ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στις ΗΠΑ ο Αλ. Τσίπρας – Με ποιους θα συναντηθεί

Στις ΗΠΑ ο Αλ. Τσίπρας – Με ποιους θα συναντηθεί

Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα λάβει μέρος στις εργασίες της 70ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ ΤΗΣ ΑΤΖΕΝΤΑΣ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΜΠΑΡΑΚ ΟΜΠΑΜΑ

Ο κ. Τσίπρας θα αναχωρήσει το Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου και θα επιστρέψει στην Αθήνα την Παρασκευή 2 Οκτωβρίου.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του θα πραγματοποιήσει διμερείς και πολυμερείς συναντήσεις με αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, αξιωματούχους διεθνών οργανισμών, όπως τον Μπαν κι Μουν, ενώ θα πραγματοποιήσει δημόσιες παρεμβάσεις και ομιλίες.

Ενδεικτικά, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τους Προέδρους της Κύπρου, της Αιγύπτου, της Βραζιλίας, του Ισημερινού, της Παλαιστίνης, και τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου. Επίσης, θα πραγματοποιήσει συναντήσεις με τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, καθώς και με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες και με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.

Η επικείμενη συνάντηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ έχει εξαιρετικά υψηλό συμβολισμό για την ελληνική κυβέρνηση, καθώς ο Μπαράκ Ομπάμα στήριξε αρκετές φορές τις ελληνικές θέσεις κατά το διάστημα της επτάμηνης διακυβέρνησης Τσίπρα.

Η συνάντηση των δύο ανδρών έρχεται σε μία περίοδο, που υπάρχουν μία σειρά από ανοικτά ζητήματα στη συμφωνία μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των εταίρων, όπως είναι το θέμα του χρέους, για το οποίο η αμερικανική πλευρά έχει ξεκαθαρίσει ότι θα πρέπει σαφώς να εξεταστεί από τους Ευρωπαίους εταίρους -όπως άλλωστε επιμένει και το ΔΝΤ.

Ο Πρωθυπουργός θα απευθυνθεί στην Ολομέλεια της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών (1η Οκτωβρίου) και θα συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής για την «Αναπτυξιακή Ατζέντα μετά το 2015» (27 Σεπτεμβρίου), καθώς και στη

Συνάντηση Υψηλού Επιπέδου για τη Μετανάστευση, με θέμα «Strengthening cooperation on migration and refugee movements under the new development» (30 Σεπτεμβρίου).

Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Δημήτριο, τον Δήμαρχο Νέας Υόρκης, Ντε Μπλάζιο και με εκπροσώπους ομογενειακών οργανώσεων, ενώ θα συμμετάσχει σε πάνελ, το οποίο διοργανώνεται από το Clinton Global Initiative, με τον πρώην Πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον.

Σχετικές ειδήσεις