ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ντιμπέιτ: Τι είπαν οι δύο αρχηγοί για το μεταναστευτικό

Ντιμπέιτ: Τι είπαν οι δύο αρχηγοί για το μεταναστευτικό

Το φλέγον ζήτημα του ογκώδους κύματος μεταναστών από χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής τέθηκε επί τάπητος στην τηλεοπτική τηλεμαχία μεταξύ των προέδρων ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας.

«Ως πρωθυπουργός κλήθηκα να εκφέρω γνώμη για τους υπηρεσιακούς υπουργούς γιατί υπήρχαν ανοικτά θέματα. Έχουμε αποτελέσματα. Το ΕΣΠΑ θα πάρει 100% χρηματοδότηση από τους εθνικούς πόρους. Με τον Ρέντσι θέσαμε επί τάπητος το θέμα και το να υπάρξει δράση κατά των δουλεμπόρων. Στην Ιταλία μπορεί να γίνει γιατί οι δουλέμποροι είναι στα σκάφη. Στην Ελλάδα έρχονται με βάρκες που έχουν μόνο μετανάστες», τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

Υπογράμμισε δε, πως «πολεμικού χαρακτήρα επιχειρήσεις δεν μπορούν να γίνουν στην Ελλάδα γιατί χτυπάς ανθρώπους και όχι διακινητές. Ζητήσαμε την Frontex λόγω των τεράστιων θαλάσσιων συνόρων». Αναφορικά με την Αθήνα, σημείωσε ότι «οι μετανάστες έρχονται για να φύγουν. Πρέπει να το αντιμετωπίσουμε».

Από την πλευρά του ο υπηρεσιακός πρόεδρος της ΝΔ, Ευάγγελος Μεϊμαράκης επετέθη στον κ. Τσίπρα, λέγοντας: «Άκουσα ότι ο κ. Τσίπρας είπε – γιατί δεν μπορώ να τον ακούω πια – ότι δεν ήξερα τη διαφορά μεταξύ μεταναστευτικού και προσφυγικού. Θα εξεταστεί αν θα παραμείνει το υπουργείο Μεταναστευτικής πολιτικής. Δεν σημαίνει ότι ένα υπουργείο δίνει τη λύση».

Σημείωσε δε, πως το σχόλιο για το «ωρομίσθιος» δεν ήταν ύβρις αλλά προσπάθεια να δείξει ότι δεν σημαίνει τίποτα το να διαπραγματεύεσαι 17 ώρες. Η Σύνοδος Υπουργών για το μεταναστευτικό είναι πολύ σοβαρή, τόνισε, δίνοντας "ψήφο εμπιστοσύνης" στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, στην περίπτωση που γίνει Σύνοδος Κορυφής.

Για τους πρόσφυγες υπογράμμισε πως «έπρεπε να υπάρχει μηχανισμός στα νησιά. Για τους μετανάστες πρέπει να συνεννοηθούμε και για τους λαθρομετανάστες να τους επαναπροωθήσουμε».

Σχετικές ειδήσεις