ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημοσκοπήσεις 2015: Δημοσκοπικό θρίλερ λίγο πριν την εκλογική αναμέτρηση

Δημοσκοπήσεις 2015: Δημοσκοπικό θρίλερ λίγο πριν την εκλογική αναμέτρηση

Αμφίρροπο ντέρμπι μέχρι την ύστατη στιγμή πριν τις κάλπες δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις.

Σε δημοσκόπηση της εταιρείας Pro Rata για την Εφημερίδα των Συντακτών, η διαφορά υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ έχει ανέβει στις 4 μονάδες.

Στην έρευνα της Pro Rata προβλέπεται οκτακομματική βουλή, με το ποσοστό όσων απαντούν «δεν ξέρω/δεν απαντώ» να φθάνει στο 15%.

Τρίτο κόμμα είναι η Χρυσή Αυγή με ποσοστό 7,5% και ακολουθούν: ΚΚΕ 5%, ΠΟΤΑΜΙ 5%, ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ 5%, Λαϊκή Ενότητα 3%, Ένωση Κεντρώων 3% και ΑΝ. ΕΛΛ. 2,5%. Στο 1,5% το άκυρο/λευκό, στο 10% η αποχή.

Διαφορετικά είναι τα ευρήματα της δημοσκόπησης που διενήργησε το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας για λογαριασμό του ΣΚΑΙ, λίγες μέρες πριν τις κάλπες της 20ης Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση αυτή η ΝΔ αποσπά το 30% στην πρόθεση ψήφου, με τον ΣΥΡΙΖΑ να ακολουθεί με 29,5%.

Τρίτο κόμμα αναδεικνύεται η Χρυσή Αυγή, με 6,5%.

Μάχη για την τέταρτη θέση δίνουν ΚΚΕ (5,5%), ΠΑΣΟΚ (5%) και Ποτάμι (5%), ενώ η Ένωση Κεντρώων έπεται με 4%. Στο «νήμα» φαίνεται να μπαίνει στη Βουλή η Λαϊκή Ενότητα, με ποσοστό 3%, ενώ εκτός κοινοβουλίου μένουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, κερδίζοντας το 2,5% της πρόθεσης ψήφου.

Σε δημοσκόπηση της Κάπα Research που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του Βήματος στις 15 και 16 Σεπτεμβρίου ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ένα οριακό προβάδισμα 0,6% έναντι της ΝΔ.

Συγκεντρώνει την προτίμηση του 29% των ψηφοφόρων έναντι 28,4% της ΝΔ.Και τα δύο κόμματα παρουσιάζουν αισθητή άνοδο σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση. Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Χρυσή Αυγή με 6,7% και ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ με 5,9% το ΚΚΕ με 5,5%, το Ποτάμι με 5% και η Λαϊκή Ενότητα με 3,5%. Στο όριο εισόδου στη Βουλή βρίσκονται η Ένωση Κεντρώων με 3,2% και οι ΑΝΕΛ με 3%.

Ο Αλέξης Τσίπρας προηγείται κι αυτός οριακά του Βαγγέλη Μειμαράκη στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός με 36,5% έναντι 35,1%.

Πάντως οι αναλυτές μιλούν για μάχη που δημοσκοπικά κινείται στα όρια του στατιστικού λάθους και έτσι επισημαίνουν ότι όλα θα κριθούν στις λεπτομέρειες.

Έτσι όλοι δείχνουν με νόημα τις κινήσεις των επιτελείων των κομμάτων για να δείξουν και το που θα κριθεί η μάχη στην τελική ευθεία για την κάλπη.

Το Λεκανοπέδιο Αττικής, η Κρήτη και η Θεσσαλία αποτελούν τις περιφέρειες που θα κρίνουν τον νικητή των εκλογών της 20ής Σεπτέμβρη καθώς -όπως αναφέρουν ειδικοί αναλυτές- οι αγρότες, οι αναποφάσιστες γυναίκες αλλά και οι συσπειρώσεις των κομμάτων θα καθορίσουν ποιος από τους δύο μονομάχους, ΣΥΡΙΖΑ ή ΝΔ, θα κόψει πρώτος το νήμα της κάλπης.

Δεν είναι τυχαίο ότι επιλέγουν την Κρήτη για να κατέλθουν υποψήφιοι και οι δύο αρχηγοί των κομμάτων, υποστηρίζουν οι ειδικοί, ούτε το ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα είναι υποψήφιος στη Θεσσαλία, ενώ ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης στη Β΄ περιφέρεια της Αθήνας.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ