ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Economist: Ο Τσίπρας έκανε ιδεολογική τούμπα

Economist: Ο Τσίπρας έκανε ιδεολογική τούμπα

«Θα ακολουθήσουν και τα άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ;» αναρωτιέται το οικονομικό περιοδικό.

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε μια «ιδεολογική τούμπα» όταν συμφώνησε στο νέο μνημόνιο ωστόσο το ερώτημα πλέον είναι κατά πόσο και τα υπόλοιπα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ θα κάνουν το ίδιο, τονίζει ο Economist σε νέο του δημοσίευμα.

Ο Αλέξης Τσίπρας, αν και ένας από τους νεότερους πρωθυπουργούς που έχει γνωρίσει η Ευρωζώνη, έχει στην "πλάτη" του δύο δεκαετίες ως πολιτικός της Αριστεράς, ωστόσο, τώρα πρέπει να βάλει στην άκρη τις ιδεολογικές του πεποιθήσεις παρά την αντίθεσή του με τις πολιτικές λιτότητας, τονίζει το αμερικανικό περιοδικό, προσθέτοντας παράλληλα, ότι η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ δίνει, εκ νέου, την εντολή στον κ. Τσίπρα να κρατήσει την Ελλάδα εντός της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με τον Economist, ο Αλ. Τσίπρας προχώρησε στην ιδεολογική τούμπα ύστερα από την απειλή του Grexit, όπως και πολλοί προηγούμενοι ηγέτες όταν βρέθηκαν σε συνθήκες κρίσης, αλλά το ερώτημα τώρα είναι εάν και ο υπόλοιπος ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να αναποδογυρίσει το ίδιο καλά.

«Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ μπόρεσε να εξέλθει από τα όρια τις ακραίας αριστερής ρητορικής, το ίδιο έκαναν και οι Έλληνες ψηφοφόροι», διαπιστώνει, παρακάτω, ο Economist, αναφερόμενος στη Λαϊκή Ενότητα που δεν κατάφερε να μπει στη Βουλή.

Ωστόσο, όπως παρατηρεί, ο Πρωθυπουργός και η υπόλοιπη "ομάδα" του απέχουν πολύ από το να επαναφεύρουν τους εαυτούς τους ως σοσιαλδημοκράτες. Ενδεικτικό, σύμφωνα με το άρθρο, είναι και το γεγονός πως ο κ. Τσίπρας επέλεξε να συνεργαστεί και πάλι με τους Ανεξάρτητους Έλληνες, αντί του Ποταμιού ή του ΠΑΣΟΚ. Παράλληλα, η νέα κυβέρνηση διατηρεί και κάποιους από τους βασικούς επικριτές του καπιταλισμού, όπως για παράδειγμα ο Πάνος Σκουρλέτης που κράτησε τη θέση του ως υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, κάτι που ερμηνεύεται ως ένδειξη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν σκοπεύει να υποχωρήσει στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων.

Πάντως, ο Economist σχολιάζει πως η στροφή του Αλέξη Τσίπρα αντικατοπτρίζεται και στην προσωπική του ζωή, αφού πέρασε το καλοκαίρι του σε μια βίλα δίπλα στη θάλασσα και επέστρεψε στο γραφείο του με ελικόπτερο. Οι επικριτικές "φωνές" από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ δεν έλειψαν, αλλά η εκλογική νίκη του κ. Τσίπρα δείχνει πως οι ψηφοφόροι δεν ενοχλήθηκαν, όπως καταλήγει το δημοσίευμα.

Πηγή: newmoney.gr

Σχετικές ειδήσεις