Τσίπρας: Να ξεμπερδέψουμε με το σύστημα που κρατάει όμηρο την πολιτική ζωή του τόπου

Newsbomb

Η αντιμετώπιση της διαπλοκής, η στάση που θα ακολουθήσει απέναντι στα ΜΜΕ, οι αντάρτες πρώην «σύντροφοι» που βρέθηκαν απέναντί του πολιτικά, η αναδιάρθρωση του χρέους αλλά και το τρίτο μνημόνιο βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, στο επίκεντρο της συνέντευξης του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας στον τηλεοπτικό σταθμό SBC.

«ΟΤΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΕΠΙΛΕΓΕΙ ΤΗΝ ΚΡΙΣΙΜΗ ΣΤΙΓΜΗ ΝΑ ΜΗ ΛΕΡΩΣΕΙ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥ, ΤΟΤΕ ΕΠΙΛΕΓΕΙ ΜΙΑ ΘΕΣΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ»

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με κριτική που δέχεται από ΜΜΕ, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι «δεν ασχολούμαι με τα συγκροτήματα της παραδημοσιογραφίας που έχουν οργιάσει το τελευταίο διάστημα». Ασχολούμαι με τα μεγάλα προβλήματα που έχει ανάγκη ο τόπος, είπε ο κ. Τσίπρας δηλαδή με τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις και τομές που έχει ανάγκη ο τόπος, και είμαι αποφασισμένος να τις προχωρήσω κι εγώ και οι συνεργάτες μου. Διότι , σημείωσε, «εάν χάσουμε και αυτή την ευκαιρία και γυρίσουμε ξανά πίσω, θα μείνουμε για πάρα πολλά χρόνια καθηλωμένοι».

Ο πρώην πρωθυπουργός σημείωσε ότι ειδικότερα όσον αφορά την πολιτική του ως προς τα ΜΜΕ δεν σκέφτεται καθόλου να κάνει εκπτώσεις λέγοντας ότι αν ήθελε να κάνει εκπτώσεις, θα τις έκανε και στην πρώτη περίοδο, στο πρώτο επτάμηνο.

«Δεν έκανα τις εκπτώσεις την περίοδο εκείνη, που η σύγκρουση με την Ευρώπη ήταν σκληρή και που δεν είχα σταθερό έδαφος να πατήσω», είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε : «Τώρα που θα έχω σταθερό έδαφος, θα φοβηθώ να κάνω πίσω και να μην σπάσουμε το απόστημα που βαραίνει την πολιτική ζωή του τόπου εδώ και δεκαετίες;»

Ερωτηθείς για το αν η πόρτα είναι ανοιχτή για όσους αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι είναι αρνητικός, υπερθεματίζοντας πως ο καθένας έχει διαλέξει τον δρόμο του και όταν κανείς διαλέγει τον δρόμο του, οι δρόμοι είναι σε διαφορετική κατεύθυνση: «Εγώ κακία δεν κρατάω σε κανέναν, από εκεί και πέρα όμως, νομίζω ότι τα πράγματα είναι καθαρά», τόνισε, σημειώνοντας: «Όταν κάποιος επιλέγει σε μια κρίσιμη στιγμή, την ιδεολογική καθαρότητα και να μην λερώσει τα χέρια του και να κάθεται στη γωνιά και να λέει ''τα δύσκολα έρχονται, εγώ σας προειδοποίησα'', τότε επιλέγει μία θέση και στάση που για μένα, δεν είναι θέση και στάση της αριστεράς, που είναι χρήσιμη για τον τόπο. Της αριστεράς του 21ου αιώνα. Η αριστερά για να είναι χρήσιμη για τον τόπο, πρέπει να μην φοβάται να βάλει τα στήθη μπροστά και τα χέρια στη λάσπη. Γιατί αν δε βάλουμε εμείς τα χέρια στη λάσπη, ποιός θα τα βάλει; Ποιός θα στηρίξει τον πιο αδύναμο;»

«Τα χτυπήματα υπάρχουν σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις», απάντησε ο πρώην πρωθυπουργός, σε ερώτηση αν νιώθει ότι έχει δεχθεί χτυπήματα κάτω από τη μέση: «Τώρα νομίζω ότι ένα σύστημα ''δίνει τα ρέστα του'', διότι καταλαβαίνει ότι εδώ μιλάμε για την επόμενη τετραετία πια».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι την προηγούμενη φορά το σύστημα, δεν είχε καμία προσδοκία να ανατρέψει την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και απλά είχε φτιάξει το σχέδιο της παρένθεσης: «Ήξεραν ότι μας περιμένουν κάποιοι στο εξωτερικό, στη γωνία. Τώρα που αυτό το έχουμε σταθεροποιήσει, βλέπουν και φοβούνται ότι η επόμενη τετραετία θα είναι η μεγάλη ευκαιρία που θα έχει ο τόπος για μεγάλες τομές και αλλαγές. Κι αν γίνουν τομές κανονικές και εφαρμογή στο νόμο, ξέρουν ότι δεν θα έχουν θέση στην πολιτική και στην οικονομική ζωή», τόνισε.

Σε ερώτηση σχετικά με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ο κ.Τσίπρας είπε ότι όλες οι ειδήσεις των τελευταίων ημερών είναι θετικές και πρόσθεσε ότι η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης θα έχει ολοκληρωθεί εντός του Νοεμβρίου, οι καταθέσεις είναι εγγυημένες, ενώ εξέφρασε την βεβαιότητά του ότι η Ελλάδα αν όχι το 2016, το 2017 θα μπορεί να βγει στις αγορές και να βγει από την κρίση. Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι θα διασφαλίσει ένα σταθερό οικονομικό περιβάλλον και ότι θα εργαστεί για τις αλλαγές που έχει ανάγκη η χώρα.

Τσίπρας: Σχεδίαζαν να με ρίξουν από το Φεβρουάριο

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αποκαλύπτει πως υπήρχε σχέδιο για αριστερή παρένθεση με άδεια ταμεία

Σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ATTICA ο κ. Τσίπρας κάνει την αυτοκριτική του, παράλληλα όμως δηλώνει πως εάν χρειαζόταν θα έδινε και πάλι την ίδια σκληρή μάχη και δεν θα συμβιβαζόταν.

Παραδέχεται ότι πήρε πολύ δύσκολες αποφάσεις, αλλά δεν είπε ποτέ ψέμματα στον ελληνικό λαό.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αποκαλύπτει πώς υπήρχε σχέδιο για αριστερή παρένθεση με άδεια ταμεία και ότι κάποιοι σχεδίαζαν να ρίξουν την κυβέρνησή του από τον Φεβρουάριο.

Για τις επιλογές του σε πρόσωπα, δηλώνει πως ορισμένα αποδείχτηκαν κατώτερα της εμπιστοσύνης του και τονίζει πως όλοι, όπως και ο ίδιος, κρίνονται από τις επιλογές τους.

Ο Αλέξης Τσίπρας πιστεύει πως το 62% του «όχι» στο δημοψήφισμα άλλαξε το παιχνίδι και ανάγκασε τους εταίρους να μας δώσουν μία συμφωνία με προοπτική, λιγότερο σκληρή από αυτήν που τέθηκε στην κρίση του ελληνικού λαού στις 5 Ιουλίου.

Και δηλώνει αποφασισμένος να προχωρήσει στην υλοποίηση των δύσκολων μέτρων της συμφωνίας, με στόχο η χώρα να μπει σε τροχιά ανάπτυξης το 2016. Μιλά για τα ανοικτά «μέτωπα» μέσα στη συμφωνία και κυρίως για το χρέος, τα κόκκινα δάνεια, τις θέσεις εργασίας και την ενέργεια και δεσμεύεται να δώσει σκληρές μάχες, εφόσον επανεκλεγεί ο ΣΥΡΙΖΑ, πραγματοποιώντας μεγάλες τομές για την ανάπτυξη, αλλά με κοινωνικό πρόσημο.

Επισημαίνει πως μέσα από αυτή την πολύμηνη μάχη η χώρα μας κέρδισε έδαφος και ανέκτησε το κύρος της, καθώς οι εταίροι αναγκάστηκαν να παραδεχθούν τις συνέπειες των επιλογών τους. Και παραμένει αισιόδοξος για την αλλαγή των συσχετισμών στην Ευρώπη, καθώς βλέπει να διαμορφώνεται η προοπτική μιας ευρωπαϊκής αριστεράς απέναντι στον φιλελεύθερο μονόδρομο, στην οποία και το δικό του κόμμα συνέβαλε, όπως λέει.

Σε όσους τον κατηγορούν ότι πρόδωσε τις αρχές και τις αξίες της αριστεράς, απαντά με νόημα πως δεν είναι επαναστατικό να κάθεσαι στη γωνία για να μην λερώσεις τα χέρια σου.

Για τις υποθέσεις διαφθοράς και τα διαπλεκόμενα συμφέροντα, κατηγορεί τη ΝΔ πως ενώ μιλά για κάθαρση, στην ουσία ζητά εθνική συγκάλυψη και τονίζει πως το κόμμα του Βαγγέλη Μεϊμαράκη κάτι φοβάται από τις αποκαλύψεις Φαλτσιανί για τη λίστα Λαγκάρντ, ενώ τον καλεί να πάνε μαζί πριν τις εκλογές στους εισαγγελείς, προκειμένου να μάθουν ποια είναι τα ονόματα των πολιτικών στη λίστα.

Ο Αλέξης Τσίπρας κάνει διεξοδική αναφορά στο προσφυγικό ζήτημα, το οποίο χαρακτηρίζει ως μεγάλη τραγωδία του ευρωπαϊκού πολιτισμού και αποκαλύπτει πως η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, με την οποία έχει συνομιλήσει επανειλημμένως για το θέμα αυτό, έχει τρομοκρατηθεί. Χαρακτηρίζει καινοφανές το γεγονός πως ο πρόεδρος της ΝΔ δείχνει να μην καταλαβαίνει, όπως λέει, ότι το πρόβλημα είναι προσφυγικό και όχι μεταναστευτικό και τον κατηγορεί πως θέλει να παίζει στο ίδιο ταμπλό με την Χρυσή Αυγή για ψηφοθηρικούς λόγους.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απευθύνεται στους νέους και τους καλεί να ψηφίσουν στις 20 Σεπτεμβρίου, γιατί η αποχή θα είναι ψήφος στο κατεστημένο και τονίζει πως το διακύβευμα των εκλογών είναι πρόοδος ή συντήρηση. Ξεκαθαρίζει πως στις 21 Σεπτεμβρίου θα υπάρχει κυβέρνηση και πως ακόμα και αν το κόμμα του είναι αυτοδύναμο θα επιδιώξει συνεργασίες.

Σχετικές ειδήσεις

ΜΕΛΟΣ ened Monetized by DPG Digital Media Group ©2010-2024 ⚡ Newsbomb.gr - All rights reserved