ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΝΔ: Υπόγειες διαβουλεύσεις και μυστικά δείπνα στη μάχη της διαδοχής

ΝΔ: Υπόγειες διαβουλεύσεις και μυστικά δείπνα στη μάχη της διαδοχής

Πυρετώδεις διεργασίες και έντονο παρασκήνιο είναι σε πλήρη εξέλιξη στη «γαλάζια» παράταξη, μετά την απόφαση του Ευ. Μεϊμαράκη να ανοίξει τις διαδικασίες για την εκλογή νέου προέδρου.

Ο ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ, ΟΙ «ΔΕΛΦΙΝΟΙ», ΟΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΕΣ ΚΑΙ Ο ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ

Τα τηλέφωνα έχουν πάρει «φωτιά» με τους περισσότερους ωστόσο να κρατούν στάση αναμονής και να μην παίρνουν ανοιχτά θέση υπέρ κάποιας υποψηφιότητας.

Το ίδιο κάνουν και οι «δελφίνοι», οι οποίοι αναμένουν και τις κινήσεις του Βαγγέλη Μεϊμαράκη ο οποίος βρίσκεται στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο του ΕΛΚ.

Αν και ο ίδιος έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν προτίθεται να διεκδικήσει την προεδρία, καθώς διαφωνεί με τη διαδικασία εκλογής, «γαλάζια» στελέχη ασκούν πιέσεις και τονίζουν πως μόνο αυτός μπορεί να εγγυηθεί την ενότητα της κεντροδεξιάς παράταξης.

Έξαλλος ο Μεϊμαράκης με Βορίδη και Γεωργιάδη

Ο υπηρεσιακός πρόεδρος της ΝΔ εμφανίζεται ιδιαίτερα ενοχλημένος από την στάση που κράτησαν ορισμένα στελέχη του κόμματος, όπως ο Μάκης Βορίδης και ο Άδωνις Γεωργιάδης, κατά την διάρκεια του προεκλογικού αγώνα όπου ήταν σχεδόν εξαφανισμένοι από τα ΜΜΕ. Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν η δημόσια κριτική που δέχθηκε από τα δύο συγκεκριμένα στελέχη πριν καν ανακοινωθούν τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε το βράδυ των εκλογών με τον Αντώνη Σαμαρά του εξέφρασε την δυσφορία του για την στάση των Βορίδη και Γεωργιάδη που διατηρούν άριστες σχέσεις μαζί του, αλλά ο Αντώνης Σαμαράς του απάντησε πως δεν έχει καμία σχέση και υπενθύμισε στον Ευάγγελο Μεϊμαράκη πως ήταν προσωπική του επιλογή να τον διαδεχθεί, έστω και μεταβατικά στην προεδρία του κόμματος.

Περιμένουν στη... γωνία

Από τη στάση που θα τηρήσει ο κ. Μεϊμαράκης θα εξαρτηθεί ο αριθμός των υποψηφίων που θα διεκδικήσουν την ηγεσία στην ανοικτή ψηφοφορία που αναμένεται να γίνει περί τα μέσα Νοεμβρίου.

Μέχρι στιγμής ο μόνος που εξεδήλωσε την πρόθεση να θέσει υποψηφιότητα είναι ο βουλευτής Κυριάκος Μητσοτάκης για τον οποίο μάλιστα ορισμένοι υποστηρίζουν ότι έσπευσε προκειμένου να προκαταλάβει την αδελφή του Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία δεν ανοίγει ακόμη τα χαρτιά της, αλλά θεωρείται δύσκολο να επιμείνει με μια δεύτερη υποψηφιότητα από την ίδια οικογένεια.

Δεν είναι λίγα τα στελέχη που θα πάρουν τις αποφάσεις τους ανάλογα με το αν θα είναι υποψήφιος ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης. Νίκος Δένδιας και Μανώλης Κεφαλογιάννης είναι δύο από αυτά, ενώ και ο Μάκης Βορίδης είναι πολύ πιθανό να αρχίσει να... μαζεύει υπογραφές.

Επίσης έχουν αρχίσει να ακούγονται τα ονόματα των Όλγας Κεφαλογιάννη και Βασίλη Κικίλια οι οποίοι ωστόσο προτιμούν να μην «κάψουν» ακόμα το χαρτί τους.

Όσον αφορά τους περιφερειάρχες κκ Κώστα Μπακογιάννη και Απόστολο Τζιτζικώστα, η υποψηφιότητά τους «καίγεται» λόγω ασυμβίβαστου, καθώς δεν μπορούν να θέσουν υποψηφιότητα για βουλευτικές εκλογές μέχρι το 2019 όταν και τελειώνει η θητεία τους από την τοπική αυτοδιοίκηση.

Από απόσταση παρακολουθεί τις εξελίξεις και ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ κ. Κώστας Καραμανλής. Ο ίδιος φέρεται να διαφώνησε με την απόφαση Μεϊμαράκη να κινήσει τώρα τις διαδικασίες ηγεσίας στο κόμμα ενώ ο ίδιος δεν έχει εκφράσει τις προθέσεις του ούτε στους στενούς του συνεργάτες. Κοινή εκτίμηση μεταξύ των στελεχών της ΝΔ είναι ωστόσο ότι αν ο Κώστας Καραμανλής αποφασίσει να θέσει υποψηφιότητα τότε οι υπόλοιποι θα κάνουν στην άκρη και οι διαδικασίες θα είναι απλά τυπικές.

Πάντως, πρόθεση της Νέας Δημοκρατίας είναι να «χτυπήσει» τον Τσίπρα ηλικιακά, γι’ αυτό και τα περισσότερα στελέχη επισημαίνουν ότι πρέπει να επιλεγεί ένα πρόσωπο από τη γενιά των 40 και κάτι...

Σχετικές ειδήσεις