ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Ξεμπερδεύουμε με το παλιό - Να μην αφήσουμε την Ελλάδα να γυρίσει πίσω

Τσίπρας: Ξεμπερδεύουμε με το παλιό - Να μην αφήσουμε την Ελλάδα να γυρίσει πίσω

Για μεγάλη μάχη που έδωσε η κυβέρνηση, διεκδικώντας το δίκαιο του ελληνικού λαού, αλλά και για «τολμηρή και δύσκολη προσπάθεια να αλλάξουμε τη χώρα», έκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας, παραδεχόμενος ωστόσο ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ δεν κατάφεραν να υλοποιήσουν όσα υποσχέθηκαν – «Λάθος» που… διορθώθηκε ο Βαρουφάκης - «Ο ΕΝΦΙΑ θα καταργηθεί -Τέλος στην ανομία και στην ασυδοσία στα ΜΜΕ - Η αναδιάρθρωση του χρέους είναι μια πραγματικότητα - Δεν πήγαμε στη Ρωσία για να ζητήσουμε χρήματα - Ιδρύσαμε χαρτοφυλάκιο για το μεταναστευτικό όταν οι άλλοι έκαναν σκούπες», ανέφερε.

«Είναι σαφές ότι δεν καταφέραμε να υλοποιήσουμε μέρος των δεσμεύσεών μας, αλλά ο αγώνας συνεχίζεται και ελπίζουμε ότι θα τα καταφέρουμε στο μέλλον», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ερωτηθείς γιατί πρέπει να τον εμπιστευθεί ο ελληνικός λαός, από τη στιγμή που δεν τήρησε τις δεσμεύσεις για τον ΕΝΦΙΑ, το αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ κλπ.

Παράλληλα, ο πρώην πρωθυπουργός τόνισε ότι όλοι γνωρίζουν πως αυτό το εξάμηνο η κυβέρνηση έδωσε μεγάλη μάχη για να διεκδικήσει το δίκαιο το λαού. «Είχαμε υποχρέωση για πρωτογενή πλεονάσματα, αλλά με την διαπραγμάτευση εξοικονομήσαμε 20 δισ. ευρώ, καταφέραμε να σταθεροποιήσουμε την οικονομία και ταυτόχρονα εξασφαλίσαμε35 δισ. από το πακέτο Γιούνκερ», ανέφερε ο κ. Τσίπρας, ενώ δεν παρέλειψε να εστιάσει και στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Όσον αφορά στον κ. Βαρουφάκη, διευκρίνισε ότι σε αυτή τη μάχη που έδωσε η κυβέρνηση με ασύμμετρες δυνάμεις, υπήρξαν επιλογές που έδωσαν στην αρχή δυναμική και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στην πορεία όμως υπήρξαν και λάθη και υπερβολές που όμως διορθώθηκαν την κρίσιμη στιγμή και βάλαμε το συμφέρον της χώρας πάνω από όλα.

«Ο ΕΝΦΙΑ θα καταργηθεί»

Στην ερώτηση σχετικά με μέτρα που περιλαμβάνονται στη συμφωνία και πλήττουν τα ασθενέστερα στρώματα, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι η συμφωνία έχει και αναγκαίους συμβιβασμούς.

Ωστόσο, πρόσθεσε «ο λαός θυμάται τι έχει φέρει η κυβέρνηση Σαμαρά και τι κατάφερε ο ΣΥΡΙΖΑ», αναφερόμενος στη ρύθμιση των 100 δόσεων, την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, ενώ όπως είπε η κυβέρνησή του άφησε ανοιχτό το παράθυρο για τις συλλογικές συμβάσεις και δεν καταργήθηκε το ΕΚΑΣ. «Ακούω τη ΝΔ και τον κ. Μεϊμαράκη, ότι εμείς άλλα υποσχεθήκαμε και άλλα κάναμε», είπε ο κ. Τσίπρας και σημείωσε ότι «η ΝΔ δεν έκανε καν διαπραγμάτευση».

Στην ερώτηση για τον ΕΝΦΙΑ, ο κ. Τσίπρας υποσχέθηκε ότι όταν η οικονομία προχωρήσει σωστά, ο ΕΝΦΙΑ θα καταργηθεί γιατί «είναι άδικος νόμος», ενώ στην ερώτηση αν τον πλήρωσε όταν νομοθετήθηκε, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι δεν ξέφυγε από την υποχρέωση.

Ερωτηθείς για την παιδεία και τη διασύνδεση των πανεπιστημίων με τις ανάγκες της αγοράς, ο πρώην πρωθυπουργός δήλωσε, ότι η παιδεία είναι το συγκριτικό πλεονέκτημα της Ελλάδας, αλλά όπως είπε οι νέοι φεύγουν από τη χώρα. «Είναι ανάγκη», συνέχισε ο κ. Τσίπρας, «να αξιοποιηθεί αυτό το πλεονέκτημα, να αλλάξει το πλαίσιο σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης».

Συμφωνούμε απολύτως, πρόσθεσε, να δώσουμε τη δυνατότητα στα πανεπιστήμια να υπάρχουν δίπλα, ερευνητικά κέντρα και παράλληλα να αναπτύσσονται επιχειρηματικές δραστηριότητες. Ωστόσο, σημείωσε ο κ. Τσίπρας, είναι άλλο πράγμα η σύνδεση της εκπαίδευσης με την παραγωγική διαδικασία και άλλο πράγμα η παράδοση στην αγορά με την οποία είμαστε αντίθετοι.

«Ιδρύσαμε χαρτοφυλάκιο όταν οι άλλοι έκαναν σκούπες»

«Φθάνει με την υποκρισία και τη στοχευμένη επίθεση κατά της κυβέρνησης», απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας ερωτηθείς για το μεταναστευτικό, αλλά και για σχετικές δηλώσεις της πρώην αναπληρώτριας υπουργού Τασίας Χριστοδουλοπούλου.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε επίσης ότι ίδρυσε χαρτοφυλάκιο για τη μετανάστευση, ενώ οι προηγούμενες κυβερνήσεις έκαναν επιχειρήσεις σκούπα στην Ομόνοια.

«Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, αλλά και το Ποτάμι», είπε ο κ. Τσίπρας, «μάς κατηγορούν ότι καλούμε πρόσφυγες, ενώ είμαστε μπροστά σε ένα παγκόσμιο φαινόμενο». «Παραλάβαμε το απόλυτο μηδέν», συνέχισε και υπενθύμισε ότι ο ίδιος έθεσε το θέμα στην ΕΕ μαζί με τον κ. Ρέντσι. «Πετύχαμε την αναδιανομή προσφύγων, ενώ πριν υπήρχε απραξία. Το πρόβλημα αυτό αντιμετωπίζεται με ευθύνη και όχι με λαϊκισμό», υπογράμμισε ο κ.Τσίπρας

Για την υπηρεσιακή κυβέρνηση ο κ. Τσίπρας είπε ότι κινείται στα βήματα που ετοίμασε η προηγούμενη, προσθέτοντας ότι είναι υποκρισία να επικρίνεται η κυβέρνησή του που αντιμετώπισε το πρόβλημα με ευαισθησία.

«Δεν πήγαμε στη Ρωσία για να ζητήσουμε χρήματα»

Σε ερώτηση σχετικά με την αναζήτηση εναλλακτικής λύσης στη Ρωσία, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι ήταν αναγκαία η επανεκκίνηση των ελληνορωσικών σχέσεων που ήταν πράξη ευθύνης στο πλαίσιο της πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής.

Ο πρώην πρωθυπουργός τόνισε ότι ποτέ δεν πήγε στη Ρωσία για να ζητήσει χρήματα, γιατί, όπως είπε, γνωρίζει ότι μια χώρα που είναι υπερχρεωμένη δεν μπορεί να ζητά κάλυψη που είναι εκτός πλαισίου ευρωζώνης.

Παρόλα αυτά, πρόσθεσε, «πήγαμε σε Ρωσία, Κίνα και αλλού για να διαμορφώσουμε συνεργασίες σε πολλά θέματα, ενεργειακά, οικονομικά και αναδείξαμε την Ελλάδα ως πεδίο σταθερότητας, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό».

Στο ερώτημα πώς θα αντιμετώπιζε μια κρίση στο Αιγαίο ευρισκόμενος στη Ρωσία, ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την απορία του διερωτώμενος ότι αν ο πρωθυπουργός βρίσκεται σε Ρωσία ή Κίνα ήταν ανοιχτός σε κρίσεις; Ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε ότι αντιμετώπισε με επιτυχία την κρίση με την Τουρκία όταν η 'Αγκυρα, δέσμευσε μια μεγάλη περιοχή στο Αιγαίο ως πεδίο βολής. «Απέκτησε κύρος, σοβαρότητα και υπευθυνότητα στα εξωτερικά θέματα», σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

«Τέλος στην ανομία και στην ασυδοσία στα ΜΜΕ»

Σε ερώτηση για την κατάσταση στα ΜΜΕ, τη φορολόγησή τους, τους εργαζόμενους και τις άδειες, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην επαναλειτουργία της ΕΡΤ, τονίζοντας ότι πρέπει να μπει ένα τέλος στην ασυδοσία, την ανομία και την αδικία. «Δεν είναι δυνατόν», είπε ο κ. Τσίπρας, «κάποιες επιχειρήσεις που τηρούν τους νόμους, να μην μπορούν να δανειστούν και άλλες να μπορούν».

«Εμείς», συνέχισε, «αψηφήσαμε τον πόλεμο που μας έγινε, είχαμε το θάρρος και ζητήσαμε από τους τηλεοπτικούς σταθμούς να πληρώσουν τα χρωστούμενα», καθιστώντας σαφές ότι θα δημοπρατηθούν οι τηλεοπτικές άδειες και θα καταργηθεί το μονοπώλιο στις ψηφιακές άδειες.

«Η αναδιάρθρωση του χρέους είναι μια πραγματικότητα»

Στην τελική τοποθέτησή του, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε σε δηλώσεις του κ. Μεϊμαράκη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ χρέωσε τη χώρα 90 δισ.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι 86 δισ. ευρώ δεν επιβαρύνουν το χρέος, καθώς ανακυκλώνουν τα χρεολύσια, ενώ «η αναδιάρθρωση του χρέους, είναι μια πραγματικότητα», είπε ο κ. Τσίπρας και αναφέρθηκε στην απόφαση της Συνόδου Κορυφής για αναδιάρθρωση του χρέους: «Υπάρχει επίσης στην έκθεση του ΔΝΤ, στις δηλώσεις Ντράγκι, στην ανάλυση της Επιτροπής και ετοιμαζόμαστε γι αυτό, την στιγμή που η ΝΔ λέει ότι δεν υπάρχει θέμα», κατέληξε ο κ. Τσίπρας.

«Να ξεμπερδεύουμε με το παλιό και να μην αφήσουμε την Ελλάδα να γυρίσει πίσω»

Στη δήλωσή του με την οποία έκλεισε την «τηλεμαχία», ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι «στις 25 Ιανουαρίου, ξεκινήσαμε μια τολμηρή και δύσκολη προσπάθεια να αλλάξουμε την Ελλάδα, δεν δειλιάσαμε να συγκρουστούμε, δώσαμε στιγμές ανάτασης και αξιοπρέπειας στον ελληνικό λαό».

«Την κρίσιμη στιγμή», συμπλήρωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, «βάλαμε το λαό στο τραπέζι και με το δημοψήφισμα ζητήσαμε μια καλύτερη συμφωνία και τα καταφέραμε». Ωστόσο, «οι κρίσιμες μάχες είναι μπροστά μας. Είναι ευκαιρία, τόνισε, να ξεμπερδεύουμε με το παλιό καθεστώς, με τη διαπλοκή και τη διαφθορά. Είναι στο χέρι μας», κατέληξε ο κ. Τσίπρας, «να ξεμπερδεύουμε με το παλιό και να μην αφήσουμε την Ελλάδα να γυρίσει πίσω».