχέθηκε ότι «η χρηματοδότηση ξεκινάει άμεσα».

Σε σχέση με την Ελλάδα, ο Επίτροπος αναφέρθηκε στην επίσκεψή του μαζί με τον Α' αντιπρόεδρο κ Τίμερμανς στην Κω, όπου συνάντησε τις τοπικές αρχές.

«Μεταφέραμε μήνυμα στήριξης και αλληλεγγύης προς την Ελλάδα, αυτές τις δύσκολες ώρες» είπε.

Πρόσθεσε ότι η Κομισιόν «επισπεύδει το να τεθεί άμεσα σε λειτουργία το «hotspot» στον Πειραιά, απ’ όπου θα μπορούν να μετακινούνται με ταχύτητα οι εμπειρογνώμονες προς τα νησιά που είναι οι βασικές πύλες εισόδου και όπου εγκαθίστανται χώροι υποδοχής».

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος ανέφερε επίσης, ότι κατά τις τελευταίες ώρες η Ελλάδα έχει ζητήσει την ενεργοποίηση του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας.

«Με την ευκαιρία, θέλω να σας υπογραμμίσω» πρόσθεσε, «ότι το μεγάλο και σημαντικό αυτό ζήτημα είναι πρωτόγνωρο και ίσως αποτελεί τη μεγαλύτερη κρίση από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Όμως, η Ευρώπη δεν έμεινε απαθής. Από την πρώτη στιγμή, αναλάβαμε δεσμεύσεις και σε χρόνο ρεκόρ για τα ευρωπαϊκά δεδομένα, η Επιτροπή ολοκλήρωσε την δουλειά της και κατέθεσε την Ευρωπαϊκή Ατζέντα για την Μετανάστευση. Εναπόκειται πλέον στα κράτη - μέλη να την εφαρμόσουν».

Στην ευθύνη των κρατών - μελών και την ολιγωρία του Συμβουλίου αναφέρθηκε και η εισηγήτρια Σκα Κέλερ: «Για το Συμβούλιο έχω να πω ότι είναι όνειδος το ότι δεν μπορούν να συμφωνήσουν για την μετεγκατάσταση 40.000 προσφύγων και μιλούν για 23.000, τη στιγμή που στην Ελλάδα φθάνουν 20.000 πρόσφυγες κάθε εβδομάδα» είπε και υπογράμμισε: «Ζητούμε άμεσα τη δεσμευτική κατανομή 40.000 προσφύγων θεωρώντας την ως μια απλή αρχή. Θέλουμε, παράλληλα, να λαμβάνονται υπ’ όψιν τα δικαιώματά τους και να μην στέλνονται σαν πακέτα δεξιά και αριστερά χωρίς να τους ζητάται τι επιθυμούν και τι είναι καλύτερο για αυτούς», κατέληξε η ευρωβουλευτής.

Στο Ευρωκοινοβούλιο αύριο Τετάρτη το μεταναστευτικό

Την αντιμετώπιση της πρόσφατης κρίσης από την ΕΕ και τα κράτη - μέλη, που προκάλεσαν οι αυξανόμενες ροές προσφύγων στη Μεσόγειο και στα Δυτικά Βαλκάνια, θα συζητήσουν αύριο, Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου , οι ευρωβουλευτές με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Φρανς Τίμερμανς, και τον υπουργό Εργασίας του Λουξεμβούργου, Νίκολας Σμιτ, στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο.
Το ΕΚ θα παρουσιάσει τις προτάσεις του σε ψήφισμα που θα υιοθετήσει την Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου.