ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για το μεταναστευτικό ζήτησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για το μεταναστευτικό ζήτησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Η Ελλάδα μαζί με την Ιταλία, πρέπει να αντιμετωπίσουν από κοινού το προσφυγικό πρόβλημα δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος είχε συνάντηση με τον πρώην πρωθυπουργό της γειτονικής χώρας, Τζουλιάνο Αμάτο.

Ο Προκόπης Παυλόπουλος υποδέχθηκε τον πρώην Πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζουλιάνο Αμάτο στο Προεδρικό Μέγαρο, το μεσημέρι της Τετάρτης (9/9) και τον χαρακτήρισε «έναν μεγάλο φίλο της Ελλάδας».

Όπως σημείωσε, η φιλία αυτή διακρίνεται όχι μόνον για το ότι ο κ. Αμάτο ηγείται του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου, ο οποίος είναι τόσο σημαντικός για την Ελλάδα, αλλά κυρίως οφείλεται στο γεγονός ότι ο πρώην Πρωθυπουργός της Ιταλίας έχει παίξει έναν αφανή, αλλά ουσιαστικό ρόλο στην όλη προσπάθεια που έκανε η Ελλάδα για να παραμείνει στον χώρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του σκληρού πυρήνα της Ευρωζώνης.

«Όπως έπαιξε και η Ιταλία γενικότερα, και ιδίως εσείς και σας ευχαριστώ θερμά γι΄αυτό», ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Εν συνεχεία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κάλεσε τον κ. Αμάτο, με βάση και τις απόψεις που έχει η Ιταλία και ο Πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, να αντιμετωπίσουμε από κοινού, όπως είπε, το μεγάλο ζήτημα, το Προσφυγικό και Μεταναστευτικό, σε ό,τι αφορά τις πρωτοβουλίες που πρέπει να πάρει η Ευρώπη και σε ό,τι αφορά την επίλυσή του στη ρίζα του.

Ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε ότι η ρίζα του κακού είναι ο πόλεμος στη Συρία και πρόσθεσε ότι δεν μπορεί ούτε η Ευρώπη, ούτε οι μεγάλες δυνάμεις του κόσμου να μείνουν απαθείς στη ρίζα του κακού.

Υπ΄αυτές τις προϋποθέσεις επανέλαβε την θέση του για σύγκληση Έκτακτης Συνόδου Κορυφής, στην οποία θα ζητητηθούν όλα αυτά τα προβλήματα.

Μάλιστα, ο κ. Παυλόπουλος παρατήρησε ότι ο ρόλος της Ιταλίας μπορεί και πρέπει να είναι κορυφαίος και τόνισε ότι «ως δυο λαοί έχουμε από κοινού το προνόμιο το μεγάλο να ανήκουμε στην ίδια γεωγραφική θέση, αλλά έχουμε αντίστοιχα κοινά προβλήματα, τα οποία, με τη φιλία που μας διακρίνει χρόνια οκλόκληρα, μπορούμε να τα επιλύσουμε».

Από την πλευρά του, ο Τζουλιάνο Αμάτο, αφού ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την συνάντηση, υποστήριξε ότι η Ελλάδα είναι τυχερή που τον έχει Πρόεδρο σε αυτές τις δύσκολες στιγμές και εξέφρασε την αισιοδοξία του για την αντιμετώπιση της κρίσης και την ανάδειξη της αξίας της αλληλεγγύης μεταξύ των χωρών-μελών της ΕΕ όσον αφορά στο Μεταναστευτικό.

Μάλιστα, υποστήριξε ότι η αλληλεγγύη στο Μεταναστευτικό, ίσως βρει κάποιον τρόπο να διοχετευτεί και να φτάσει στην Ευρωζώνη, δημιουργώντας μια γέφυρα εμπιστοσύνης μεταξύ των βόρειων και νοτίων κρατών-μελών και να δημιουργήσει μια καλύτερη Ευρώπη.