ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσακαλώτος: Η λύση θα βρεθεί στην επόμενη Βουλή

Τσακαλώτος: Η λύση θα βρεθεί στην επόμενη Βουλή

Της άποψής του να διεξαχθεί πρώτα το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ και έπειτα να γίνουν εκλογές, υπεραμύνθηκε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη συμφωνία με τους δανειστές, αλλά και στις μετεκλογικές συνεργασίες.

«Ήμουν από αυτούς πού λέγανε πρώτα να γίνει το Συνέδριο και μετά να γίνουν οι εκλογές, για να μπορέσει ο κόσμος να συζητήσει σοβαρά για τη δική μας στρατηγική. Οπότε, νομίζω, ότι πολύς κόσμος ήθελε το χρόνο να μπορεί καταλάβει τι πρέπει να γίνει και πώς πρέπει να γίνει και με ποιον τρόπο», τόνισε χαρακτηριστικά ο μέχρι πρότινος υπουργός Οικονομικών στο ραδιοσταθμό Βήμα FM.

Ερωτηθείς τι θα συνέβαινε, χωρίς συμφωνία στις 12 Ιουλίου, απάντησε: «Έτσι όπως ήταν τα πράγματα, δεν είχαμε πολύ μεγάλη επιλογή. Θα ήταν σοβαρές οι επιπτώσεις και το κυρίαρχο, θα ήταν σοβαρές οι επιπτώσεις στον κόσμο... Δηλαδή, θα ήταν πολύ σοβαρές οι επιπτώσεις στους ανθρώπους με πολύ μικρές καταθέσεις και θα περνούσαμε πάρα πολλές δύσκολες στιγμές».

Για τις μετεκλογικές συνεργασίες, δε, υποστήριξε πως «εγώ νομίζω ότι θα βρεθεί η λύση εντός της επόμενης Βουλής. Αλλά αυτό θα εξαρτηθεί κι από το εκλογικό αποτέλεσμα. Το μεγάλο άγχος που έχω, για να δουλέψει η συμφωνία, για να μπορείς να διαπραγματευτείς πράγματα εντός της συμφωνίας και να κάνεις πράγματα, για τα οποία είμαστε υπερήφανοι σε πέντε χρόνια, είναι ότι χρειάζεσαι δυνάμεις που θα το πιστεύουν αυτό. Οι δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ., σας λέω εγώ, δεν το πιστεύουν. Το Ποτάμι δεν έχω μια καλή εικόνα τι ακριβώς πιστεύει».

Στη συνέχεια, αφού συμπλήρωσε πως «η επιθετική ρητορική, ότι στον ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν δουλέψει κι ότι λένε ψέματα, αυτό δεν είναι μια βάση για συζήτηση. Δείχνει πάρα πολύ παλαιοκομματική, θυμίζει δεκαετία του 1950 αυτή η ρητορική. Ή θα υπάρχει αυτοδύναμη αριστερή κυβέρνηση ή θα ξαναγίνει κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Νομίζω ότι πιο πολλές δυνάμεις -περιλαμβάνω σε αυτές και τον ΣΥΡΙΖΑ- δεν θα θέλουν και δεν θα μπορούν να πάνε και σε άλλη εκλογική αναμέτρηση», κατέληξε:

«Όχι, δεν το βλέπω (σ.σ. το ενδεχόμενο μεγάλου εκλογικού συνασπισμού). Κι ούτε θα το υποστήριζα εγώ. Τώρα βέβαια, θα έχουμε συλλογικές διαδικασίες. Αλλά εγώ προσωπικά, δεν θα το υποστήριζα».

Σχετικές ειδήσεις